Home > Maandag toch al 45 asielzoekers in voormalige kazerne van Sijsele

Maandag toch al 45 asielzoekers in voormalige kazerne van Sijsele

Geschreven op 3 april 2020 om 16:44 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Damme vernam dat het noodopvangcentrum voor asielzoekers in de voormalige kazerne in Sijsele op 6 april 2020 zal opstarten. In de eerste week zullen er maximum 45 personen worden opgevangen. Het stadsbestuur drong aan op een uitstel voor de opening tot na de corona-maatregelen. Voor Fedasil is verder uitstel niet haalbaar. Er zijn wel strikte beperkingen bij de opstart. In februari werd aangekondigd dat het Rode Kruis in opdracht van Fedasil een tijdelijk noodopvangcentrum voor maximum 300 asielzoeker zou openen in de voormalige legerkazerne in Sijsele. De opening was voorzien voor eind maart. Het stadsbestuur kon bij de start van de coronacrisis verkrijgen dat de opening werd uitgesteld tot 6 april. Bij de verlening van de coronamaatregelen, drong het stadsbestuur aan op een bijkomende uitstel. Daar werd geargumenteerd niet op ingegaan.

De opstart van het centrum in Sijsele is een uitloper van de evolutie van de internationale migratiestroom. Het eerste contactcentrum (Klein Kasteeltje) in Brussel werd gesloten bij de start van de corona-crisis maar zou nu weer openen. Als gevolg hiervan is er extra opvangcapaciteit nodig. Vanaf 6 april zullen verspreid over drie dagen telkens 15 asielzoekers naar Sijsele komen. Het gaat om personen wiens asielaanvraag al een tijdje lopend is. Zij worden ook al langer medisch opgevolgd. Het gaat dus niet om asielzoekers die nog maar net België zijn binnengekomen. De asielzoekers zullen in kleine groepjes, conform de social distancing-regels, de verplaatsing naar Sijsele maken.

In onderling overleg werd met het Rode Kruis overeengekomen dat voor de duur van de corona-maatregelen, de bewoners het opvangcentrum enkel zullen verlaten voor een essentiële verplaatsing. Het betreft enkel verplaatsingen in het kader van hun gezondheid, hun asielprocedure of een professionele reden. “We gaan verder in overleg met het Rode Kruis en onze politie om de opstart en de uitbating van het tijdelijk noodopvangcentrum in een goede verstandhouding met de buurt te laten verlopen”, zegt burgemeester Joachim Coens. “Net als in het verleden zal de stad de bezorgdheden van de lokale bevolking ter harte nemen en erover in gesprek gaan met de directie van het centrum. De strikte beperkingen en aantallen zijn logische aanpassingen gezien de inspanningen die op dit moment ook van onze bevolking worden gevraagd.”

Het Rode Kruis zal in opdracht van Fedasil voor de duur van twee jaar een noodopvangcentrum uitbaten in de voormalige legerkazerne in Sijsele. Er mogen maximum 300 asielzoekers worden opgevangen. De stad zal intussen samen met de WVI de site onder de naam Wijk van de Toekomst ontwikkelen voor wonen, werken en ontspannen en specifiek medegebruik mogelijk maken.

Foto Oranje.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.