Home > Lucien Vandenbroucke (Groen-pionier van Izegem) vanmorgen op 76-jarige leeftijd overleden

Lucien Vandenbroucke (Groen-pionier van Izegem) vanmorgen op 76-jarige leeftijd overleden

Geschreven op 12 maart 2024 om 13:43 door Mario De Wilde

Deze morgen is Lucien Vandenbroucke overleden. Hij stond aan de wieg van de groene beweging in Izegem en was een gekend figuur in de verenigingen en de samenleving in Izegem. Het verdriet in de vereniging om dit verlies is groot. Lucien zijn leven is niet te vatten in één persbericht, maar we geven enkele reacties mee uit groen Izegem:

Filip Lombaert kende hem al heel lang: “Lucien was één van de vaders van de groene beweging in Izegem. Hij was erbij vanaf de oprichting van Agalev-Izegem in de jaren ’80 en heeft later ook met Annemie de afdeling in Ledegem uit de grond gestampt. Maar zijn engagement bevond zich ook naast de politiek: in verenigingen, milieubewegingen en op school probeerde hij op een positieve manier mensen in contact te brengen met natuur. Hij geloofde erg in kracht van mensen, meer dan in die van grote structuren”

“In 2018 verhuisde Lucien met Annemie terug naar Izegem en bleef tot nu één van onze actiefste leden, altijd bereid om te helpen”, zegt Groen-Izegem voorzitter Hannes Vanderstraeten. “Hoewel het leeftijdsverschil met de nieuwe lichting groot was, legde Lucien ons vaak het vuur aan de schenen. Hij liet ons vaak voelen dat we niet te braaf mochten zijn en vol voor onze overtuiging moesten blijven gaan. Wanneer hij zelf overtuigd was van een standpunt kon hij lang debatteren en ook als de meerderheid aan tafel zijn mening niet deelde eindigde de discussie met dezelfde conclusie: Lucien bleef bij zijn gedacht! 🙂

Groen gemeenteraadsleden Balder Clarys en Veerle Renier bevestigen dat. “Hij nam de inhoud zeer serieus maar kon zichzelf ook goed relativeren. We hebben talloze keren luid gelachen met zijn moppen en hij had een groot hart voor iedereen. Zijn engagement voor milieu en natuur zijn zo gekend dat wel eens durven vergeten dat hij zich ook heel veel inzette voor mensen: bij de pannenkoekenbak van Allimpic bijvoorbeeld (vereniging die activiteiten organiseert voor mensen met een beperking) of voor de opvang van nieuwkomers. Lucien liet mensen nooit vallen! ”

“Lucien maakte geen geheim van zijn naderend einde. De laatste weken werden we allemaal heel vaak aangesproken door mensen die wilden weten hoe het met Lucien ging. Op zo’n momenten besef je hoe hard Lucien gewaardeerd werd. Hij heeft duidelijk iets betekend voor heel veel mensen. We zullen, door hem geïnspireerd, zijn engagement verder zetten.” zegt Hannes Vanderstraeten.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.