Home > Logiesuitbaters kunnen binnenkort weer gasten ontvangen

Logiesuitbaters kunnen binnenkort weer gasten ontvangen

Geschreven op 22 mei 2020 om 16:37 door Mario De Wilde

Logiesuitbaters kunnen binnenkort in eigen land weer gasten ontvangen. De precieze datum mot nog bekend gemaakt worden. Intussen zijn Belgische B&B-uitbaters in het buitenland opnieuw begonnen, al zijn ook daar heel wat beperkingen en onzekerheden. Logeren in een ‘B&B bij Belgen in het buitenland’ is al jaren een succesformule, maar ook hier heeft de Covid-19 pandemie alles in de war gestuurd. In de meeste landen zijn de logies al een paar maanden gesloten en hebben ze reserveringen moeten annuleren. Nu de pandemie beter onder controle geraakt en er sprake is van het heropenen van de Europese binnengrenzen, behoort ook een vakantie in een buitenlandse B&B weer tot de mogelijkheden.

In tijden van corona zijn daar heel wat goede redenen voor: de kleinschaligheid van de logies en de meestal landelijke ligging betekenen niet alleen verdiende rust, maar ook minder mogelijkheden om met grote mensenmassa’s in contact te komen. Wanneer de grenzen weer openen, betekent dat niet dat de pandemie verdwenen is. Ook in het buitenland willen de overheden de besmettingscijfers laag houden en dus gelden in de B&B-sector tal van veiligheidsmaatregelen: uitbaters moeten nog meer hygiënische regels respecteren, maaltijden moeten aan tafel en niet aan buffetten aangeboden worden, de afstandsregels moeten gerespecteerd worden en een mondmasker behoort voortaan tot de attributen van gasten en uitbaters.

Reisauteur Erwin De Decker (1) staat dagelijks in contact met logiesuitbaters in het buitenland en ontvangt ook heel wat vragen uit het publiek. ‘Zowel uitbaters als mogelijke gasten worden ondanks de vele twijfels optimistischer. Sommige uitbaters staan te springen om weer reizigers te ontvangen, anderen kiezen ervoor om deze zomer met minder kamers te openen of zelfs helemaal te sluiten.’ Gasten vragen zich af hoe ze op hun vakantiebestemming zullen geraken en welke normen van toepassing zullen zijn. De zomervakantie zal dit jaar anders zijn, maar de gasten zullen in een B&B zeker kunnen rekenen op de gastvrijheid en kennis van de Belgische uitbaters. Wie nog geen vakantie geboekt heeft, doet er goed aan een paar tips te volgen:

-Kies voor een door de overheid erkende B&B of vakantiewoning zodat je zeker bent dat de regels gerespecteerd worden (2).

-Check of de B&B van je keuze ook de mogelijkheid aanbiedt om het gehele huis als vakantiewoning af te huren, ideaal voor grote gezinnen of ‘bubbels’ die samen op reis gaan.

-Kies voor één bestemming en reserveer er voor een week of langer. Dat is gemakkelijker om de hygiëneregels te respecteren.

-Het virus is nog lang niet weg en in sommige landen gelden soms andere of strengere regels dan wij in België kennen. Ook de B&B-uitbaters en hun gasten moeten de regels volgen.

‘Wanneer we deze zomer weer op reis kunnen, hebben we al heel wat bereikt maar het blijft opletten want samen zijn we verantwoordelijk voor het vermijden van de beruchte tweede golf’, besluit Erwin De Decker.

Renaat & Petra Hillewaere-Verhaeghe van Vakantiehuis ‘Verloren Goed’ in Wingene bereiden zich in ieder geval al voor op de (oef, eindelijk…) heropening en hun gasten te mogen ontvangen. Om jullie al een beetje warm te maken, hierbij al enkele foto’s en de website: www.vakantiehoeve.be

3 reacties

Annemie Lodewijks, Torhout
Geschreven op 2020-05-23 10:13:43
Met regelmaat hoor ik in deze coronatijd mensen om mij heen verzuchten: „Ik zou willen dat alles weer normaal was”. Maar wat is ‘normaal’? Wij zijn onze leefstijl, zoals deze ten tijde van de uitbraak van deze pandemie was, als normaal gaan beschouwen. Maar is die manier van leven eigenlijk wel zo normaal? Is het normaal om onophoudelijk bezig te zijn met het najagen van nog meer spullen, nog meer nieuwe vergezichten en voortdurend vermaak? Misschien houdt deze pandemie ons een spiegel voor? Een spiegel die ons confronteert met onze overbevolking, onze hebzucht, onverschilligheid, onze ongebreidelde consumptie en toerisme. Het is een hard gelag! Maar het biedt ons wel de gelegenheid de ogen te openen voor wat er écht toe doet; de natuur, de stilte, duisternis, de medemens. Voor dát wat we allemaal al hebben; tevredenheid, compassie, creativiteit, rust. Kortom een herwaardering van eeuwigheidswaarden. Misschien begint nu het tijdperk waarin de natuur weer centraal komt te staan en niet langer de mens de maat der dingen zal zijn. Ik hoop van harte dat dát het nieuwe normaal wordt! Annemie Lodewijks, Torhout
Annelies en Jacob Tanghe, Zedelgem
Geschreven op 2020-05-23 09:45:39
Volledig eens met Ronny. Je voor een smak geld per vliegtuig naar een hermetisch afgesloten ­gebiedje laten vervoeren met een ­klimaat dat wij de afgelopen zomers hier in Vlaanderen ook hadden, wat is daar de lol van? Temperaturen in Athene en Sevilla gaan nu al naar de veertig graden. Leuk... Waarom ga je naar een ver land, als je daar geen contact mag hebben met de bevolking en de prachtige natuur, de historische binnensteden en ­musea niet mag bezoeken? Van mij mag het, maar is er iemand die me kan uitleggen waarom je dat zou willen? Annelies en Jacob Tanghe, Zedelgem
Ronny van der Vliet, Loppem
Geschreven op 2020-05-23 09:27:23
Al weken lees ik dat het na de coronacrisis anders moet. Prachtige nieuwe ideeën van allerlei mensen hoe we de wereld beter kunnen inrichten. Het helpt me om de crisis te doorstaan. We zullen in de toekomst anders moeten reizen. Ik wil niet weer in overvolle vliegtuigen naar een land moeten gevlogen worden waar vrijheid en ­democratie ver te zoeken zijn. Waar we vervolgens in een hotel moeten worden opgesloten om met een polsbandje zo veel mogelijk te eten en te drinken, om vervolgens neer te ploppen aan de rand van het overvolle zwembad. Maar er liggen al zoveel handdoeken op de ligstoelen en er lopen al zo veel schreeuwende kinderen rond dat de gezelligheid ver te zoeken is. En ondertussen maar hopen dat er toch niet stiekem ergens onverwacht toch een heel klein verstopt virusje de quarantaine binnen is geslopen. Van zulke slimme plannen word ik nou niet echt vrolijk. Laat mij voorlopig maar in de lockdown dan en hopen we om een goede b&b in de buurt te kunnen boeken. Ronny van der Vliet, Loppem

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.