Home > Lieve Blancquaert volgt Brugse mama Caroline in haar strijd tegen terminale kanker

Lieve Blancquaert volgt Brugse mama Caroline in haar strijd tegen terminale kanker

Geschreven op 30 oktober 2023 om 14:06 door Mario De Wilde

Wat als je weet dat het einde van je leven nadert en je wil graag nog een laatste portret? Het is een vraag die fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert regelmatig krijgt. Naar aanleiding van de novembermaand, waarin we onze overleden dierbaren vieren, gaat Lieve op deze vraag in. In de VRT 1-docureeks Het laatste portret brengt ze vanaf dinsdag 14 november vier mensen in beeld die beseffen dat het leven binnenkort kan eindigen.

Lieve Blancquaert: “Vijf jaar geleden maakte ik een foto van Ellie, een prachtige vrouw die wist dat ze zou sterven. Het werd haar laatste foto. Sindsdien krijg ik regelmatig de vraag om zo’n laatste portret te maken en besef ik hoe waardevol het kan zijn om voor de laatste keer op de foto te gaan.”

Het laatste portret is het verslag van een lange, intense en emotionele dag die voorzichtig opbouwt naar die ene laatste foto. Als kijker stap je mee in het levensverhaal van zij die er binnenkort waarschijnlijk niet meer zullen zijn. Voor de laatste keer, en soms na lang twijfelen, gaan ze op de foto samen met hun geliefden, vrienden en familie. In de vele gesprekken die Lieve met hen voert, voor en tijdens de fotoshoot, ontdekken we hoe deze mensen in het leven staan en naar de dood kijken.

De docureeks is de zoektocht van Lieve en bij uitbreiding van ons allemaal naar een mooie invulling voor de eindigheid van het leven. Het is de pakkende afscheidstournee van zij die het aandurven te spreken over de dood. Want wie de dood in de ogen durft te kijken, komt uit bij het leven zelf. En dat is wat Het laatste portret wil zijn: een hartverwarmend eerbetoon aan het leven én de liefde.

Zo is er Caroline, een moeder uit Brugge die terminale kanker heeft en haar kinderen zoveel mogelijk kracht wil geven vooraleer het afscheid aanbreekt. We maken kennis met de 101-jarige Paula, die een lang en gelukkig leven heeft gehad, maar nu vindt dat het wel mooi is geweest. Ook volgen we Wannes, een jonge papa met ALS die sterk achteruitgaat, maar een foto wil nu het nog kan. En we leren Arlette kennen, die er vrede mee heeft om te sterven, maar dat wel in alle openheid en schoonheid wil doen. De docureeks Het laatste portret telt vier afleveringen.

Het laatste portret: vanaf 14 november elke dinsdag rond 20.40 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Korte inhouden

Aflevering 1 (14/11): Caroline

Caroline, een moeder van drie, heeft door kanker niet lang meer te leven. Ze doet er alles aan om haar gezin zo goed mogelijk voor te bereiden op haar dood. Want afscheid nemen, dat kan en doe je niet alleen. Samen met haar man Bart probeert ze de dood bespreekbaar te maken binnen het gezin. De tijd die hen nog samen rest, wil ze bewust en mooi invullen. En voor Caroline hoort daar een laatste portret bij.

Aflevering 2 (21/11): Paula

Paula is 101 jaar en gelukkig oud. Met 5 kinderen, 17 kleinkinderen en 35 achterkleinkinderen heeft ze een nageslacht om u tegen te zeggen. Pommelien Thijs is een van haar achterkleinkinderen, de zangeres schonk haar Zomerhit-trofee in augustus aan haar overgrootmoeder. Ook al is Paula blij met haar lange en goede leven, voor haar is het nu wel mooi geweest. Dankzij een laatste portret met de hele familie is Paula klaar om afscheid te nemen

Aflevering 3 (28/11): Wannes

Wannes is een jonge papa die lijdt aan de ziekte ALS. Hij kreeg vier jaar geleden de diagnose en wist meteen dat bewegen, eten, praten en ademhalen steeds moeilijker zou worden. Wannes wil niet langer wachten met een laatste portret. Hij wil op de foto nu het nog kan en het liefst zoals zijn vrouw en twee kinderen hem later zullen herinneren: als een liefhebbende papa die eigenlijk niets liever wil dan leven.

Aflevering 4 (5/12): Arlette

Arlette is 75 en ongeneeslijk ziek. Ze overwon tien jaar geleden borstkanker, maar de kanker is terug en deze keer niet meer te behandelen. Arlette wil in schoonheid afscheid nemen van haar geliefden met een laatste portret van de hele familie. Samen met haar dochter Evi Hanssen praat Arlette openlijk in de media over de dood die haar binnenkort komt halen. Arlette wil af van het taboe over de dood: “We sterven allemaal, sterven is deel van het leven, dus waarom dat onderwerp mijden als de pest?”

 

1 reactie

Hein
Geschreven op 2023-11-13 20:12:30
Een mooie gedachte om mensen in hun laatste dagen onder de aandacht te brengen van ons die gemakkelijk vergeten dat elke dag de laatste kan zijn.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.