Home > Lucienne ‘Mariette Crevette’ uit Oostduinkerke gaat uitbollen, maar zit zondag nog op praalwagen

Lucienne ‘Mariette Crevette’ uit Oostduinkerke gaat uitbollen, maar zit zondag nog op praalwagen

Geschreven op 26 juni 2024 om 07:06 door Mario De Wilde

Lucienne Provoost die al tien jaar de rol van ‘Mariette Crevette’ speelt, kondigde afgelopen weekend tijdens de ‘Avond van de Paardenvisser’ in Zaal Witte Burg in Oostduinkerke aan dat ze het wat rustiger aan zal doen. De tien afleveringen van het straattoneel werden bedacht, geschreven en geregisseerd door Frieda Vanslembrouck. Haar man Johan Bouttery componeerde de muziek bij de liedjesteksten.
Samen staan ze in voor de regie en artistieke leiding van de garnaalstoet.

Johan Bouttery: “We zijn tien jaar bezig geweest met het concept ‘Mariette Crevette’. Mijn vrouw Frieda heeft tien jaar de Stormfeesten in Oostduinkerke geregisseerd. Toen de stormfeesten stopten kwam de vraag om met een kleine groep een concept te bedenken voor de garnaalstoet. Zo bedacht Frieda ‘Mariette Crevette’ en daarna kwam de vraag om de Garnaalstoet te reorganiseren”.

Frieda vult aan: “Toen de vraag kwam om iets nieuws te creëren dacht ik meteen aan een moederfiguur als spil van een volkse Oostduinkerkse familie. Zo ontstond het personage ‘Mariette Crevette’, weduwe met twee ongetrouwde zonen die 10 jaar geleden thuis kwamen met het idee om paardenvisser te worden. Samen met kleindochter Stiene als jonge kracht kon ik het viertal ieder jaar een nieuw komisch verhaal laten beleven. Maar het verhaal is nu wel uitverteld?”

Johan en Frieda: “Tien boeiende scenarios bedenken is al heel wat. We willen stoppen op een hoogtepunt. Ondertussen zijn we allemaal ouder geworden. Lucienne de hoofdrolspeelster is nu 76 jaar, een mooie leeftijd om de liedjes verder te brengen op allerhande feesten, maar de tijd is gekomen om een mooi slot aan de serie te maken. Dat is met de laatste aflevering ‘de scheure stoat in brande’ wel degelijk gelukt aan het applaus van vorige vrijdag te horen. Maar ik beloof dat ‘Mariette Crevette’ zal aanwezig blijven in het Oostduinkerkse paardenvissersleven”, aldus een fiere Frieda.

De Garnaalfeesten in Oostduinkerke vinden dit weekend plaats.

-Op zaterdag staan ‘Mariette Crevette‘ en zonen om 13 uur en om 17 uur op het Astridplein voor de laatste keer op te treden. Verder is er het BK garnalen pellen, de visserij- en folkloremarkt en de aanstelling van Mieke Garnaal 2024 en haar eredames op het programma.
-Op zondag vindt de traditionele Garnaalstoet plaats met Mariette Crevette op één van de praalwagens.

Foto vlnr Kristof Dorné, Frieda van Slembrouck, Laura Vanhoutte. Lucienne Provoost (Mariette Crevette) Nick Durivault en Johan Bouttery

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.