Home > Lek Me Liptje test. Mosselen op het menu bij Sable Blanc in Knokke: 96/100 score

Lek Me Liptje test. Mosselen op het menu bij Sable Blanc in Knokke: 96/100 score

Geschreven op 5 juli 2025 om 15:20 door Mario De Wilde

‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve en geheel onafhankelijke test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten in een West-Vlaams restaurant. Omdat sinds een paar dagen de Zeeuwse bodemcultuurmosselen overal aan onze kust en het binnenland op de kaart staan, zochten we een plaatsje uit op het totaal vernieuwde terras van Sable Blanc in Knokke-Heist.

Toegeven, ze zijn slechtere plaatsen om het servet aan te binden voor een portie mosselen: een terras op de zeedijk met bijna je spreekwoordelijke voeten in het zand, beschut tegen de wind en comfortabel terrasmeubilair. Bij Sable Blanc hebben ze de voorbije weken niet stilgezeten met nieuwe reuzeparasols, nieuwe tafels en zitjes en ook de gevel op het hoekpand, vlakbij het Casino van Knokke-Heist, kreeg een volledige remake. Omdat we beiden voor mosselen gaan, noteerden we op de kaart drie bereidingswijzen: Mosselen natuur (€ 28), Mosselen ‘Sable Blanc’ met look, room, mosterd en tijm (€ 30,00) en Mosselen van de Chef met look, room, witte wijn en sambal (€ 30,00). Wij gingen voor de twee eerste opties.

Conclusie

Ook al is het nog maar begin juli, de mosselen die op tafel komen, zijn al opvallend groot en geen enkele schelp die gesloten is en ook nog eens allemaal een egaal bleke kleur hebben. Dat duidt al op een perfecte bereidingswijze met net voldoende ajuin en selder. Perfecte bereiding tot op de seconde gaar en sappig. Alle lof voor de chef. Met room en/of look is voldoende ingeburgerd maar het is tevens de eerste keer dat we de combinatie met mosterd en tijm proeven. Met een pepermolen waaraan flink gedraaid is, valt bij het resterend mosselsoepje op het einde het predicaat ‘hemels lekker’. Bovendien wordt alles op tafel gebracht met twee apart geserveerde sausjes (mossel en mayonnaise), twee origineel gepresenteerde goudgele frietjes (mooi goudgeel gebakken in proper vet) in een puntzak, heerlijk krokant brood en boter plus een handig verpakt vochtig doekje. Wie deze mosselen gaat eten in Sable Blanc, ervaart heel duidelijk waarom dit één van de allerbeste Belgische klassiekers aan onze kust blijft.

Score

Presentatie: 19/20
Smaak: 19/20
Locatie & omgeving: 20/20
Bediening: 18/20
Prijs: 18/20

Totaal: 96/100

Zeedijk Albertstrand 499
8300 Knokke-Heist
tel.: 050-611.215
web: www.sable-blanc.be

7 dagen op 7 open vanaf 10.00 uur –

2 reacties

Jannie Proot
Geschreven op 2025-07-06 10:58:36
Sable Blanc is al jaren mijn favoriete restaurant wanneer we naar Knokke komen. De gebakken sliptongetjes zijn de lekkerste die je kan eten. En inderdaad, ook het personeel is er altijd vriendelijk. Jannie Proot
Godelieve Gevaert
Geschreven op 2025-07-05 15:38:25
Euh.... Ons is van kindsaf aan geleerd dat de r in de maand moest aanwezig zijn om mosselen te eten. Ben ik mis? Godelieve Gevaert uit Heuvelland vlakbij de grens

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.