Home > #LUISTERBANK geeft Brugse jongeren een stem

#LUISTERBANK geeft Brugse jongeren een stem

Geschreven op 6 juli 2021 om 13:44 door Mario De Wilde

Deze voormiddag werd in de Brugse Sint-Janshuismolen #LUISTERBANKvoorgesteld, een initiatief dat Brugse jongeren een stem geeft. In een giechel, een zucht of een stilte zit vaak een stukje leven verborgen. Iets dat ons overkwam, iets dat we hebben overwonnen en een deel van onszelf is geworden. In #LUISTERBANK vangt jongerenplatform Jong Volk het verhaal van vier Brugse jongeren op vier zitbanken verspreid over de stad. Het is een samenwerking in het kader van Triënnale Brugge 2021: TraumA.

Triënnale Brugge 2021: TraumA verbeeldt aan de hand van dertien hedendaagse kunst- en architectuurinterventies de dunne lijn tussen Brugge als verstilde droomstad en Brugge als levendige stad, waar naast het prachtige historische decor ook het werkelijke leven zich in al haar facetten afspeelt. Jong Volk, het online contentplatform van Brugge Plus vzw, brengt een aantal van deze verhalen in beeld. Hoe ervaren jongeren de stad? Wat is hun verhaal? Op vier zitelementen, verspreid over de binnenstad, word je meegenomen in een persoonlijke getuigenis over dromen en angsten, zorgen of passies.

“Met Jong Volk willen we tonen dat Brugge naast een droomstad, ook een échte stad is, waarin jongeren zich bewegen en van alles meemaken. We willen hen een stem geven, hun verhalen zichtbaar maken. Het thema van Triënnale Brugge 2021: TraumA leunt hier sterk bij aan. Het onbesprokene wordt bespreekbaar gemaakt, aan de hand van hedendaagse kunst en architectuur en nu ook via een podcastreeks”, aldus schepen van Jeugd Mathijs Goderis.

Verborgen verhalen in Brugge

Voor de podcastreeks werd samengewerkt met copywriter en blogger Petra Beeckx. Zij liet de jongeren getuigen en capteerde hun verhalen in vier afzonderlijke afleveringen. In de audiofragmenten vertellen jongeren over hun persoonlijk trauma, hoe ze ermee omgaan, wat de impact is op hun leven en op hun toekomst. Iedere aflevering stelt een thema centraal: (on)gelijke kansen, genderidentiteit, faalangst en psychologisch partnergeweld.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “De verhalen zijn te beluisteren nabij locaties van Triënnale Brugge 2021 en zijn zo verspreid over de stad. Aan de Sint-Janshuismolen, op de Burg, aan de kerk van het Grootseminarie en aan de Poertoren staan betonnen zitelementen opgesteld. Je kunt er even halt houden en aan de hand van een QR-code kun je je laten onderdompelen in een van de verhalen. Ook dit is Brugge.”

Jong Volk

Het online jongerenplatform Jong Volk werd in 2019 gelanceerd. Ondertussen bracht het team samen met creatieve jongeren zo’n 250 verhalen in beeld via interviews, illustraties, fotoreeksen, video’s of podcasts. Hiermee wil Jong Volk aantonen dat Brugge leeft, dat de stad meer is dan het historisch centrum en dat er heel wat interessante projecten en boeiende verhalen onder de doelgroep leven.

www.jongvolk.be

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.