Home > Lieven Verstraete, Rudi Ghequire en Peter Vyncke: drie nieuwe ridders ridderorde ‘T Manneke uit de Mane in Diksmuide

Lieven Verstraete, Rudi Ghequire en Peter Vyncke: drie nieuwe ridders ridderorde ‘T Manneke uit de Mane in Diksmuide

Geschreven op 10 oktober 2022 om 08:15 door Mario De Wilde

Gisteren werden in CC ’t Kruispunt in Diksmuide tijdens de feestelijke herfstzitting drie nieuwe ridders geïntroniseerd. De dag werd gestart met een eucharistieviering in de Sint-Niklaaskerk in Diksmuide, daarna werd naar CC Kruispunt gegaan voor de Feestelijke herfstviering, daar werden Rudi Ghequire, en Peter Vyncke tot ridder geslagen, de derde nieuwe ridder Lieven Verstraete kon pas in de namiddag aanwezig zijn, zijn intronisatie ging dan ook later door.

Na het ridderen en een fotomoment gingen de ridders en jonkvrouwen samen met hun familie en vrienden tafelen bij Salons Saint Germain. De nieuwe ridder Rudi Ghequiere woont in Roeselare , is gehuwd met Marijke Staelens, Geriatrische hoofdverpleegkundige, vader van 2 kinderen : Maarten , Dr. Ir Bio ingenieurswetenschappen KUL, gehuwd met Els Jacobs, zij hebben twee kinderen : Merel en Ida. Huisarts Marlies Ghequire is gehuwd met Jan Hauspie, en zij hebben 2 zonen : Arnout en Jacob. De carrière van Rudi startte bij NV Horafrost Staden als productiechefIn 1982 begon hij bij Brouwerij Rodenbach waar hij diverse technische beleidsfuncties uitoefende en in 2021 Algemeen directeur van de Brouwerij Rodenbach werd. Hij is ook mede-oprichter en bezieler van brouwerij De Kazematten uit Ieper. Rudi volgde verschillende management trainingen en professionele opleidingen en heeft tal van andere ervaringen zoals bv jurylid bij de World Beer Cup USA, World Beer Awards Londen en nog heel wat meer zoals voorzitter bij VZW Albrecht Rodenbach Roeselare. Rudi houdt ervan in zijn schaarse vrije tijd te tuinieren, natuurwandeling, te sporten , bier te brouwen en te reizen.

De tweede nieuwe ridder is Peter Vynck, de zoon van ridder Dirk , in 2002 bal hij samen met zijn broer Dieter het familiebedrijf over van zijn ouders en zussen. Vyncke is een vierde generatie familiebedrijf, opgericht in 1912 door Louis Vyncke , Peter’s overgrootvader. Vyncke bouwt wereldwijd industriële energie-installaties die biomassa en afval omzetten in groene proces energie. Vyncke heeft nederzettingen in Brazilië, Spanje, Zweden, Ivoorkust, Vlaanderen, Duitsland, Tsjechië, India, China, Thailand, Maleisië en Singapore. In 2016 werd het familiebedrijf EY’s onderneming van het jaar. 400 Vynckeneers zetten dit jaar 200 miljoen euro om. Peter is gehuwd met Fran Lavigne en is trotse papa van Marie, Julien, Andreas, Romane, Emilie en Gilles. Sinds oktober 2021 woont Peter met zijn gezin in Singapore, van waaruit hij de Vynckeneers in Azië ondersteunt. Speciaal voor de ridderzitting kwam Peter met zijn gezin zaterdag uit Singapore naar België gevlogen.In 2007 werd Peter JCI’s Vlaamse Jonge Ondernemer . In 2015 en 2016 werd hij genomineerd door Trends als manager van het jaar en in 2016 werd hij samen met zijn broer Ereburger van Harelbeke.

De derde ridder die er in de voormiddag niet kon bijzijn is Lieven Verstraete, journalist, nieuwsanker en presentator van De Zevende Dag. Voor het CV van Lieven werd mederidder Johny Vansevenant gecontacteerd . In 1987 deed Lieven mee aan het laatste grote journalistenexamen bij de toenmalige BRT. Op 1 januari 1988 begon hij bij de nieuwsdienst van de radio, eerst bij het ochtendnieuws (samen met Johny Vansevenant) en later werd hij Europees verslaggever. In 1999 stapte Verstraete over naar de televisie en werd hij verslaggever in de Wetstraat. Vanaf 2003 presenteerde hij Het Journaal en sinds september 2006 Terzake op Canvas.

Bij het hervormen van dat laatste programma in het najaar van 2015 verhuisde Verstraete opnieuw naar Het Journaal, dat hij samen met De vrije markt, later De markt genoemd, presenteerde tot midden 2018. Sinds september 2018 presenteert hij samen met Lisbeth Imbo De zevende dag en nog sporadisch De markt. Johny Vansevenant en Lieven Verstraete ontvingen in 1990 de persprijs voor radiojournalistiek van het Gemeentekrediet :de gouden micro, hebben gekregen voor ons reportagewerk over het saneringsplan in Luik in het najaar van 1989. Lieven houdt van Braziliaanse muziek en treedt geregeld op als DJ , hij bracht de cd Satanic Sambo uit. Tot zijn 35ste speelde hij basketbal bij Racing Brugge , hij deed ook mee aan De Slimste Mens.. Samen met zijn vriendin baat hij een koffie- en theebar Li O Lait in de Brugse Dweersstraat uit en de moeder van Lieven was gemeenteraadslid in Brugge voor de CVP van 1970 tot 2000; de laatste twaalf jaar was ze er schepen van Leefmilieu en Burgerlijke stand.
Foto: AC

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.