Home > Lichtslingers, 2000 lampjes en nostalgie: rijden met de Kusttram doe je straks in vintage verlicht retro-exemplaar

Lichtslingers, 2000 lampjes en nostalgie: rijden met de Kusttram doe je straks in vintage verlicht retro-exemplaar

Geschreven op 9 december 2022 om 08:09 door Mario De Wilde

​Ook helemaal verzot op die schitterend verlichte retrotrams die als Kersttram tijdens de eindejaarsperiode volop sfeer brengen in de stad? Wel, dan hebben we erg goed nieuws, want na twee coronajaren mogen reizigers dit jaar weer meerijden met de feestelijke Kersttrams. Zowel in Gent, Antwerpen als aan de Kust zetten de uniek verlichte museumtrams de deuren opnieuw wijd open voor het grote publiek. Laat je dus zeker verleiden om mee te rijden! Uiteraard blijven ook de gebruikelijke trams van De Lijn volop ter beschikking tijdens de eindejaarsperiode.

Vintage en retro beleven de jongste jaren een ongekende opmars. Ook oude trams en bussen, het erfgoed van De Lijn, spreekt enorm tot de verbeelding. Speciaal voor de kerstperiode kleden de drie erfgoedverenigingen van de Kust, Gent en Antwerpen telkens enkele fraaie museumtrams aan met duizenden kerstlichtjes. De vrijwilligers van de drie verenigingen zijn er meerdere dagen mee zoet om alle slingers en verlichting netjes op te hangen en feestelijk te draperen. Alles gebeurt met de grootste omzichtigheid, want de kostbare erfgoedtrams mogen uiteraard niet beschadigd geraken. De elektriciteit voor al die lampjes wordt overigens geleverd door batterijen en/of het boordnet van de trams zelf. Na de eindejaarsperiode wordt alles voorzichtig en minutieus weer verwijderd – ​ een klus waar andermaal flink wat uurtjes in kruipen.

Door corona stond er de vorige twee jaren weliswaar een aanzienlijke domper op de Kersttram-feestvreugde. Om het coronavirus zo min mogelijk kansen te geven zich te verspreiden, waren er amper publieksevenementen mogelijk. De Kersttrams ondergingen helaas hetzelfde lot. Omdat deze trams steeds veel belangstellenden lokken, werd er in Gent beslist om in 2020 en 2021 weliswaar zonder publiek te rijden, maar toch te rijden om wat extra kerstsfeer toe te voegen aan het stadscentrum. De Kersttrams in Antwerpen en aan de Kust zijn eveneens heuse publiekslokkers, maar uit veiligheidsoverwegingen reed de Antwerpse Kersttram in 2021 niet uit ​ en aan de Kust waren er twee coronajaren lang geen Kersttrams. ​

Dit jaar is er alleszins bijzonder goed nieuws, want nu evenementen weer mogen plaatsvinden mogen ook de Kersttrams opnieuw het grote publiek verwelkomen. Zowel in Gent, Antwerpen als aan de Kust kan er dus weer naar hartenlust worden meegereden om volop te genieten van het unieke lichtspektakel dat deze prachtige, historische Kersttrams bieden

Kusttram

TTO Noordzee pakte in 2011 als allereerste erfgoedvereniging van De Lijn uit met een heuse Kersttram. Het was de echtgenote van een tramtechnieker die op het lumineuze idee kwam. Sindsdien is de kust een bijzondere attractie rijker. Overigens is de Kust de enige locatie waar er niet één maar liefst twee Kersttrams voor een onvergetelijke feeërieke kerstsfeer zorgen.

Beide Kersttrams zijn historische voertuigen uit de jaren ’30, en nog steeds in topconditie dankzij de gepassioneerde medewerkers van TTO Noordzee. Ze worden speciaal voor Kerst volop voorzien van ​ lichtslingers. Elk tramvoertuig telt minstens 2.000 led-lampjes die voor een ware lichtzee zorgen – met die andere zee als unieke skyline. Begrijpelijk dat de Kerstman die dagen zijn rendieren liever op stal laat, zodat hij kan meesporen – meestal in het gezelschap van een Kerstelfje. Ook hier is het grote publiek opnieuw van harte welkom om te komen meegenieten van deze unieke belevenis.

​PRAKTISCH:
​-De verlichte Kersttrams aan de kust rijden tussen De Panne en Koksijde Bad op 26-27-28-29-30 december, telkens van 15u tot 18u. Vertrek aan de oude tramstelplaats, Loskaai in De Panne, vlakbij halte Esplanade. De tramstelplaats met oude Kusttrams (1908-1985) is eveneens te bezoeken, telkens van 14u tot 19u. (gratis toegang).
​-Kostprijs Kersttramritje: 4€/p.p. (gratis t.e.m. 6 jaar). Tickets te koop in de tramstelplaats tijdens de openingsuren.
​-Tijdstippen: www.kersttram.be en ​ www.ttonoordzeevzw.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.