Lintjes knippen aan de afgewerkte Natiënlaan (ruim 10 miljoen euro) in Knokke-Heist
Afgelopen weekend opende het gemeentebestuur ter hoogte van het kruispunt van Kragendijk en Steenhouwersstraat officieel de vernieuwde Natiënlaan tussen de Nieuwstraat in Knokke en de Dorpsstraat in Westkapelle. Na de eerdere realisatie van de parkrotonde op het Maurice Lippensplein, de balkonrotondes aan de Dudzelestraat en Kalvekeetdijk en de turborotonde aan Duinenwater, is dit het sluitstuk van een lange, ingewikkelde verkeerspuzzel.
Groene boulevard
De Natiënlaan is altijd een cruciale verkeersader geweest en de belangrijkste toegangsweg voor wie uit het binnenland naar onze Oostkust komt. Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en leefbaarheid is reeds in 2009 gestart met de opmaak van de Streefbeeldstudie N49 waarbij het heel duidelijk de bedoeling was om deze Gewestweg op het grondgebied van Knokke-Heist ingrijpend te transformeren tot een groene boulevard. Dit vernieuwde concept draait om meer dan alleen infrastructuur; het gaat om het creëren van een ruimte die het welzijn van onze inwoners en bezoekers bevordert. Vandaar dat ook het parkeergebeuren langs deze weg praktisch volledig is verschoven naar boven- en ondergrondse parkings op het private terrein van de handelszaken en de openbare randparkings in het bedrijvenpark ’t Walletje, AZ Zeno en Duinenwater.
De vernieuwde Natiënlaan staat symbool voor de visie van het gemeentebestuur op de toekomst: Knokke-Heist als een badplaats waar groen en infrastructuur hand in hand gaan. Met de toevoeging van ruime groene midden-en zijbermen en brede fiets- en wandelpaden hebben we een omgeving gecreëerd die uitnodigt tot ontspanning en veilige mobiliteit. Wie als toerist hier voorbijrijdt, krijgt al meteen een happy vakantiegevoel, voelt als vanzelf de stress van zich afglijden en komt helemaal in zen-modus. Dit najaar volgt nog de eigenlijke groenaanleg met bomen en heesters, wat niet alleen bijdraagt aan de esthetiek, maar ook aan de ecologische waarde van deze belangrijke toegangsweg.
Binnen geplande timing voltooid
De timing en gefaseerde organisatie van de werken was geen sinecure. De renovatie van de nutsleidingen en de omvorming van een gemengd naar een gescheiden rioleringsstelsel combineren met een vlotte mobiliteit tijdens het toeristisch seizoen met daarbij de garantie dat de toegankelijkheid van handelszaken en tankstations verzekerd blijft, vergde heel wat organisatietalent en creativiteit. Het was 2 jaar lang een periode van hard werken, met de nodige uitdagingen, maar ook met een vastberadenheid om dit complexe project tot een goed einde te brengen. Het gemeentebestuur is dan ook supertevreden dat de werken uiteindelijk binnen de geplande termijn zijn voltooid.
Commerciële opportuniteiten
De handelszaken langs de Natiënlaan hebben een moeilijke periode achter de rug maar zijn nu opgewaardeerd dankzij hun ideale ligging langs een prachtige boulevard. Tijdens de werken zijn er ondertussen ook heel wat nieuwe zaken uit de grond gerezen, een bewijs dat deze ondernemers geloven in de commerciële opportuniteiten die de vernieuwde Natiënlaan biedt.
Turborotonde aan Korenbloemdreef en verkeerslichtengeregeld kruispunt Kragendijk-Steenhouwersstraat
De nieuwe turborotonde ter hoogte van de Korenbloemdreef vormt een ontsluiting voor het toekomstige golfterrein en fungeert eveneens als keerpunt zodat je niet langer tot de turborotonde in Knokke hoeft te rijden om terug te keren richting Westkapelle. Het verkeerslichtengeregeld kruispunt ter hoogte van de Kragendijk en Steenhouwersstraat zorgt voor een vlotte mobiliteit voor wie richting binnenland rijdt of invoegt om zich naar het snellaadstation, het afvalbakkeneiland, de randparking, de helihaven of bedrijvencentrum ‘t Walletje te begeven.
Prijskaartje
De wegenis- en rioleringswerken van deze laatste fase van de N49 op het grondgebied van Knokke-Heist zijn geraamd op 10,2 miljoen euro waarvan het gemeentebestuur en het AGSO Knokke-Heist het grootste deel betalen. Het Agentschap Wegen en Verkeer komt voor 720.000 euro tussen voor de aanleg van de fietsinfrastructuur. De kosten voor de onteigening van de gronden voor de werken ter hoogte van de oostzijde van de Isabellavaart zijn geschat op 560.000 euro.Lintjes