Lek Me Liptje test. Deze week onder de trompetboom Bie Bobonne in Sint-Kruis: 93/100 score
‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve en geheel onafhankelijke test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten in een West-Vlaams restaurant. Het zonnetje scheen intens boven Sint-Kruis bij Brugge, de vogeltjes floten ietsje harder en mooier in Male en dus waren de goden ons bijzonder goed gezind. Zoals vroeger steeds op een zondag trokken we naar Bie Bobonne, het culinair concept van de oh, zo populaire Roots aan de Lodewijk van Malestraat in Sint-Kruis. Vooraleer je als bezoeker op het terras achteraan een tafeltje uitzoekt, passeer je honderden vintage objecten en snuisterijen. Oude stereoradio’s, vergeelde schilderijen en foto’s, koekoeks- en andere klokken en meubilair uit de hoogdagen van de hippies. Dit is al tien jaar het heerlijk en ongedwongen heiligdom van Mike Staes en Belle Floreal. Beiden waken er met veel passie over dat elke bezoeker in Roots onvergetelijke momenten beleefd. Einde vorig jaar is Roots uitgebreid met het eetconcept Bie Bobonne. De naam op zich maakt je al blij….
Er werd voor ons een paradijselijk tafeltje uitgezocht op het windvrij tuinterras achteraan. De trompetboom, die op het moment van ons bezoek alle moeite van de wereld doet om al in bloei te raken, is een echte eye-catcher. De kaart die ons aangereikt wordt, is er eentje zoals we verwacht hadden: huisgemaakte vol-au-vent, voor de fans koeietong in Madeirasaus, stoverij, balletjes in tomatensaus, garnaalkroketten, vispannetje met frietjes of puree erbij. Wie problemen bij het kiezen heeft, kan (oh, foei: moderne marketing) sharen. Ook hier kies je uit een repertoire dat ons bobonne wist op te dienen: gebakken lookworst, croques, soldaatjes me espe mousse en kaas- of garnaalkroketjes. Ze worden aangevuld met de iets hippere calamares met tartaar, escargots bourgogne en tapas Mexicoan.
Sneltest
Wij gingen voor een vol-au-vent met een videetje (€ 25.50) met frietjes terwijl de overkant koos voor stovers van ’t huis (€ 26). Van zodra het mooi gevuld op tafel staat, ruiken we dat de geur goed zit. Sommigen durven wel eens beweren dat je met een Koninginnehapje niets verkeerd kan doen maar hier proeven we al meteen dat de saus echt een intense smaak van kip en gehakt heeft en is goed afgekruid met peper en zout. Zelfs de textuur van de bechamelsaus is zeer goed: mooi gebonden, niet te vast, maar ook weer niet te lopend. Mooie stukken vlees sierden het bord. Het videekoekje dat we erbij kregen was lekker krokant en het apart kommetje (altijd een pluspunt) met sla en tomaat was heerlijk fris.
Het vlees van de stoverij was lekker mals en lichtjes vezelachtig, zonder dat het aan bite moest inboeten. Belle zorgt in de open keuken duidelijk voor een gepaste kruiding met wat toetsen tijm en laurier. Ook de handgesneden frietjes die erbij geserveerd werden, getuigen van een mooie vulling en aardappelsmaak. Grootste pluspunten zijn zeker de porties. Als fanatieke zoetebekken kozen we als afsluiter voor een witte madame me chocola, lees Dame Blanche (€ 9) en een Coupe Bresilienne (€ 9) met verrukkelijke sausjes erbij. Hoe kan je hier niet gelukkig en blij als een kind mee zijn?
Conclusie
We waren al, omwille van de sfeer en het interieur, keiharde fan van Roots en dat kreeg met de kennismaking Bie Bobonne alleen maar surplus. Mike en Belle waken er duidelijk over dat dit stukje authentiek West-Vlaams culinair erfgoed een podium krijgt. De gasten (veel locals, aangespoelden en buitenlui) die er komen, kunnen er alleen maar hun voordeel mee doen. Dat heet dan gelukkig zijn…..
Score
Presentatie: 18/20
Smaak: 19/20
Locatie & omgeving: 20/20
Bediening: 18/20
Prijs: 18/20
Totaal: 93/100
Vanaf nu ontvangt Bobonne je elke zondagmiddag vanaf 12.00 uur, net zoals op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 17.00 uur. Reserveren kan op het telefoonnummer 0470-92.74.95 of info@rootsbar.be.