Lek Me Liptje Test: Restaurant Ter Halle in hartje Brugge: 48/50
‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie elke week proefondervindelijk een objectieve test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten. Afgelopen week mochten we een tafeltje uitzoeken in hartje Brugge en meer ‘hartje Brugge’ kan je echt niet zitten op 25 meter van de markt. Welkom in Restaurant Ter Halle. Ook de setting doet al meteen heel Brugs en (vooral sprookjesachtig gezellig) aan: overal kaarsjes, een grill die centraal in het restaurant staat opgesteld, veel Vlaams eikenhouten meubilair, een best uitgebreide menukaart met bekende Vlaamse klassiekers, sfeervolle muziek die uit de muren sijpelt en steeds een mooi uitzicht op de passerende voorbijgangers.
De nog jonge zaakvoerder Milan Deblieck (21) kreeg de ambachtelijke eigenschappen al van kindsbeen mee. Zijn ouders Dominique en Kelly zijn al jaren het vertrouwde gezicht van Bistrant Gildenhuis en La Maison Blanche in Sint-Kruis. Milan zelf heeft er bijna een jaar lang meegewerkt. Opgezadeld met al die bedrijfs- en keukenkennis kreeg hij afgelopen zomer om ‘Ter Halle’ over te nemen. Behoorlijk wat volk toen wijzelf op een woensdagavond langskwamen en opvallend: een leuke mix van binnen- en buitenlandse toeristen maar ook een aantal tafeltjes waar duidelijk West-Vlaams en Brugs gesproken werd. Dat schept als ‘local’ meteen een band.
Starten deden we met gamba’s à la plancha om te sharen. Normaal als hoofgerecht maar als gedeeld voorgerecht een aanrader. Kort gegrild door Milan zelf, mooi van grootte en met de juiste kruiding was dit al meteen een feest voor alle zintuigen. De Het spreekwoordelijk bedje van warme kerstomaatjes en fijngesneden pijpajuintjes zorgde ook nog eens voor een smakelijk schilderijtje.
Een rib eye is een rib eye. Als je van die mening bent, hoef je niet in ‘Ter Halle’ te zijn want Milan tilt deze grillklassieker op tot een verrukkelijk topgerecht. In het restaurant staan twee versies op de kaart: ‘De Herreford’ en de Argentijnse variant (allebei € 38). Wat op tafel kwam, was een flink uit de kluiten gewassen (enkele centimeters dik), maar vooral smaakvol en mals stuk gegrild vlees met de juiste marmering. Duidelijk geleverd door een leverancier die ongetwijfeld ook zijn vak kent. We kozen voor een warme peper- en een champignon die precies op tijd met versgesneden frietjes en mayonaise geserveerd werd. Voeg daarbij een fris slaatje en je ervaart als gast onvergetelijke tafelmomenten. Ook voor gasten die met hun ogen eten, betekent tafelen in Ter Halle een Het woord perfectie is hiervoor duidelijk uitgevonden.
Zoetebekken zijnde werd het dessert (lees, een verse sabayon) de spreekwoordelijke kers op de taart van ons bezoek. Perfect en luchtig opgeklopt en met de juiste dosis likeur en ijscrème daarbij: ja, als gast krijgt men hier alleszins (heel veel) waar voor je geld.
Conclusie
Milan houdt de familiale horecatraditie van de Blieckskes bijzonder hoog. Zijn klassieke show- en grillcooking verraadt passie en het feit dat hij ook de moeite doet om persoonlijk overal even aan aan tafel te komen, duidt op enthousiast vakmanschap. Een hosanna ook voor de perfecte en vriendelijke bediening door iemand die zijn vak al jaren door en door kent, werd hier juichend ontvangen. Een attente en vriendelijk bediening door iemand die de finesse al jaren in de vingers heeft. Slot: Restaurant Ter Halle is een plek om je serieus in de watten te laten leggen. Voor én door Bruggelingen!
Score
Presentatie: 10/10
Smaak: 10/10
Locatie & omgeving: 10/10
Bediening: 9/10
Prijs: 9/10
Totaal: 48/50
Restaurant ‘Ter Halle’
Ingang aan de Eiermarkt en Geernaarstraat (het smalle straatje dat naar de markt loopt).
www.terhallebrugge.be
Opgelet: vanaf 6 november 2024 is Restaurant Ter Halle op dinsdag gesloten