Lek Me Liptje: tafelen bij Breydel De Coninc in hartje Brugge: 96/100
‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve en geheel onafhankelijke test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten in een West-Vlaams restaurant. Begin deze week mochten we aanschuiven aan een tafeltje in het overbekende (en 70-jarig bestaan) van Restaurant Breydel De Coninc in hartje Brugge. Hier in het verkeersvrije en populaire Breidelstraatje. Het restaurant van Fernand Janssens staat al decennia lang bekend om haar uitmuntende vis- en schaalgerechten met kreeft in de hoofdrol. Het homarium en een centraal opgestelde aquarium (oranje boven) zijn alvast de eye-catchers in het bijzonder gezellig familierestaurant.
Sneltest
Niet de vaste kaart breed uitwaaiert maar als fijnproever kan je in Breydel De Coninc alle kanten op. Van mosselen op vijf verschillende bereidingswijzen (van natuur tot aphrodisiaque) tot Canadese kreeft, rivierpaling, bouillabaisse met rouille, jonge tarbot tot Chateaubriand of Ierse côte à l’os Black Angus uit de houtskooloven. Wij gingen, na enkele heerlijke bites bij het aperitief, voor rivierpaling in het groen (€ 36) en gebakken jonge tarbot (€ 41) als hoofdgerecht met een café glacé (€ 13) en crème brûlée (€ 10) als dessert.
Conclusie
Vooraleer we het eigenlijke Lek Me Liptje aanvatten: een pluim voor de vriendelijke en attente bediening van het hele team. Dat op zich zorgt er voor dat tafelen een feest is. Wat op tafel in dit gezellig gedecoreerd interieur kwam, was eveneens goed voor een staande ovatie. De klassieker van mijn oma zaliger, paling in ’t groen, had een perfecte samenhang van smaken en kruiding met spinazie, kervel, munt, kervel en peterselie. Bovendien was deze delicate vis om te bereiden net voldoende gaar, zonder dat de vis van de graat viel. Hier staat duidelijk een vakman in de keuken. Nog minstens even uitgesproken lekker was de gebakken jonge tarbot met kappertjes en dragon aan de overkant van de tafel. Op tafel kwam een flink formaat tarbot bijzonder krokant op het vel gebakken. Eigenlijk was het eens schilderijtje waar je nauwelijks aan wilde raken, maar dat was snel vergeten al na de eerste hap. Wat is deze tarbot hemels afgekruid en perfect gebakken zodat de vis zelf boterzacht en sappig is. On the side werd er ook nog telkens een fris slaatje bij geserveerd. Daar alles een bijzonder delicieus wijntje met een mooie en lange afdronk met voldoende aciditeit. Helemaal ‘hosanna’ werd het bij de desserts. De café glacé was smeuïg met room en bloemsuiker opgeklopt en daar vanille-ijs bijgevoegd. De crème brûlée zat in diezelfde ‘Champions League’-categorie: een heerlijk krokant dakje als bovenlaag voor een fenomenaal smaakbommetje. Elk bordje werd bijna leeg gelikt. Nog dit: voor € 25 is er ’s middags een meerkeuzelunch waarbij je telkens kan kiezen uit twee voor- en hoofdgerechten.
Score
Presentatie: 19/20
Smaak: 19/20
Locatie & omgeving: 20/20
Bediening: 19/20
Prijs: 19/20
Totaal: 96/100
Restaurant Breydel De Coninc
Breidelstraat 24
8000 Brugge
www.restaurant-breydel.be, woensdag gesloten