Home > Maak hier al kennis met het programma van Waregem Koerse Feesten 2024

Maak hier al kennis met het programma van Waregem Koerse Feesten 2024

Geschreven op 5 juli 2024 om 07:00 door Mario De Wilde

Van 22 tot en met 28 augustus zijn er opnieuw de Waregem Koerse Feesten. Geniet van optredens en sfeer tijdens de Seniorensteeple en Waregem Koerse Music, lach mee op de Nacht van de Humor, leef je uit tijdens De Kleinste Steeple en het multiculturele Mabatobato, slenter rond op de jaarmarkt, pik het creatieve festival Zinder en de gloednieuwe hoedenshow Chapeau XXIV mee, waag een gokje op de Koerse en laat je gaan op de foor. Afsluiten doen we ook dit jaar met magisch vuurwerk in het Regenboogpark.
Twee jaar heropening winkelcentrum Het Pand
Een kleine week voor de aftrap van de Waregem Koerse Feesten viert winkelcentrum Het Pand zijn tweede verjaardag sinds de heropening. Dat doen we met een kinderdorp met springkastelen, bekende animatiefiguren en grime, maar ook met unieke gadgets en natuurlijk… cadeautjes! Met een prijzenpot van zo’n 1000 euro kan je de zomervakantie in stijl afsluiten. Voor winkelende klanten liggen leuke strohoeden van Het Pand klaar. Een onmisbaar accessoire waarmee je een week later kan schitteren op Waregem Koerse. Opwarmen voor de Waregem Koerse Feesten doen we met de lokale helden van Ze Quaffeurz. Zij zetten de boel op stelten met hun livemuziek, terwijl jij zalig geniet op een van de terrasjes.
Koetsentocht
Sinds 1998 trapt de koetsentocht de Waregem Koerse Feesten op gang. De tocht op zondag 18 augustus is een hoogdag voor meer dan honderd personen met een beperking en hun begeleiders uit Waregem. Zij kijken allemaal uit naar de tientallen koetsiers die hen meenemen op een plezante en rustige tocht in en om Waregem. Natuurlijk met de nodige dorstlessers en snacks onderweg.
Vertrek om 10.45u. in Sport Vlaanderen Waregem in de Veldloopstraat 11.
Aankomst rond 16.30u. in Sport Vlaanderen Waregem in de Veldloopstraat 11.
Op maandag 19 augustus is er in het park Baron Casier het Parkies Kasteelconcert. ABBA 4U Een coverband met meer dan tien jaar ervaring op de teller komt de Parkies Kasteelconcerten afsluiten. ABBA4U is een achtkoppige liveband met professionele muzikanten die allemaal hun sporen verdiend hebben bij tal van Belgische topartiesten. En natuurlijk is er een setlist met alleen maar hits die jong en oud kunnen meezingen. Precies 50 jaar na hun Songfestivaloverwinning met Waterloo mag een eerbetoon aan deze poplegenden niet ontbreken. Een avond vol ambiance en nostalgie, dancing queens en mamma mia’s!
Nieuw dit jaar: tijdens elk Parkies Kasteelconcert zal er voor het podium een dubbele nadarafsluiting staan waartussen rolstoelgebruikers kunnen kijken naar de optredens.
Ploegvoorstelling Essevee
Vlak voor het optreden van ABBA 4U komen de dames en heren van SV Zulte Waregem langs in park Baron Casier voor de ploegvoorstelling. Die dag opent de bar al om 18.00u. en om 20.00u. is er een signeersessie.
Opening Waregem Koersefoor donderdag 22 augustus
Geen Waregem Koerse Feesten zonder Waregem Koersefoor. De Waregem Koersefoor heeft zowel bij de bezoekers als foorkramers een uitstekende reputatie met een prima mix van tientallen kermisattracties op onze Markt. Het schepencollege geeft op donderdagavond het traditionele startschot. Daarna volgen een portie gratis oliebollen en een kwartier gratis kermis voor iedereen. De Waregem Koersefoor, dat is voor elk wat wils: groot en klein, genieters en durvers.
