Maak kennis met de nieuwe Stadsdichter van Roeselare en dit is zijn eerste werkstuk
Gisteren op Gedichtendag en bij aanvang van het Gezellejaar werd een nieuwe Stadsdichter van Roeselare bekendgemaakt. Na een oproepperiode stelden zich een viertal personen kandidaat om samen met het dichterscollectief Obsidiaan en het stadsbestuur poëzie dichter bij de Roeselarenaar te brengen en Roeselare verder op de kaart te zetten als poëziestad.
Steven Van Der Heyden
De dichter Steven Van Der Heyden heeft al een stevig parcours in de poëziewereld afgelegd. Hij probeert met zijn gedichten de horizon te verlengen en de bodem uit de dagen te halen. Gedichten van hem verschenen in diverse tijdschriften waaronder Het Liegend Konijn, Het Gezeefde Gedicht, De Revisor, Meander, De schaal van Digther en Ballustrada. Steven is klimaatdichter, lid van het collectief Obsidiaan, redactielid van het e-zine Roer.me en co-redacteur van uitgeverij Archipel. In februari 2020 debuteerde hij bij Uitgeverij P met de duo-bundel “Tot ze koud is” . In februari 2023 verscheen zijn eerste solo bundel “Filigraan” bij Uitgeverij P. In 2017 was hij deelnemend dichter aan het internationale kunstenfestival Watou. In 2018 werd hij genomineerd voor de Melopee poëzieprijs. Steven is de winnaar van de Rob de Vos prijs 2023.
Alhoewel Steven in Herzele woont, kent hij het reilen en zeilen van Roeselare als poëziestad. Steven is als actief en organiserend lid van Obsidiaan van bij aanvang betrokken bij en aanwezig op elk poëtisch initiatief dat in de voorbije drie jaar vanuit het dichterscollectief werd georganiseerd in Roeselare. Hij werkte op verschillende manieren actief mee aan de uitbouw van het huidige stadsdichterschap en dichtersnetwerk in Roeselare.
Hij is de geknipte man om het stadsdichterschap zoals vormgegeven door Stadsdichter Edward Hoornaert verder te ontwikkelen. Met zijn artistiek-creatief project wil hij poëzie en gastronomie met elkaar verbinden, inzetten op het domein welzijn en op de combo woord en beeld. Daarnaast heeft hij ook een concreet voorstel voor het Internationaal poëzietrefmoment in het Gezellejaar waarbinnen hij wenst verder te bouwen op de editie van 2022 met klimaat als inzet. Voor dit jaar wil hij het ecologisch bewustzijn van Gezelle uitbreiden tot een breder spiritueel-kosmologisch bewustzijn. Hij voldoet aan de voorwaarden en de modaliteiten waarbinnen het stadsdichterschap fungeert. Zijn poëzie wordt door de huidige Stadsdichter Edward Hoornaert omschreven als goede, bevattelijke en beeldende poëzie die een breed publiek kan bekoren maar ook verdiepend is.
Gedicht:
Bij de oproep werden nieuwe gedichten verwacht van de kandidaten. Voor het ene gedicht was men vrij naar thema en voor het andere gedicht werd een link met de stad verwacht.
Steven Van Der Heyden schreef een eerste gedicht voor de stad met als titel Nieuwe krijtlijnen, ode aan Agrotopia. Lees je eventjes mee?
Nieuwe krijtlijnen
-ode aan Agrotopia-
In de moestuin van Europa licht een baken op
als zuiver groen gedachtengoed ingebed
op het fundament van stad en markt
De tuinbouw van de toekomst hecht zich
niet langer aan een horizon, zoekt opwaarts groei
bouwt marges in voor ongeschonden biotopen
Water strijkt er plooien uit onze oude denkpatronen
vormt de drijvende kracht waaruit nieuwe ideeën
ontkiemen tot de cirkel rond is
In microklimaten floreren dicht gezaaide gewassen
op een ritme van eb en vloed dikken ze stilte in
tot hotspot van mogelijkheden
Dataverkeer injecteert efficiëntie in groen DNA
Hier is nooit iets verloren, voeden insecten zich
met bevlogen ijver aan reststromen
Onder een hemel van glas laten we de armoede
failliet gaan, hongeren we de honger uit
besmetten onszelf met een helder geloof
in nieuwe wortels, laten nauwelijks een afdruk na