Logo Brugge-Oostende zet met vijfde Preventietop volop in op gezond ouder worden
Gisteren vond de vijfde Preventietop van Logo Brugge-Oostende vzw plaats in Blankenberge. Het evenement focust op ‘Gezond ouder worden’. Om dit thema te bekrachtigen, tekende onze stad, samen met enkele lokale besturen uit de regio een engagementsverklaring. Elke inwoner verdient het om gezond ouder te worden. Maar heel wat mensen kunnen daar wat hulp bij gebruiken. Schepen van Welzijn, Annie De Pauw: “Gezond ouder worden, dat doe je niet alleen. Voldoende bewegen, gezonde voeding en deelnemen aan sociale activiteiten zijn essentiële bouwstenen voor een gezond en gelukkig leven.”
Gezond ouder worden dankzij sterke gezondheidsvaardigheden
Om in te zetten op deze essentiële bouwstenen voor een gezond leven, heb je sterke gezondheidsvaardigheden nodig. Dit zijn vaardigheden die iemand in staat stellen om gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen, te beoordelen en toe te passen. Iemand met sterke gezondheidsvaardigheden kan zelf gezonde(re) keuzes maken, en bijgevolg gezond ouder worden.
Werken aan gezondheidsvaardigheden is tegelijkertijd ook werken aan eenzaamheid. Want dezelfde aspecten die een verhoogd risico op lage gezondheidsvaardigheden vormen, verhogen het risico op eenzaamheid. Denk maar aan chronisch ziek zijn, psychische kwetsbaarheid, armoede, laag opleidingsniveau, alleen wonen, recent verhuisd zijn, ouder worden, van vreemde origine zijn, … Lokale besturen die op gezondheidsvaardigheden inzetten, pakken dus meerdere kwesties tegelijkertijd aan.
Lokale besturen verklaren hun engagement
Logo Brugge-Oostende wil met deze Preventietop lokale besturen inspireren om verder in te zetten op de uitbouw van hun lokaal gezondheidsbeleid. Ook Blankenberge ondertekent het addendum ‘Gezond ouder worden’. Hiermee engageert de stad zich samen met andere steden om expliciete aandacht te hebben voor gezondheidsvaardigheden. De voorgaande jaren ondertekenden de lokale besturen al het charter ‘Gezonde Gemeente’ (2019), het addendum ‘Gezond opgroeien’ (2020), het addendum ‘Gezond werken’ (2021) en het addendum ‘Gezonde Publieke Ruimte’ (2022).