Home > Lila de Wazier (Knokke-Heist) en Capucine Loontjes (Izegem) Belgische kampioenen strandbloemen maken

Lila de Wazier (Knokke-Heist) en Capucine Loontjes (Izegem) Belgische kampioenen strandbloemen maken

Geschreven op 20 augustus 2023 om 10:23 door Mario De Wilde

Iedereen kent ze: de zelfgeknutselde bloemen die vervolgens voor een handvol, of meer, schelpen verkocht worden op het strand van de Belgische kuststeden. Sinds 2021 zijn die strandbloemen immaterieel erfgoed en gisteren werd op de Zeedijk van Knokke-Heist het allereerste Belgisch kampioenschap strandbloemen maken georganiseerd tijdens het ‘Zoute Beach Flower Festival’. Projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute brengt met allereerste Belgisch kampioenschap een hommage aan de iconische strandbloem.

Lila de Wazier uit Knokke-Heist en Capucine Loontjes uit Izegem mogen zich voor eens en voor altijd de allereerste Belgische kampioenen strandbloemen maken noemen. Hun zelfgeknutselde strandbloem werd na een publiekstemming, met schelpjes als toepasselijk stembiljet, verkozen tot de mooiste en creatiefste van de in totaal 215 deelnemende bloemen. Deelnemers kregen thuis een pakket toegestuurd met alle benodigdheden om bloemen te knutselen, en konden hun eindresultaat vandaag presenteren aan het grote publiek.

“Het was een heel leuke dag vandaag. We zijn al een hele tijd met de voorbereiding bezig waarbij we ook wel veel hulp kregen. Volgend jaar komen we zeker terug en hopelijk winnen we opnieuw”, aldus Lila de Wazier en Capucine Loontjes. Niet alleen de maaksters van de mooiste strandbloem werd gelauwerd, ook de maker van de mooiste strandwinkel werd – letterlijk en figuurlijk – in de bloemetjes gezet door de jury van Compagnie Het Zoute. Die eer valt tijdens deze eerste editie te beurt aan Floris Peene uit Bredene.

Eerbetoon
Met het ‘Zoute Beach Flower Festival’ brengt projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute een hommage aan de iconische strandbloem. Zo siert de strandbloem al meer dan honderd jaar de Belgische kustlijn tijdens de zomermaanden en sjokken kinderen sindsdien de kustlijn af om hun favoriete strandbloem te bemachtigen in ruil voor een handje schelpen.

Het gebruik en de verkoop ervan werden twee jaar geleden erkend als immaterieel erfgoed. Met het festival wil Compagnie Het Zoute de rijke geschiedenis van de strandbloem extra in de verf zetten. Zo werden strand- en zeedijk van Knokke-Heist de voorbije middag omgetoverd tot een strandbloementuin.

Meer informatie over het festival en de geschiedenis van de bloem: https://www.compagniezoute.be/be-nl/

https://www.compagniezoute.be/be-nl/verhalen/Papieren-strandbloemen-Knokke

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.