Home > Lisseweegse Steenweg en Wulfsburge in Brugge krijgen komend najaar grote heraanleg

Lisseweegse Steenweg en Wulfsburge in Brugge krijgen komend najaar grote heraanleg

Geschreven op 5 april 2023 om 09:20 door Mario De Wilde

In november 2023 start de heraanleg van een deel van de Lisseweegse Steenweg en Wulfsburge. “De werken zijn noodzakelijk, zowel de straat als de riolering is aan vernieuwing toe,” legt Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem uit. “De straten krijgen een duurzame heraanleg met een gescheiden rioleringsstelsel, grasdallen als parkeerplaatsen en 26 nieuwe bomen.” Behoudens onvoorziene omstandigheden worden de werken in juli 2024 afgerond. Het ontwerp en de wijze van gunnen wordt op de gemeenteraad van 24 april voorgelegd ter goedkeuring.

Heraanleg

De Lisseweegse Steenweg van huisnummer 123 tot en met 244 en Wulfsberge van huisnummer 1 tot 31 krijgen een volledige heraanleg. Zowel de riolering als de bovenbouw wordt vernieuwd. Tijdens een bewonersvergadering konden de bewoners hun input geven. Bij het maken van het ontwerp werd deze input meegenomen.

Waterrobuuste straten: gescheiden riolering en meer groen

Na een routinecontrole is gebleken dat de riolering in slechte staat verkeert, daarom vernieuwt het stadsbestuur ook de riolering en legt het een gescheiden rioleringsstelsel aan. Een gescheiden rioleringsstelsel bestaat uit twee afzonderlijke buizen, een buis voor het regenwater en een buis voor afvalwater. Bij hevige regenval komt het regenwater op die manier niet bij het afvalwater terecht, wat ervoor zorgt dat het afvalwater minder snel zal overstromen. In totaal wordt er 500 m2 onthard. Er worden 26 nieuwe bomen aangeplant, als onderbeplanting wordt gekozen voor bloeiende planten en voor de parkeerplaatsen op het plein worden grasdallen aangelegd. Op die manier kan er meer water in de grond infiltreren en krijgt de straat ook een groener uitzicht. Op deze parking voorziet het stadsbestuur ook twee parkeerplaatsen voor elektrische wagens.

Verkeersveilige heraanleg

Er komen ook verschillende snelheidsremmende maatregelen. Aan de kruispunten worden dat verkeersdrempels en ter hoogte van de parking op het kruispunt met Wulfsberge komt een verkeerseiland. Ook smallere rijwegen zullen de snelheid verminderen.

Faserin

Er wordt gewerkt in fasen om de toegankelijkheid tijdens de werken te garanderen.

Fase 1 parking Lisseweegse Steenweg en plaatsen pompstation
Fase 2 Lisseweegse Steenweg vanaf huisnummer 123 tot en met kruispunt Wulfsberge
Fase 3 Wulfsberge
Fase 4 Lisseweegse Steenweg vanaf kruispunt Wulfsberge tot kruispunt Gaarlemstraat
Fase 5 Lisseweegse Steenweg vanaf kruispunt Gaarlemstraat tot kruispunt Doornweg
Fase 6 Lisseweegse Steenweg vanaf kruispunt Doornweg tot einde werken

Kostprijs en timing

De werken worden geraamd op 1.929.802,07 euro (excl. btw), waarvan zo’n 420.714,62 euro ten laste van Stad Brugge en er wordt voorzien om op 20 november 2023 op te starten. Behoudens onvoorziene omstandigheden worden de werken tegen het bouwverlof (juli) van 2024 afgerond.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.