Maak kennis met de Oostendse winnaar van Chef Crevette: Kris Cools
Het stadsbestuur van Oostende heeft zopas de winnaar van de kookwedstrijd Chef Crevette aangekondigd. Daarin ging de stad op zoek naar de lekkerste garnaalkroketten en de mooiste verhalen onder de Oostendenaars. Na een spannende finale waarin vier getalenteerde hobbykoks het tegen elkaar opnamen, werd de eretitel van Chef Crevette toegekend aan Kris Cools.
Onder de korst van elke garnaalkroket schuilt een uniek Oostends verhaal.
Met die gedachte ging Stad Oostende op zoek naar de enige echte Chef Crevette. Waar het hyperpopulaire Garnaalkrokettenfestival elk jaar op zoek gaat naar de beste garnaalkroket in de Oostendse restaurants, ging Chef Crevette nu op zoek naar de meest smaakvolle garnaalkroket onder de inwoners. De wedstrijd werd in het voorjaar gelanceerd en de kandidaten werden gekozen op basis van hun unieke recepten en verhalen. Finalisten Kris Cools, Edgar Distave, Maxim Vansevenant en Kurt Van den Branden deelden hun geheime recepten en verhalen in een videoreeks op de sociale media van de Stad.
De finale
Op 25 september vond de finale plaats in de Foodbox van het Ensorinstituut. De vier finalisten presenteerden er met veel zorg en een gezonde portie zenuwen hun garnaalkroketten aan de jury. Die bestond uit Jan Liebrechts van North en Quinten Goekint van Fort Napoleon, de belevingsbrasserie, de winnaars van de vorige edities van het garnaalkrokettenfestival en Jan Deyne, leerkracht in de Foodbox. Van zodra de chefs hun garnaalkroketten voorschotelden, werd het muisstil en was de spanning voelbaar. Elke kroket werd zorgvuldig geproefd en beoordeeld op smaak, structuur, korst en hoeveelheid garnalen. Het werd een nek-aan-nekrace, maar uiteindelijk duidde de jury Kris Cools aan als winnaar. Kris wint een duoticket voor het Garnaalkrokettenfestival, waar hij ook een vermelding krijgt als dé Chef Crevette, en restocheques voor 200 euro.
“Ik was uiteraard een beetje zenuwachtig, maar het was een leuke ervaring! Ik maak intussen al drie jaar garnaalkroketten. Ik geef niet al m’n geheimen prijs, maar ik sta erop om genoeg garnalen te gebruiken en te zorgen voor een smeuïge, pittige vulling en dunne korst. Met de restocheques ga ik binnenkort eens goed gaan eten met mijn zoontje. Hij overtuigde me om mee te doen, dus eigenlijk heb ik mijn overwinning aan hem te danken”, aldus Kris Cools, winnaar Chef Crevette. Een veelbelovende opwarmer voor het Garnaalkrokettenfestival volgend weekend in Oostende.
Met dank aan Gino Ester