Home > Lek Me Liptje test. Deze week Restaurant Lispanne in Knokke-Heist. 93/100 score

Lek Me Liptje test. Deze week Restaurant Lispanne in Knokke-Heist. 93/100 score

Geschreven op 14 november 2024 om 07:12 door Mario De Wilde

‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve en geheel onafhankelijke test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten in een West-Vlaams restaurant. Begin deze maand mochten we aanschuiven aan een tafeltje op de hoek van de Jozef Nellenslaan in Knokke-Heist. Het stijlvol interieur weet al meteen te inspireren en de ontvangst door gastvrouw Jolien mag je rustig als bijzonder joviaal en toch heel attent beschouwen. Overal waar je een tafeltje uitzoekt, steeds heb je aan het raam een mooi zicht op de passerende locals, tweedeverblijvers en toeristen. De start van een leuke beleving….

Sneltest

Lispanne is een restaurant waar Belgische vis- en vleesklassiekers met een eigentijdse aanpak de kroon spannen. Verwacht geen futuristische zalfjes of ingewikkelde garnituren. Hier draait alles duidelijk om een eenvoudige metier gekoppeld aan volle aandacht voor pure smaken. Vandaar dat Lispanne voor vele fijnproevers een quilty pleasure is. Na enkele wachthapjes gingen we voor een Bekegemse ganzenlever (€ 29) en Coquilles met een brunoise van verse groentjes (€ 28) als extra smaak­aanjager.

Voor de hoofdschotel koos mijn tafelgenote Zwezeriken (€ 39) als koninginnehapje royal van de Schorenaer kip en ging ikzelf voor de klassieker der klassiekers de Zeetong (€ 49) met gesneden rauwe witloof en verse mayonaise. Beide gerechten werden vergezeld van gebakken aardappeltjes en knapperig handgesneden frietjes.

Zoetebekgewijs kozen we als desserts voor versbereid Vanille-ijs met koffie (€ 13) en een Espresso Martini-mousse (€ 14). Niet toevallig onze favorieten…

Conclusie

We moeten niet lang wachten op onze eerste gerechten en worden al vanaf de eerste minuut verwend. Wanneer we het eerste hapje van de ganzenlever proeven, weten we meteen dat we goed zitten. Het vlees smelt door de smeuïge textuur in de mond en heeft een onnavolgbare smaak. Het sausje erbij zorgt er gelukkig voor dat de delicate foie gras smaak er niet onder lijdt. Het bord met de Coquilles was een verrassend mooi schilderijtje maar bovenal puur en intens van smaak. ‘Perfect bereid en gedresseerd’ noteerde ik. Die goesting wordt nog aangescherpt wanneer de hoofdgerechten op tafel kwamen. Bij de zwezeriken en de zeetong verbaasde ons de grote hoeveelheid op de borden. Alles werd ook vriendelijk met aparte borden en kommetjes geserveerd. De zwezeriken zorgden voor een fijn mondgevoel en waren we niet in Knokke, we hadden het bord uitgelikt. De zeetong was heel krokant gebakken, met een apart sausje erbij en mijn lievelingsgroenten (rauwe witloof) erbij. Alles wat op tafel kwam, proefde zuiver en strak. Ook bij de desserts zaten de smaken helemaal goed met (ook hier weer) de chocoladesaus, de slagroom en de koffie die apart werden opgediend. De Espresso Martini-mousse was van het eerste tot het laatste schepje één grote zoete verleiding. En nee, je gaat in Lispanne zeker nooit met honger van tafel…

Score

Presentatie: 19/20
Smaak: 19/20
Locatie & omgeving: 18/20
Bediening: 19/20
Prijs: 18/20

Totaal: 93/100

Restaurant Lispanne, gelegen tussen het casino en het Rubensplein, kreeg vorig jaar met gastvrouw Jolien Loneux een enthousiaste doorstart. Hier wordt gewerkt met een beperkte kaart waarbij je als fijnproever de waarborg hebt dat alles marktvers is. Telkens worden het marktaanbod en de seizoenen van dichtbij gevolgd. In de Lispanne wordt 100% met biogroenten gewerkt en een wijnkaart die hoofdzakelijke Frans getint is, met enkele zuiderse varianten. Voor fijn uitgesponnen gerechten, die zowel visueel als qua smaak hoge ogen gooien is Lispanne zeker een aanrader. Alles aan Lispanne is trouwens warm, familiaal en huisgemaakt: niet te missen!

Jozef Nellenslaan 201
8300 Knokke-Heist
tel.: 050-24.16.78 en 0498-76.80.36
web: www.lispanne.be

4 reacties

Heidi De Gieter
Geschreven op 2024-11-14 15:52:03
Wat ben je met al die scores. Wat voor zin heeft dat. Kijk wat de Michelin en de Gault&Millau allemaal uitkramen. Laat de mensen toch zelf kiezen. Dat is toch het gemakkelijkste. Er zijn genoeg restaurants in deze regio om een keuze te maken. Heidi De Gieter, Knokke-Heist
Kimberly Opdenacker
Geschreven op 2024-11-14 09:49:06
Is het restaurant met de feestdagen open? We zijn als tweede verblijver in Duinbergen twee weken aan de zee. Kimberly Opdenacker
Jozef Baekeland en Rozanne Barbier
Geschreven op 2024-11-14 08:26:47
Topmensen, Topkaart, Toprestaurant. Ze bestaan nog. Gelukkig maar. Jozef Baekeland en Rozanne Barbier
Eric en Vera Verhasselt. Waregem
Geschreven op 2024-11-14 08:24:49
Opluchting zeg. Als we naar zee komen, durven we graag al eens bij de Lispanne langsgaan, maar tijdens het weekend van Allerheiligen zagen we dat alles helaas gesloten is. Ik ben het in ieder geval roerend eens met de score want is echt wel een lekker adresje. Het wordt dus zeker iets voor in het krokusverlof. Tot snel. Eric en Vera Verhasselt. Waregem

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.