Steepleworp
Nog zo een traditie is de geschenkenworp voor kinderen tot 12 jaar. Het schepencollege gooit vanaf het balkon van het vroegere stadhuis honderden pluchen paardjes, beertjes en popjes naar beneden. Daar belanden ze in de handen van alle kleuters en lagereschoolkinderen. Ieder kind tot 12 jaar is er welkom!
Prikkelarme foor
Op vrijdag 23 augustus organiseren we een prikkelarme foor van 14.00u. tot 16.00u. Dan draaien de molens trager en is er minder licht en geluid. Inter gaf ons tips en de stad kreeg nog meer tips van vzw Victor, een organisatie voor personen met autisme en hun gezin. Op www.waregemkoersefeesten.be vind je een plan met foto’s en uitleg per kermisattractie. Op die manier kan je rustig en goed voorbereid naar de foor.
Laatste foordag voor mindervaliden uit Waregem
De laatste dag van de Waregem Koersefoor, woensdag 28 augustus, is er ook speciaal voor Waregemnaren met een handicap. De forains bieden hen dan een gratis kermisnamiddag aan.
Onder begeleiding van medewerkers van de adviesraad voor personen met een handicap en het stadsbestuur kunnen ook mensen met een handicap op en top genieten van alle attracties. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht voor 21 augustus via www.waregem.be/ inschrijvingkermisnamiddag of 056 62 97 20.
Seniorensteeple
Op donderdag 22 augustus trekken De Waregemse senioren de Waregem Koerse Feesten op gang in Waregem Expo met een namiddag vol ambiance. De Seniorensteeple is het gratis evenement voor alle Waregemse plussers. Op donderdag zijn de senioren welkom in Waregem Expo. De deuren gaan open om 13.30u. Vanaf 14.00u. genieten ze er van optredens van Vlaams monument Garry Hagger en de frisse nieuwkomer Thomas Julian.
De toegang blijft gratis op deze organisatie van de seniorenadviesraad in samenwerking met het stadsbestuur. Bovendien ontvangen alle aanwezige senioren een bon voor gratis oliebollen op de kermis. Inschrijven hoeft niet.
Nacht van de Humor
De Nacht van de Humor op vrijdag 23 augustus, laat je tijdens deze 25e editie gieren van het lachen in Waregem Expo. De line-up is ferm, héél ferm!
Geniet van de amusante optredens van Hans Cools, Gili, Jasper Posson, Joost Van Hyfte, Moshin Abbas en een mystery guest.
Kaarten kosten 30 euro en zijn te verkrijgen bij Standaard Boekhandel. De plaatsen zijn beperkt.
Chapeau XXIV
Op vrijdag 23 augustus is er in de dekenale kerk de gloednieuwe hoedenshow Chapeau XXIV. De hoedenshow is een fleurige en stijlvolle aanvulling op het programma van de feesten. Onder de slogan ’t is den hoed die ’t em doet mag je je verwachten aan een prachtige hoedenshow met creaties van Vlaamse ontwerpers. De dames en herenhoeden worden voorgesteld tijdens een klassevolle modeshow met live operamuziek van Andrei Lugovski en trendy beats van dj So-Fiesta.
Daarna is er een verkoop waar je de mooiste hoeden voor elke gelegenheid op de kop kan tikken. Kunstenaar Isabelle Bossuyt zet artistiek de puntjes op de i met kunstige hoeden.
De Kleinste Steeple
De Kleinste Steeple, het gratis familie-uitje bij uitstek tijdens de Waregem Koerse Feesten op zaterdag 24 augustus, houdt dit jaar grote kuis. Straat- en circusartiesten uit alle uithoeken van de wereld blinken park Baron Casier op en trakteren je ondertussen op halsbrekende toeren en verrassend plezierige kunstjes.
De verf-dansende Argentijnen van Duo Ka’ygua durven er wel eerst nog een boeltje van te maken, maar gelukkig loopt het bij het Italiaanse muzikale Trio Trioche net iets meer in de pas want hun pure slapstick werkt steevast op elke lachspier. Het volledige vrouwelijke Wisfools slaat ons met verstomming terwijl ze als zotten door de lucht vliegen en ondertussen kan je in het Animalium van de Machienerie zelf ontdekken hoe proper beestjes kunnen zijn. De topvoorstelling van deze editie wordt zonder twijfel WILD van het Britse Motion House, zij tonen wat er gebeurt wanneer zes acrobaten en dansers alle stokjes op orde willen krijgen: adembenemend imposant zit blijkbaar in hun natuur. En Roodsnor, troubadours met Waregemse roots, pakt uit met een interactief poppentheater.
