Home > Maar liefst 1137 wandelaars trotseren de regen tijdens Canadese Bevrijdingsmars in Knokke-Heist

Maar liefst 1137 wandelaars trotseren de regen tijdens Canadese Bevrijdingsmars in Knokke-Heist

Geschreven op 10 november 2022 om 09:20 door Mario De Wilde

De 48ste Canadese Bevrijdingsmars was ondanks de voorspelde regen een succes. Naast de voorinschrijvingen kwamen er nog heel wat deelnemers in Knokke en Hoofdplaat bij. Met de nodige regenkledij en bij een hevige zuidwestenwind werd gemarcheerd in de voetstappen van de Canadezen van weleer. De grote delegatie van Canadese militairen en familieleden waren andermaal zeer erkentelijk en vol lof over de organisatie ter ere van zij die hun leven gaven voor onze vrijheid.

De wandelclub WNZB stond zoals gewoonlijk in voor het logistieke gedeelte van het mars gebeuren.
De operatie ‘Switch Back’ was in oktober – november 1944 een onderdeel van de ‘Slag om de Schelde’, waar de Canadezen een grote rol speelden, maar ook heel wal slachtoffers telden. Voor de lokale For Freedom Pipes & Drums was het weer geen spelbreker. Door wind en regen begeleidden ze de Canadese delegatie naar de diverse herdenkingsplechtigheden in Nederland en Knokke-Heist.
Alle plechtigheden in Eede, Aardenburg en Sluis genoten grote bijval. De sectie Air Force van het contingent mocht als eerste een bloemstuk leggen bij de graven van gesneuvelde geallieerde vliegeniers op de begraafplaats in Aardenburg, een emotioneel moment. In Sluis werden de burgers herdacht die hun leven verloren door de bombardementen van eind oktober ’44.

Canada Mars
De ingetogen dienst in de Margaretakerk opgeluisterd door het Martedi Ensemble, lokte heel wat lokalen en Canadese families. Bij het traditioneel bezoek aan de begraafplaats van Adegem werd de Canadese delegatie begeleid door de Pipes Band. De serene plechtigheid met tal van toespraken werd door Robin Lantsoght opgeluisterd die het nummer Leopoldcanal bracht met eigen gitaarbegeleiding. Zowel militairen als families brachten ook een bezoek aan het For Freedom Museum in Ramskapelle. Alle lof ging naar de Jones Brothers die de Bevrijding levendig houden met hun unieke decors en militaire artefacten.

Zondag 6 november kon de slotplechtigheid gelukkig bij droog weer verlopen. De Scoutsband St. Leo uit Brugge speelde er onder meer de nationale volksliederen. De ambassadeur van Canada legde er als eerste bloemen namens Canada. Op het stadhuis prees hij het gemeentebestuur en de organisatie van de Canadese bevrijdingsmars. Schepen Jan Morbee had een extra woordje van dank voor Danny Lannoy en Dirk Overstraete voor hun jaarlijkse inzet bij dit herdenkingsgebeuren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.