Home > Lichtervelde sluit ereburgerschap van Gilbert Desmet feestelijk af

Lichtervelde sluit ereburgerschap van Gilbert Desmet feestelijk af

Geschreven op 26 oktober 2021 om 08:32 door Mario De Wilde

In februari 2021 werd n.a.v. zijn negentigste verjaardag Gilbert Desmet het ereburgerschap van Lichtervelde toegekend. Er werden plannen gesmeed om tal van activiteiten hieromtrent te organiseren. Helaas gooide Corona danig de kalender door elkaar en gingen een aantal activiteiten in zeer beperkt kader door. Het comité wil het ereburgerschap waardig afsluiten met een slot tweedaagse in Cultuurhuis De Keizer. Die zal plaats vinden op donderdag 18 en vrijdag 19 november. TERF, de erfgoedcel van Mid-West ondersteunt het gebeuren.

Op donderdag 18 november herneemt De Filmbende de film die ze over Gilbert maakte omwille van de vele vraag die er nog was. ‘Het Hart van een echte kampioen’ wordt getoond om 20.00 u. De deuren gaan open om 19.15 u. Kaarten à 5 euro zijn te koop in de bibliotheek, op de dienst cultuur in het gemeentehuis en bij bakker Ignace in de Ketelbuiserstraat. Je kan ook een mailtje sturen naar het hartvaneenkampioen@gmail.com

Op vrijdag 19 november wordt dan ‘Vive Gilbert’ georganiseerd, een Lichterveldse versie van ‘Vive le Vélo’ georganiseerd. VRT-journalist Johny Vansevenant staat in voor de presentatie. Hij brengt interessante beelden uit het VRT-archief mee en leidt een aantal panelgesprekken. Het eerste panel bestaat uit jonge wielrenners met een band met Lichtervelde: Yaron Wydooghe, Jari Vandenbussche en Jaron Wydooghe. Een tweede panel bestaat uit generatiegenoten van Gilbert: Benoni Beheyt, Ivo Molenaars, Willy Vanneste en Guido Reybrouck. Tot slot is er een panelgesprek met Gilbert en Maria zelf, geflankeerd door onze burgemeester.

Tussendoor is er plaats voor toneel en muziek. Henk Cnockaert, Hans Roelens en Henk Bouquez brengen een drietal sketches over het leven van Gilbert. Mario Schreel zorgt voor een streepje muziek en er wordt een huisorkest samengesteld met plaatselijke muzikanten. Frans Vanzieleghem brengt zijn gelegenheidslied en Patrick Cornillie zorgt voor een vleugje poëzie. Het gebeuren moet eindigen in een spetterende apotheose. De bar zal aangekleed zijn in attributen en foto’s die verwijzen naar de carrière van Gilbert. Hiervoor moet zeker het wielermuseum KOERS uitvoerig bedankt worden.
Kaarten hiervoor kosten 10 euro en zijn te koop in de bibliotheek en op de dienst cultuur van de gemeente.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.