Home > Maandag a.s. 47ste Boter- en Kaasfeesten in Diksmuide: traditie, folklore en nieuwigheden

Maandag a.s. 47ste Boter- en Kaasfeesten in Diksmuide: traditie, folklore en nieuwigheden

Geschreven op 25 mei 2023 om 08:50 door Mario De Wilde

Op pinkstermaandag 29 mei staat Diksmuide voor één dag in het teken van boter, kaas, folklore en amusement. Naast klassiekers als de legendarische boter- en kaasworpen en het kaasbuffet, werden dit jaar ook enkele nieuwigheden toegevoegd aan het programma: er komt een expostraat, één gecentraliseerd hoofdpodium en … kinderen zijn dit jaar baas! Al 47 edities vormen de Boter- en Kaasfeesten een feestelijk hoogtepunt in de Diksmuidse kalender. Een dag die uitblinkt in folklore en prachtige tradities, en waarbij men het Diksmuidse DNA alle eer aandoen als Boterstad.

Folklore en traditie

De Boter- en Kaasfeesten zijn een feest van lokale folklore en tradities. Ook dit jaar blijven die tradities aanwezig. Elf zuivelboeren laten je kennismaken met heerlijke kazen, boter en zuivelproducten tijdens de boter- en kaasmarkt van 9 tot 17 uur.

Om 11.15 uur neemt de Orde van de Beuterwaeghe drie nieuwe ridders op in hun orde na een smaakproef en weegtest. Mis dit prachtige stukje folklore en traditie niet. Deze drie mensen treden binnenkort toe tot de orde:

Tine Denoo

Tine Denoo runt samen met haar man en drie zonen kaasboerderij De Moerenaar in De Moeren (Veurne). De familie verwerkt de melk van 240 eigen koeien tot een 30-tal verschillende kazen die ze onder andere in hun hoevewinkel verkopen. Daarnaast stellen ze de boerderij open voor het brede publiek, die er toelichting krijgt het productieproces van melk tot kaas.

Christian Köck

Christian Köck is sinds 2014 burgemeester van Rottach-Egern, de zuid-Duitse stad waarmee Diksmuide sinds 1965 verbroederd is. De burgemeester zakt enkele dagen af naar onze stad om in de ridderorde opgenomen te worden, en tegelijkertijd de banden met onze stad verder aan te halen.

Patrick Mestdagh

Luitenant-kolonel stafbrevethouder Patrick Mestdagh studeerde eind 1997 af aan de Koninklijke Militaire School. Sindsdien legde hij een indrukwekkend militair parcours af met verschillende buitenlandse opdrachten en functies in het Belgische leger, waaronder die van korpscommandant van het Bataljon Artillerie dat verspreid zit over kazernes in Brasschaat en Nieuwpoort. In dit bataljon ging het vroegere 14A op, de artillerie-eenheid waarvan Diksmuide peterstad was tot de reorganisatie. Die ervaring en expertise combineerde luitenant-kolonel stafbrevethouder Mestdagh tijdens zijn carrière met heel wat opleidingen aan het Defence College in Brussel, waar hij op vandaag zelf lessen vuursteun geeft aan jonge collega-officieren.

Het laatste stukje folklore is meteen ook het meest gedenkwaardige: de legendarische boter- en kaasworpen! Om 10, 11, 14, 15 (voor kinderen) en 16 uur worden kaartjes uit de ramen van het stadhuis gegooid. Grijp letterlijk je kans om een stukje kaas of boter te winnen.

Kinderen baas

Vijzen, draaien, schuren en vooral veel spelen … op De Werf in de Vredestraat kan het allemaal. Deze unieke mobiele speeltuin bouwen kinderen helemaal zelf. Even genoeg gewerkt? Breng dan op de Grote Markt een bezoekje aan de kinderboerderij. Kinderen kunnen er knuffelen met de dieren, of zich aan een ritje op het tractorparcours wagen.

Vlaamse topartiest

Voor het eerst worden alle festiviteiten en optredens op één hoofdpodium op de Grote Markt gecentraliseerd. Margriet Hermans en dochter Celien beklimmen om 15.15 uur het podium en geven het publiek alvast een voorproefje op MENT tv, dat op 3 juli neerstrijkt in onze stad, en waar fans van het Vlaamse lied opnieuw hun hart kunnen ophalen.

Boter- en Kaasfeesten Expo

De Generaal Baron Jacquesstraat wordt een dag lang omgetoverd tot expostraat. Laat je verwonderen door nostalgische foto’s en maak tijdens het stappen door de straat een tijdreis doorheen 47 jaar Boter- en Kaasfeesten.

Shoppen, randanimatie en kaasbuffet

Een goedgevuld programma zorgt voor heel wat gezellige drukte in het stadscentrum. Prachtige folklore wordt afgewisseld met heel wat randanimatie, shoppen bij lokale handelaars, een rommelmarkt in (de omgeving van) de Kiekenstraat of het traditionele kaasbuffet in Salons Saint Germain.

Kaasbuffet

Vanaf 12.30 uur kunnen kaasfanaten à volonté proeven en ontdekken. Lastminutebeslissers kunnen nog tot en met 26 mei voor 20 euro per persoon een ticket kopen bij de dienst toerisme, Grote Markt 6.

Praktisch

Het centrum is niet bereikbaar met de auto. Kom je met de fiets? Dan kan je je fiets achterlaten op de fietsparking in de Reuzemolenstraat. Wie zijn auto kwijt wil kan parkeren op één van onze randparkings (Beerstblotestraat, industriezone Fabriekstraat of de stationsparking). Randparking volzet? Er zijn nog parkeerplaatsen bij de handelszone in de Esenweg, ook supermarkt Colruyt (Rijkswachtstraat 1) stelt zijn parking open.

Meer informatie over het programma of tickets voor het kaasbuffet via evenementen@diksmuide.be, 051 79 30 60 of www.bezoekdiksmuide.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.