Home > Luchthaven Oostende-Brugge vraagt hernieuwing omgevingsvergunning

Luchthaven Oostende-Brugge vraagt hernieuwing omgevingsvergunning

Geschreven op 16 oktober 2023 om 09:56 door Mario De Wilde

Oostende-Brugge, de exploitant van de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge, heeft op 12 oktober 2023 een aanvraag ingediend voor de hernieuwing van de Omgevingsvergunning om de luchthaven verder te kunnen uitbaten. Naar aanleiding van de hernieuwingsaanvraag liet de LEM een project-milieueffectenrapport (MER) opmaken door Sertius. In deze MER-studie werden verschillende scenario’s onderzocht, die gebaseerd zijn op de Visienota voor Vlaamse Regionale Luchthavens die in december 2022 door de Vlaamse Overheid werd goedgekeurd. In die visienota ligt de klemtoon op duurzaamheid, veiligheid, innovatie en economische ontwikkeling.

Bovendien werd een geluidsstudie uitgevoerd door To70, die de verschillende scenario’s voor de verdere uitbatering heeft vergeleken met de bestaande geluidsruimte waarin de luchthaven vandaag werkt. Hieruit blijkt dat de luchthaven ook de in toekomst binnen de geluidsruimte die in 2004 werd vastgelegd, zal blijven.

“Om haar milieudoelstellingen te versterken, heeft LEM Oostende-Brugge een uitgebreid Carbon Management Plan opgesteld om de exploitatie van de luchthaven verder te verduurzamen”, zegt CEO Eric Dumas. “De luchthaven zal hierbij nauw samenwerken met luchtvaartmaatschappijen die zich op een duurzame manier ontwikkelen. Een mooi voorbeeld is de huidige samenwerking met TUI-fly. Zij beschikken over de laatste generatie toestellen van Boeing, B737-MAX en Embraer E195-E2. Deze toestellen zijn uitgerust met stillere motoren en moderne technologieën met als resultaat een vermindering van het geluid en lagere emissies.”

Met deze nieuwe aanvraag streeft LEM Oostende-Brugge naar een evenwicht tussen reizen, duurzaamheid, veiligheid, innovatie en economische groei. “We geloven sterk dat onze luchthaven – met haar focus op vrachtvervoer, passagiers en general aviation/business aviation – blijvend waarde zal toevoegen aan de economie in de regio”, aldus Eric Dumas.

De aanvraag werd ingediend bij de Vlaamse Minister van Omgeving. De LEM Oostende-Brugge wenst dat het dossier in alle rust en sereniteit behandeld wordt, en zal daarom ook zelf geen verdere commentaar geven.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.