Home > Lichtfeest Lissewege laat polderdorp op 19 en 20 augustus weer schitteren

Lichtfeest Lissewege laat polderdorp op 19 en 20 augustus weer schitteren

Geschreven op 1 juni 2022 om 11:18 door Mario De Wilde

Op 19 en 20 augustus vanaf 21.00 uur baadt Lisssewege in een creatieve gloed. De bewoners van het polderdorp, twee basisscholen en een team kunstenaars onder leiding van het Gentse collectief JAAGBAAR werken in opdracht van Brugge Plus vzw rond het thema ‘Niets is wat het lijkt’. Voor Lichtfeest Lissewege 2022 – meteen ook de 22ste editie – werd enerzijds de knowhow van het Gentse collectief JAAGBAAR (bekend van o.a. het Gentse Lichtfestival) en anderzijds de creativiteit van de Lissewegenaars ingeschakeld.

Het Lichtfeest kreeg het thema ‘Niets is wat het lijkt’ mee: het gratis evenement vertrekt van de bestaande omgeving, maar daagt de bezoeker ook uit om er anders naar te kijken en te luisteren. “We werken samen met het ervaren en professioneel multidisciplinair team van JAAGBAAR. Bovendien worden de dorpsbewoners en Lisseweegse schoolkinderen mede-eigenaar van een feeërieke ode aan één van de mooiste woonplekken van Vlaanderen. Dat maakt van Lichtfeest Lissewege een kwaliteitsvol zomerevenement én een feest van participatie”, aldus Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus vzw

Schoolproject Lichtfeest Lissewege
Leerlingen uit het vijfde leerjaar van basisschool De Lisblomme en de derde graad uit basisschool Ter Poorten maakten een lichtsculptuur voor Lichtfeest Lissewege op basis van natuurkundig onderzoek van het water uit het Lisseweegs Vaartje. Onder begeleiding van natuurgidsen uit het Instituut voor natuur- en bosonderzoek, Natuurcentrum Beisbroek en Kinderboerderij De Zeventorentjes onderzochten ze welke waterdieren het vaartje bevolken. Daarna bouwden ze in Kunstencentrum ’t Vaartje samen met de Batterie reusachtige watercreaturen. Wat onder het schijnbaar stille wateroppervlak schuilgaat, vind je straks langs de oevers van het Lisseweegs Vaartje: niets is immers wat het lijkt.
Toemaatje: een video- en klankmontage die de leerlingen maakten voor de editie van 2020 zal ook (en voor het eerst) getoond worden tijdens Lichtfeest
Lissewege 2022 programma
Het programma is een sfeervolle combinatie van muziek, kunstzinnige installaties, performances, animatie en honderden kaarsjes die het dorp verlichten. Twee ‘rode draden’ – mee gecreëerd door de buurtbewoners – verbinden de verschillende elementen en geven samenhang aan het parcours.
Eerste ‘rode draad’ – Lisseweegse Geesten
Foto’s van bewoners en figuren uit het Lissewege van vroeger worden aan een 50-tal antieke lantaarnpalen aangebracht. Het is een hommage aan de mensen wiens nalatenschap Lissewege vorm gaf. Hun gloed verlicht het pad van de bezoeker. Een dorpsbewoner krijgt de eer om het eerste lichtje van het Lichtfeest aan te steken vanop het centrale dorpsplein. Dat gebeurt telkens om 21 uur, als start van de avond.
Tweede ‘rode draad’- Vitrine Ouverte
Verspreid over het parcours maken bewoners met overheadprojectoren (die Brugge Plus ter beschikking stelt) statische of bewegende projecties op hun ‘vitrines’ of ramen langs het parcours. Ze werken binnen het thema ‘Niets is wat het lijkt’. Wat ze op de eerste dag van Lichtfeest projecteren kan anders zijn dan de tweede dag.

Wie zelf nog foto’s van oude Lissewegenaren heeft liggen of wie graag iets projecteert op zijn/haar vitrine, kan een mailtje sturen naar adriaan@jaagbaar.be

 1. Lisseweegs Vaartje
  Schoolproject van de leerlingen uit basisscholen De Lisblomme en Ter Poorten.
 2. Jakob Reyvaertstraat & B&B Lisdodde Magisch Bomenportaal
  Feeërieke doorgangspoort waarlangs duizenden magische vuurvliegjes de bezoekers begeleiden naar het begin van hun tocht. Een 5-koppig vocaal ensemble onder leiding van Bruggeling Frank. Travers brengt live vanop een hoogte nummers die doen denken aan vogels en hun vluchten.
 3. Jakob Reyvaertstraat
  STOET is een nieuw collectief van vijf jonge theatermakers uit het RITCS. Met hun performance stellen ze zichzelf tentoon in verschillende groteske gedaantes. Ze spelen, fluisteren, roepen en zingen, gaan met de stroom mee of wisselen van koers.
 4. Hoek Jakob Reyvaertstraat – Dwarsstraat Gevelpraat
  De huizen in de Dwarsstraat zullen via klank en projectie met elkaar in gesprek gaan – een conversatie tussen eeuwige buren, los van hun bewoners.
 5. Oude Pastoriestraat. Sing Pollard Wilgerboom
  De rij knotwilgen aan weerszijden van de straat wordt overgoten met een laagje geheimzinnige mist… en dan gaan de bomen ook nog eens een compositie zingen die speciaal voor het Lichtfeest gecreëerd werd.
 6. Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk
  Dit iconische herkenningspunt wordt onder de noemer ‘Baken’ sfeervol uitgelicht zodat het zichtbaar wordt op het hele parcours en daarbuiten. Naast deze ingreep buiten, is er binnen de installatie ‘De Zon’ van het Gentse collectief frieda.
 7. Centraal dorpsplein – Aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk
  Gezellig verlicht decor met terrassen, (vuur)animatie en muziek van ‘Discobaar met Commentaar’ (Robby en Armand), vanuit de tijdelijke radiostudio ‘radio Lichtfeest’.
 8. Lisseweegs Vaartje Kaarswatervaartjewaterkaars
  Een duizendtal drijfkaarsen zetten het Lisseweegs Vaartje in vuur en vlam. Bewoners en bezoekers kunnen kaarsjes plaatsen die ze meebrengen of ter plaatse krijgen.

Foto’s Sien SD Dhauwer en Matthias Desmet

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.