Lek Me Liptje test. Deze week Restaurant Cocotte in Brugge: 91/100 score
‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve en geheel onafhankelijke test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten in een West-Vlaams restaurant. We zijn 2025 nog maar pas gestart of daar opende al een gloednieuw restaurant in de levendige Langestraat in Brugge. En dus stapten we afgelopen vrijdag op de openingsdag binnen in een wereld waar de tijd even stil heeft gestaan en de geur van heerlijke, huisgemaakte stoofpotjes ons direct weet te omarmen. Bij Cocotte Brugge (leuke naam trouwens….) voel je je meteen thuis. Het knusse restaurant, ingericht in grootmoeders stijl -met authentieke Leuvense stoof- biedt een warme en nostalgische sfeer waar je kan genieten van authentieke gerechten die met liefde en vakmanschap zijn bereid.
Het menu biedt een breed scala aan stoofpotjes, van klassiekers zoals Gentse waterzooi, boeuf bourguignon of een typische Vlaamse hutsepot tot andere verrassende creaties zoals een stoofpotje van Noordzeevis en groene asperges, of een ragout van varken in een zoete tomatensaus. Ook vegetariërs komen bij bij Cocotte aan hun trekken met smaakvolle groentestoofpotjes. Sluit je maaltijd af met een heerlijk dessert zoals poire belle Hélène of een échte authentieke dame blanche met artisanaal bereide chocoladesaus. En waarom geen rijstpapje of vanille crème met speculoos?
Cocotte is het geesteskind van Annick Gies en Willem Steyaert. Annick heeft jarenlang internationale fietsvakanties georganiseerd waarbij de gasten een bijzondere ervaring kregen. “Een restaurant is meer dan goed eten,” volgens Annick. “Het onthaal en de sfeer dragen evenzeer bij tot een unieke beleving. We hebben veel aandacht besteed aan een interieur waar je je meteen thuis voelt en garanderen een hartelijke ontvangst en bediening.”
Willem was jarenlang actief als zelfstandig informaticus met daarnaast ook een passie voor de keuken. Hij was eerder reeds de stuwende kracht achter taverne El Camino (Aalter) en B&B Alfzotmolen (Beernem). Waarom van de computer terug naar de keuken? Willem Steyaert legt het zo uit: “Ik heb er altijd van gehouden om mensen te verwennen met een heerlijke maaltijd. Tijdens corona had ik tijd om mijn passie voor koken verder te ontwikkelen. Mijn grootmoeder Hélène was gekend voor haar stoofpootjes en in onze familie hebben we ontelbare herinneringen aan gezellige maaltijden rond een dampende pot. Zo is het idee gerijpt om een restaurant te openen met gerechten uit oma’s tijd. De knusse sfeer met een heerlijk stoofpotje voor een eerlijke prijs vind je in Cocotte.”
Langestraat 83, 8000 Brugge. www.cocotte.be, 050 73 44 47 – reservaties@cocotte.be
Sneltest
Past er iets beters bij de winter dan hartverwarmende stoofpotjes en hutsepot? Op dat vlak is de timing van de opening van Cocotte perfect te noemen. Voor beide gerechten mag je mij er diep in de nacht voor wakker maken. En dus bonden we, ons oma zaliger indachtig, heel graag het servet enthousiast aan voor beide specialiteiten. De klassiekers worden opgediend in zware gietijzeren potjes waarbij wijzelf de keuze hebben om het rechtstreeks uit de pot te eten of het gerecht op ons bord over te scheppen en dan aan de slag te gaan. Wij kiezen voor het eerste. De hutsepot (€ 25) voor me is een mooi gevulde pot met lekker veel wintergroenten, ajuin, meegekookte aardappelen, zacht soepvlees, varkensworst en ribbetjes. Willem huldigt duidelijk het slowfood-concept wat betekent dat alles urenlang suddert tot het echt gaar is. We proeven daardoor ook de intense smaak en de heerlijke bouillon met de gepaste kruiding. Les secrets du chef Willem….
Het konijn (€ 29) aan de overkant van de tafel heeft eveneens die perfecte malsheid. Het konijn is op een hoog vuur dichtgeschroeid en daarna perfect met Abdijbier St. Bernardus aangebakken. Resultaat, de smaken zijn mooi ingetrokken wat het stuk konijn die typische en authentieke smaak geeft. Opvallend, de structuur is heerlijk stevig: de pruimen en het gerookt spek hebben nog enige bite.
Zoetebekken als we zijn kiezen we als dessert voor de rijstpap (€ 8) en de vanillepudding met speculoos (€ 8). Allebei warm op tafel gebracht. De rijstpap heeft een mooie gele kleur zoals je eigenlijk alleen maar van rijstpap mag verwachten. We noteren ook een goede textuur zodat hij voldoende smeuïg is. Ook een driewerf hosanna voor de vanillepudding: vers gemaakt wat de speculooskoekje op de pudding is nog lekker krokant en de balans tussen pudding en speculoos is echt wel oké.
Conclusie
Cocotte scoort niet alleen met dat heerlijk vintage decor maar ook (en vooral) met wat er op tafel komt. Leuke bediening, een open keuken en een beperkte kaart voor fijnproevers die weten waarvoor ze naar Cocotte komen. Wie houdt van een laagdrempelige en smaakzuivere, grootmoeders keuken zal hier -en heel graag- terugkeren. Het klinkt misschien wat voorbarig, maar Cocotte smaakt nu reeds als West-Vlaams culinair erfgoed. De uitdaging is nu wat er tijdens de zomer op tafel komt.
Score
Presentatie: 18/20
Smaak: 19/20
Locatie & omgeving: 18/20
Bediening: 18/20
Prijs: 18/20
Totaal: 91/100