Lek Me Liptje Test: Lio’s aan Oud Sint-Jan in Brugge: 48/50
‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten. Afgelopen week mochten we een tafeltje uitzoeken in het stijlvolle decor van Lio’s, op één van de mooiste (maar wat verstopte) locaties van Brugge: de Zonnekemeers aan de Site Oud Sint-Jan. Het zijn Pieterjan Opdebeeck, Pieter Buysse en Jan Van Canneyt die het restaurant een nieuwe schwung gaven. Het keukenteam o.l.v. Olivier Calleeuw gelooft dat het delen van eten een van de grootste geneugten van het leven is. Daarom een verscheidenheid aan kleine bordjes en tapasgerechten die zich uitstekend lenen om te proeven en te delen met vrienden en geliefden.
Sneltest
Restaurant Lio’s valt op door z’n rustgevende en stijlvolle ‘community’ sfeer wat al meteen tot een huiselijke beleving aanzet. Ontvangst en bediening trekken die lijn van hartelijke verfijning door. Op een vlotte en vrijblijvende manier wordt het concept aan de bezoeker voorgesteld. ‘Sharing’ gerechtjes vormen het codewoord bij Lio’s en niets sympathieker dan te delen met elkaar. In afwachting van de eigenlijke gerechten kozen we voor acht garnaalkroketjes (€ 18) bij het aperitief. Heerlijke smeuïge vulling en een heerlijk korstje. Wat volgde was een ‘hosanna’ van creatieve en verrukkelijke smaakbommetjes.
Alhoewel je voor een ‘Menu volgens het humeur van de chef’ (zes gangen, € 59) kan gaan, opteerden we om te kiezen uit vier gerechten van de kaart. Het brood (gemaakt op basis van amberkleurig bier) gaf al meteen een mooie indicatie van wat volgen zou.
We kozen voor Sint-Jacobsvrucht met bloemkool, Iberico ham en hazelnoot (€ 24)
Aardappel met handgepelde garnaal en een mousselinesausje (€ 22)
Beef Teriyaki met oesterzwam, sugarsnaps en puntpaprika (€ 23)
en Jonge Kabeljauw met knolselder, beukenzwam, spinazie en Zeeuwse mosselen (€ 28).
Conclusie
Dat de keukenchef Olivier Calleeuw flink wat geloofsbrieven heeft, werd bij alle gerechten duidelijk in de verf gezet. Alle mooi gedecoreerde borden die op tafel kwamen, getuigden van een onveranderd klassieke, pure en ongekunstelde signatuur. De ambachtelijke bewerking van het hoofdingrediënt blijft bij alle evergreens centraal staan zowel bij de vis als het vlees. Bij Lio’s gaat men nog voor puurheid. Bovendien ga je hier nooit met honger weer buiten want de porties zijn ‘royaal’ en dat mag je op velerlei vlak omschrijven. Bij Lio’s onderga je een topervaring voor alle zintuigen. Nog dit: ’s middags is er ook een tweegangenlunch (met wachthapjes) aan € 27 verkrijgbaar.
Score
Presentatie: 9/10
Smaak: 10/10
Locatie & omgeving: 10/10
Bediening: 9/10
Prijs: 10/10
Totaal: 48/50
Zonnekemeers
Site Oud Sint-Jan
8000 Brugge
tel.: 050-31.13.00
www.liosbrugge.be
info@liosbrugge.be
Restaurant open van 12.00 tot 14.00 uur & van 18.00 tot 22.00 uur – zondag en maandag gesloten – parkeren vlakbij – heerlijk terras op een van de mooiste locaties van Brugge