De Kleinste Steeple start om 12.30u. met een Fair Trade Picknick, die ongetwijfeld verstoord zal worden door de rammelende Dyane van Sitting Duck, ’t is maar dat je het weet. Naast al dit lekkers gaan tal van verenigingen en medewerkers aan de slag om het hele park spik en span te krijgen.
Waregem Koerse Music
Op zaterdagavond 24 augustus en mandagavond 26 augustus kan je in het park Baron Casier terecht voor Waregem Koerse Music.
Waregem Koerse Music betekent dubbele winst op alle vlakken: op zaterdag en op maandag een muzikale line-up om van te smullen én het is helemaal gratis. Het muziekfestival vindt plaats in park Baron Casier en kan georganiseerd worden met de steun van horecazaak Baron Casier, die samenwerkt met Brouwerij Haacht, in een realisatie van cc De Schakel.
Dit jaar pakken we voor het eerst uit met een rolstoelpodium in samenwerking met Inter, het Vlaams Expertisecentrum voor Toegankelijkheid. Er is plaats voor tien personen.
Mabatobato
Op zondag 25 augustus wordt Park Baron Casier wordt opnieuw omgebouwd tot een sfeervol plein met muziek, dans, animatie, beleving en Zuiderse smaken.
De vierde pijlerorganisaties nemen het publiek mee naar het land van hun project en laten je kennismaken met feesttradities.
Kinderen kunnen hun eigen speelplein bouwen met meespeeltheater De Werf. Er is van alles te doen: in elkaar zetten, vijzen indraaien, schuren en vooral veel spelen. Het eindresultaat is een speeltoestel van maar liefst 80 meter lang.
Laat je verleiden door dansbare ritmes uit onder meer Indonesië, India en de Filipijnen.
Nog meer swingende livemuziek wordt ons voorgeschoteld door de Chileense fanfare La Tromba. Zij combineren verschillende genres: balkan, gypsy, afro-latino, jazz en Arabische muziek.
Jaarmarkt
Tijdens de jaarmarkt op maandag 26 augustus worden de Waregemse centrumstraten opnieuw omgetoverd tot een van de topjaarmarkten in Vlaanderen. Kuier langs de vele kraampjes, winkels en tal van eet- en drinkmogelijkheden. Geniet van de overvloed aan geluiden van de marktkramers, de massa aan mensen en de achtergrondmuziek van de kermis. En natuurlijk is er heel wat straatanimatie voor jong en oud.
Zinder
Sla tijdens de Waregem Koerse Feesten ook eens af naar de bib, want op het Boekenplein zijn kinderen en hun (groot)ouders welkom op het gratis, creatief en cultureel festival Zinder. Hop van de ene workshop naar het andere spel en ontdek zo het zinderende aanbod van de bib.
Waregem Koerse
Waregem Koerse, de dag waar iedereen naar uitkijkt! Enkele tienduizenden toeschouwers zijn getuige van het grootste paardenfeest in Vlaanderen. Meer nog, het grootste en oudste eendaagse sportevenement in België. Want onze hoogdag is niet alleen hoeden en feesten. De paardenrennen, georganiseerd door Koninklijke Waregemse Koersvereniging vzw, staan er als echte topsport centraal.
Het parcours voor de steeplechaserennen is dan ook niet min: de Ierse berm, Bretoense Muur en de legendarische sprong over de Gaverbeek zorgen steeds voor topspektakel. Waregem Koerse maakt ook deel uit van de Europese hippische competitie Crystal Cup.
Vuurwerk in het Regenboogpark
Op dinsdag 27 augustus tovert de vuurwerkmaker de meest indrukwekkende composities aan de donkere hemel. Een ongelofelijk schouwspel dat duizenden kijklustigen lokt die met open mond staan te genieten. Je geniet van het indrukwekkend luchtvuurwerk aan de stadionvijvers in het Regenboogpark.
Foto: stad Waregem

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.