Home > ‘Lions BAD Festival’ in Expo Roeselare goed voor 2.000 festivalgangers met een beperking

‘Lions BAD Festival’ in Expo Roeselare goed voor 2.000 festivalgangers met een beperking

Geschreven op 5 mei 2023 om 07:27 door Mario De Wilde

Gisteren vond de 13de editie plaats van ‘Lions BAD Festival’, voor de eerste keer in Expo Roeselare. Dit festival is voor iedereen, gericht op mensen met een beperking. Ruim 2.000 festivalgangers beleefden een gevulde festivaldag met plezante workshops, kraampjes om te smullen en optredens van o.a. Zomerhit-winnares Margriet Hermans, dancelegendes Sylver, folkband Broes… De gloednieuwe locatie, Expo Roeselare, bleek een schot in de roos. “Deze festivaldag was tot in de puntjes verzorgd en de sfeer was top”, klinkt het bij de bezoekers.
2.200 gelukkige bezoekers op comfortabel & toegankelijk festival

“Alle bezoekers, vrijwilligers en artiesten keken ontzettend uit naar deze editie van Lions BAD Festival”, weet Jeroen Verdonck van Dranoeter vzw. “Na twee online ‘Bubbel Edities’, konden we dit jaar weer een écht festival organiseren met alles erop en eraan. We beslisten om de succesformule van Lions BAD Festival te behouden. Hier kan de bezoeker dus genieten van een plezante combinatie van de workshopboulevard, de gevarieerde line-up en hapjes & drankjes. Uiteraard is de hele locatie zo toegankelijk mogelijk ingericht voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking.”

Voor de eerste keer trok Lions BAD Festival naar Expo Roeselare. De nieuwe locatie wordt gesmaakt door zowel de organisatie als de bezoeker. “Expo Roeselare ligt centraal in de provincie en beschikt over een grote parking. Daarnaast is het festival nu onafhankelijk van weersomstandigheden. Alleen maar pluspunten dus”, aldus Jeroen Verdonck van Dranoeter vzw.

Festivalgevoel

Daarnaast deelde de organisatie de verschillende beuken van Expo Roeselare slim in. In de ene kant konden de bezoekers genieten van ruim 20 workshops op de workshopboulevard. De zithoekjes in de workshopboulevard waren origineel aangekleed, de lichtslingers en vlaggetjes zorgden instant voor een festivalgevoel. In de ruime concerthal vonden de concerten plaats, met voldoende ruimte om te dansen en te bewegen met een rolstoel. Wie even uit de gezellige drukte wilde zijn, kon zich terugtrekken in Bar Chill of de prikkelarme ruimte.

De bezoekers komen voornamelijk van uit West- en Oost-Vlaanderen, maar ook van onder andere de instelling Montfort Herseaux bij Moeskroen. “Wij komen al tien jaar naar Lions BAD Festival. Dit jaar zijn we weer van de partij, deze keer met 5 bewoners. We zijn onder de indruk van de leuke workshops en de gezellige aankleding. De lichtslingers, de vlaggetjes, de omgekeerde parasols, de lichteffecten, hangmatten… De sfeer en beleving is super!”
Meezingers, folk en Jaimie van Down The Road

De folkband Broes was de perfecte opener van deze zonnige festivaldag. De festivalgangers zongen voor een eerste keer luidkeels mee met Wim Soetaer, die de toon zette voor Margriet Hermans. Margriet bracht een toffe mix van oud en nieuw werk, met als hoogtepunt de topsingle ‘Lekker Blijven Hangen’. Jonge belofte Pauline, de winnares van tv-programma Regi Academy, zette Expo Roeselare in vuur en vlam. Ze bracht niet enkel haar eigen nummers, maar ook enkele bekende covers. Met Sylver ging het feestje even harder vol dansbare hits.

Il Sogno, de band van De Lovie uit Poperinge, kreeg deze keer Frederik van De Faute Bendt als frontman. Leuke mix van 90s, foute hits, meezingers… Afsluiten doet het festival met DJ Jack Amai M’n Klak, beter bekend als Jaimie van het tv-programma Down The Road. DJ Jack Amai M’n Klak stond al op Festival Dranouter en de online edities van Lions BAD Festival, nu krijgt hij de kans om live de show te stelen. Zo is Lions BAD Festival letterlijk een festival van, met en door mensen met een beperking.
Randanimatie, workshops en activiteiten

Wat Lions BAD Festival werkelijk uniek maakt in het festivallandschap voor deze bijzondere doelgroep, is de workshopboulevard. Hiervoor werken Dranoeter vzw en Vondels (dagcentrum De Pelgrim) samen met West-Vlaamse secundaire -en hogescholen, organisaties… Na een wekenlange voorbereiding brengen de leerlingen hun acts, dansjes en workshops met trots naar Lions BAD Festival: een onvergetelijke stage. Samen muziek maken, belevingstheater, gekke kapsels, hennatatoeages, stoere trikes en sidecars, roosjes uitdelen, grote (volks)spelletjes, initiatie boccia of G-basket… In totaal waren er een recordaantal van 22 workshops, aangevuld met straatanimatie.

Samen met Inter (Introwerking van Toegankelijk Vlaanderen) richt Dranoeter vzw het terrein zo toegankelijk mogelijk in: planken vloer, brede ingangen, stoelen in de concertzaal, aangepast sanitair… Er is ook een verzorgingsruimte met tillift, hoog-laagbedden en assistentie. Aangezien het festival dit jaar indoor plaatsvond, zette de organisatie extra in op het inlassen van een time out moment. Daarom konden festivalgangers even tot rust komen in de prikkelarme ruimte, of de rustige Bar Chill.
Ruimte voor uitbreiding

“De locatie, de sfeer, de line-up en vooral alle blije gezichten tonen dat deze editie van Lions BAD Festival fantastisch was”, klinkt het nog bij de organisatie. “Aangezien Expo Roeselare een grote eventlocatie is, zijn er groeimogelijkheden voor het evenement. We zijn ervan overtuigd dat er volgend jaar nog meer mensen met een fysieke en/of mentale beperking de weg zullen vinden naar dit bijzondere evenement. Met 2.200 enthousiaste bezoekers op deze editie mogen we zeker spreken van een geslaagde editie!”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.