Home > Lek Me Liptje test. Deze week onder de trompetboom Bie Bobonne in Sint-Kruis: 93/100 score

Lek Me Liptje test. Deze week onder de trompetboom Bie Bobonne in Sint-Kruis: 93/100 score

Geschreven op 27 maart 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve en geheel onafhankelijke test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten in een West-Vlaams restaurant. Het zonnetje scheen intens boven Sint-Kruis bij Brugge, de vogeltjes floten ietsje harder en mooier in Male en dus waren de goden ons bijzonder goed gezind. Zoals vroeger steeds op een zondag trokken we naar Bie Bobonne, het culinair concept van de oh, zo populaire Roots aan de Lodewijk van Malestraat in Sint-Kruis. Vooraleer je als bezoeker op het terras achteraan een tafeltje uitzoekt, passeer je honderden vintage objecten en snuisterijen. Oude stereoradio’s, vergeelde schilderijen en foto’s, koekoeks- en andere klokken en meubilair uit de hoogdagen van de hippies. Dit is al tien jaar het heerlijk en ongedwongen heiligdom van Mike Staes en Belle Floreal. Beiden waken er met veel passie over dat elke bezoeker in Roots onvergetelijke momenten beleefd. Einde vorig jaar is Roots uitgebreid met het eetconcept Bie Bobonne. De naam op zich maakt je al blij….

Er werd voor ons een paradijselijk tafeltje uitgezocht op het windvrij tuinterras achteraan. De trompetboom, die op het moment van ons bezoek alle moeite van de wereld doet om al in bloei te raken, is een echte eye-catcher. De kaart die ons aangereikt wordt, is er eentje zoals we verwacht hadden: huisgemaakte vol-au-vent, voor de fans koeietong in Madeirasaus, stoverij, balletjes in tomatensaus, garnaalkroketten, vispannetje met frietjes of puree erbij. Wie problemen bij het kiezen heeft, kan (oh, foei: moderne marketing) sharen. Ook hier kies je uit een repertoire dat ons bobonne wist op te dienen: gebakken lookworst, croques, soldaatjes me espe mousse en kaas- of garnaalkroketjes. Ze worden aangevuld met de iets hippere calamares met tartaar, escargots bourgogne en tapas Mexicoan.

Sneltest

Wij gingen voor een vol-au-vent met een videetje (€ 25.50) met frietjes terwijl de overkant koos voor stovers van ’t huis (€ 26). Van zodra het mooi gevuld op tafel staat, ruiken we dat de geur goed zit. Sommigen durven wel eens beweren dat je met een Koninginnehapje niets verkeerd kan doen maar hier proeven we al meteen dat de saus echt een intense smaak van kip en gehakt heeft en is goed afgekruid met peper en zout. Zelfs de textuur van de bechamelsaus is zeer goed: mooi gebonden, niet te vast, maar ook weer niet te lopend. Mooie stukken vlees sierden het bord. Het videekoekje dat we erbij kregen was lekker krokant en het apart kommetje (altijd een pluspunt) met sla en tomaat was heerlijk fris.

Het vlees van de stoverij was lekker mals en lichtjes vezelachtig, zonder dat het aan bite moest inboeten. Belle zorgt in de open keuken duidelijk voor een gepaste kruiding met wat toetsen tijm en laurier. Ook de handgesneden frietjes die erbij geserveerd werden, getuigen van een mooie vulling en aardappelsmaak. Grootste pluspunten zijn zeker de porties. Als fanatieke zoetebekken kozen we als afsluiter voor een witte madame me chocola, lees Dame Blanche (€ 9) en een Coupe Bresilienne (€ 9) met verrukkelijke sausjes erbij. Hoe kan je hier niet gelukkig en blij als een kind mee zijn?

Conclusie

We waren al, omwille van de sfeer en het interieur, keiharde fan van Roots en dat kreeg met de kennismaking Bie Bobonne alleen maar surplus. Mike en Belle waken er duidelijk over dat dit stukje authentiek West-Vlaams culinair erfgoed een podium krijgt. De gasten (veel locals, aangespoelden en buitenlui) die er komen, kunnen er alleen maar hun voordeel mee doen. Dat heet dan gelukkig zijn…..

Score

Presentatie: 18/20
Smaak: 19/20
Locatie & omgeving: 20/20
Bediening: 18/20
Prijs: 18/20

Totaal: 93/100

Vanaf nu ontvangt Bobonne je elke zondagmiddag vanaf 12.00 uur, net zoals op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 17.00 uur. Reserveren kan op het telefoonnummer 0470-92.74.95 of info@rootsbar.be.

 

6 reacties

Wannes De Kerpel
Geschreven op 2025-03-27 17:49:03
Hartelijk gefeliciteerd met jullie tiende verjaardag. Doe er nog maar veel jaren bij. Wannes De Kerpel. Brugge
Joke Lejaeghere
Geschreven op 2025-03-27 11:34:09
Bij Ons bobonne konden we ook niertjes, lever, rijstpap en botermelkpap eten. Misschien een tip vanuit Bredene. Joke Lejaeghere
Erwin Renneboog
Geschreven op 2025-03-27 11:05:14
Als amateur-kok en zoon van professionele kokkin niets dan goeds over het eten van Bie Bobonne. Lekker eten zonder veel poespas, correcte prijs, prima bediening , toffe sfeer, beperkte kaart dus alles vers... en dat proef je. Binnenkort terug, zeker weten. Doe zo voort Mike en Belle!!!!!
Kati
Geschreven op 2025-03-27 10:54:31
Dat tafeltje in de verte op de foto waren wij ,we hebben lekker gegeten,het weer was top op het terras en de sfeer gemoedelijk,we komen zeker terug 👍
De Swaefkes
Geschreven op 2025-03-27 09:08:10
Wat lezen we nu? Een trompetboom hier bij ons in Male? Alleen voor zo iets exotisch kunnen we daar al iets gaan eten. Toeters en bellen! De Swaefkes
Hervé Verfaille
Geschreven op 2025-03-27 08:28:42
We zijn twee jaar geleden per ongeluk in de Roots binnen geweest en we waren directement ondersteboven van de ambiance daar. Onze schoonouders wonen in Sint-Kruis en als we er zijn gaan we altijd een stukske eten in de omgeving. Dat je in de Roots nu ook kan eten is zeker een aanmoediging om nog eens te gaan want met de sluiting van 't Gildenhuis zijn er niet veel plaatsen mee om gezellig te gaan eten. In mei mogen jullie ons zeker opschrijven. Hervé Verfaille. Zedelgem

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.