Home > Luxemburg gastland op ‘Bubbels aan Zee’ in Middelkerke

Luxemburg gastland op ‘Bubbels aan Zee’ in Middelkerke

Geschreven op 29 juli 2021 om 12:56 door Mario De Wilde

Na een jaartje noodgedwongen corona-afwezigheid is het grootste festival voor mousserende wijnen terug in Middelkerke. Van 12 t.e.m. 15 augustus wordt het Epernayplein weer omgetoverd tot het grootste bruisende terras van het land. Het gastland voor deze editie? De buren uit Luxemburg.

Negende editie

Bubbels aan Zee is aan zijn negende editie toe. Ontstaan als verlengstuk van het champagneweekend in november. Lees: zelfde concept maar outdoor en uitgezonderd champagnewijnen. Aan de insteek werd ook dit jaar niets gewijzigd. Een mix van tientallen schuimwijnen wereldwijd, van klassiekers als cava, prosecco of crémant, maar ook Italiaanse spumante, Portugese espumante, sparkling uit Chili en Australië, tot zelfs schuimwijnen uit eigen land.

Crémant de Luxembourg

Na Loire, Elzas, cava en prosecco, is dit jaar Luxemburg de absolute blikvanger op Bubbels aan Zee. Een zestal producten zakken naar Middelkerke af om hun beste crémants voor te stellen.

Dwergstaat met reuzenproductie

Luxemburg is trouwens geen klein schuimwijnland. Vorig jaar produceerde het 3,5 miljoen flessen crémants waaronder 260.000 flessen rosé. Ruim 850.000 flessen worden geëxporteerd naar het buitenland waarbij België de grootste afnemer is. Luxemburgse crémant wordt vooral gemaakt door de coöperatie Domaines Vinsmoselle die 51 procent van de totale productie voor haar rekening neemt.

Strenge kwaliteitsnormen

Nog aan te stippen: Crémant de Luxembourg is de enige crémant (op uitzondering van een kleine hoeveelheid die in Wallonië gemaakt wordt) die buiten Frankrijk mag geproduceerd worden. Het kwaliteitscharter is bovendien bijzonder streng: de druiven moeten manueel geplukt worden, maximum 100 liter most uit 150 kg druiven, tweede vergisting op fles en minimum 9 maanden rijping.

Wat is nieuw op Bubbels?

Bubbels aan Zee wordt dit jaar nog groter en steekt in een nieuw kleedje. De coronamaatregelen indachtig worden de loungy terrassen nog ruimer zodat er voldoende capaciteit is voor iedereen. Op die manier kan veilig “gebubbeld” worden in jouw eigen bubbel.

Luxemburg pakt niet alleen uit met zijn producenten maar voorziet ook een infostand waar je alles te weten komt over die crémant. Op donderdag 12 augustus om 16u00 kan je deelnemen aan een becommentarieerde proeverij van Luxemburgse crémants (5 crémants te proeven, 20€ pp, inschrijvingen ter plaatse aan het onthaal).

Ook de glazen kregen een nieuwe look. Een heus collector’s item want gegraveerd met een cartoon van Marec, de huiscartoonist van de krant Het Nieuwsblad.

En zoals steeds kan je ook genieten van verfijnde hapjes van topchef Felix Alen en zijn er opnieuw live optredens en dj sets. Zelfs Crazy Sir G is terug op vrijdag 13 augustus!

Belg bubbelgek!

En of de Belgen gek zijn op mousserende wijnen. In 2019 dronk elke Belg 5,84 flessen schuimwijn. Daarmee staan we, berekend per inwoner, op de tweede plaats wereldwijd. Enkel het kleine Letland (!) gaat voor ons. Cava neemt nog steeds – met dank aan Vlaanderen – bijna de helft van alle mousserende wijnen voor haar rekening. Prosecco is de runner up en staat op plaats twee voor champagne.

Ook al opvallend: naast de “grote drie” staan er bij ons schuimwijnen uit 25 verschillende landen op het schap. Ook daarmee staan we in de top drie wereldwijd. De grootste stijger onder de “kleintjes”? Mousserende wijn uit eigen land! Het volume blijft bescheiden maar de interesse neemt duidelijk toe.

Praktisch

Van donderdag 12 t.e.m. zondag 15 augustus, Epernayplein, Middelkerke

Openingsuren: elke dag van 11 tot 00u00, zondag tot 20u00.

Toegang: gratis

Aankoop glas: €2

Mousserende wijnen: vanaf €4 per glas, vanaf €18 per fles

visit.middelkerke.be

2 reacties

Anna
Geschreven op 2021-08-10 10:50:49
Kleine Letland? Letland is niet zo klein als je denkt.
Josse Van Overstraeten n
Geschreven op 2021-08-07 08:15:00
Als abonnee zou ik heel graag meedoen aan wedstrijd bubbels aan zee, maar nergens vind ik in de app een link.???? Groeten Josse

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.