Home > Lek Me Liptje. Vergeet popcorn: de ‘Water Lily Pops’ uit de Himalaya van Zenko al geproefd?

Lek Me Liptje. Vergeet popcorn: de ‘Water Lily Pops’ uit de Himalaya van Zenko al geproefd?

Geschreven op 17 januari 2023 om 12:01 door Mario De Wilde

Sinds deze week brengt het Belgische Zenko kracht van eeuwenoude superfoods uit Himalaya tot bij ons. Ziehier het verhaal van ‘Water Lily Pops’: van waterlelie zaden tot voedzame snack. Als pionier in Europa reist Zenko de wereld rond met één missie: eeuwenoude superfoods transformeren tot gezonde snacks die goed zijn voor mens en planeet. Hun ‘Water Lily Pops’ – op basis van waterlelie zaden – zijn glutenvrij, plantaardig, laag in calorieën en bevatten enkel ongeraffineerde suikers. Met dit unieke tussendoortje (her)introduceert Zenko traditionele gewassen in ons voedingspatroon. Meer variatie in je dieet dit jaar? Yes please! Dankzij hun seed-to-snack model worden daarbovenop alle snacks duurzaam en transparant geproduceerd met respect voor de lokale boeren. Zin om gezond en lekker te snacken doorheen de dag zonder schuldgevoel? Geniet ongelimiteerd van Original, Spicy, BBQ of Himalayan Pink Salt. Happy & healthy snacking!

Powerfood uit de Himalaya

Het avontuur van de drie Belgische ondernemers Jochim, Wouter en Basil startte aan de voet van de Himalaya. Hier ontdekte de jonge avonturiers de wondere wereld van de waterlelie plant. Deze oeroude superfood wordt al meer dan 2000 jaar geoogst aan de voet van het Himalaya-gebergte. De lokale bevolking uit Bihar (Oost-India) gebruikt waterlelie zaden al eeuwen in de keuken omwille van de vele gezondheidsvoordelen. De zaden van gigantische waterlelies worden geoogst, gedroogd, geroosterd en gepoft tot een lichte, krokante en gezonde snack. Zenko is het eerste bedrijf dat deze Oosterse superfood naar Europa brengt. Dit doen ze met respect voor traditie en de lokale landbouwers.

Gepofte waterlelie zaden

Jochim Goedeweeck, co-founder van Zenko: “Met Zenko trekken we de wereld rond op zoek naar nieuwe superfoods die we transformeren tot gezonde snacks. We halen krachtige voedingsproducten uit hun plaats van oorsprong en poppen ze op een traditionele manier zodat de zaden hun nutriënten behouden. Met Zenko willen we constant innoveren en echt dé pionier zijn in het (her)ontdekken van vergeten superfoods. Zo introduceerden we recent ook ‘Ancient Grain Clusters’. Deze snack wordt gemaakt van gepopte Sorghum granen die behoren tot één van de zeven ‘Ancient Grains’. In ons seed-to-snack model proberen we zoveel mogelijk rechtstreeks met lokale boeren samen te werken om duurzame, voedzame en gezonde snacks te creëren die bijdragen tot een betere en gezondere levenskwaliteit.”

Variatie troef: diverser en gezonder eten

Een gezond dieet impliceert een gevarieerd voedingspatroon. De voorbije decennia heeft monocultuur er echter voor gezorgd dat ons eetpatroon steeds eentoniger is geworden. Van de ongeveer 6000 verschillende soorten gewassen die we ooit verorberden, blijven er vandaag slechts 9 basis gewassen over. Slechts vier hiervan (rijst, tarwe, maïs en aardappelen) vormen maar liefst 60% van de wereldwijde calorie inname.Wouter Duyck, co-founder Zenko: “Te veel vertrouwen in te weinig producten zorgt voor een onevenwicht in de natuur en ons eetpatroon. Door monocultuur sterven lokale gewassen uit. Zo gaan jammer genoeg traditionele smaken, geuren en tradities verloren. Daarnaast is een gevarieerde  voeding belangrijk voor onze gezondheid en immuniteit. Met Zenko willen we die rijkdom en verscheidenheid herstellen. Onze snacks vormen een laagdrempelige manier om meer variatie in je dieet te brengen.”

Beter dan popcorn

Naast het belang van variatie is er de laatste jaren ook meer aandacht voor specifieke diëten. Vegan, glutenvrij, plantaardig, geen toegevoegde suikers en laag in calorieën winnen aan populariteit. Daarnaast wijst wereldwijd onderzoek uit dat we steeds meer afstappen van het traditionele ‘drie-maaltijden-principe’: we ruilen grote maaltijden voor meerdere snacks doorheen de dag. Vroeger volstond een zak chips, maar de snacker van vandaag gaat voor gezond.

Jochim Goedeweeck, co-founder van Zenko: “Met Zenko bieden we een antwoord op de vraag van de consument naar lekkere, gezonde én duurzame tussendoortjes. Onze lichte, knapperige snacks worden op traditionele wijze geroosterd en gepoft, zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven. Onze Water Lily Pops zijn niet-GMO, glutenvrij, natuurlijk, plantaardig, laag in calorieën en halal. In vergelijking met traditionele popcorn bevatten onze Water Lily Pops minder vetten en calorieën en zijn ze dubbel zo crunchy! De snack bevat ook meer proteïnen, vezels en mineralen. Zenko zorgt echt voor healthy, happy & carefree snacking.”

Praktisch

De snacks zijn verkrijgbaar bij je lokale AD, Proxy Delhaize, en online op de Zenko webshop. De Water Lily Pops komen in vier verschillende smaken: Original, Spicy, BBQ en Himalayan Pink Salt. De prijs per pakket bedraagt €2,49.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.