Home > Lek Me Liptje: Markt 12 vlak naast het stadhuis van Damme: 95/100

Lek Me Liptje: Markt 12 vlak naast het stadhuis van Damme: 95/100

Geschreven op 13 juni 2024 om 07:02 door Mario De Wilde

‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten. Vorige week mochten we aanschuiven aan een tafeltje vlakbij het raam met uitzicht op de Markt van Damme. Sinds gastheer Frederik Schrijvers en chef-kok Cedric Degraeve tijdens de zomer van 2023 het bekende restaurant vlak naast het stadhuis van Damme overnamen, zit er weer volop schwung in de zaak. Een heerlijk Bourgondisch interieur, een pracht van een zongericht terras zo vlak bij de Damse Vaart, een kaart met Frans-Belgische klassiekers, een tweegangenlunch (€ 28), regelmatig nieuwe seizoensuggesties, Belgisch witblauw topvlees dat op de lavagrill heerlijk gekruid op tafel komt en ‘s namiddags zijn het de zoetebekken aan het feest met een uitgebreid aanbod. Alles komt dagvers en met de beste producten bereid én met de glimlach op tafel. Het adres? Volg gewoon de naam…en je goed gevoel!

Sneltest.

Carpaccio                                                            Artisanale garnaalkroketten

Kalfszwezeriken                                                  Chateaubriand Van Belgisch Witblauw

Citroentaartje met ijs en slagroom                Café Glacé

Wij gingen als voorgerecht voor de artisanale garnaalkroketten met verse Zeebrugse garnalen (€22) en de andere kant koos voor een driegangenmeerkeuzemenu (€ 68) waarvan het voorgerecht Carpaccio was. Als hoofdgerecht werd er gekozen voor kalfszwezeriken (€ 38) die als suggestie en specialiteit van het huis werd aanbevolen en voor Chateaubriand Van Belgisch Witblauw die in het driegangenmenu zat. Als zoete uitsmijter werd er geopteerd voor een Café Glacé (€ 14) en een citroentaartje met ijs en slagroom om het smakelijk intermezzo in heerlijke zoetigheid af te sluiten.

Conclusie

Markt 12 stond al al enige tijd op ons verlanglijstje en wij dus met grote verwachtingen naar Markt12. In afwachting van wat er op tafel zou komen, kwam er een stukje pens met picklessaus om daarna met de eigenlijk ouverture van start te gaan. De garnaalkroketten waren mooi smeuïg zoals ze horen te zijn en met voldoende garnalen in verwerkt. De korst was perfect gefrituurd en dus mooi hard en bruin. Het carpaccio bord aan de andere zijde was behoorlijk groot en creatief versierd met rucola, balsamico, zongedroogde tomaatjes en uiteraard de Parmezaanse kaas. Het vlees was heerlijk fris en precies zoals het hoort afgekruid. Applaus voor de chef voor de mooie basic presentatie en evenwichtige zomerse smaak.

Tijd voor het hoofdgerecht. Kalfszwezeriken zijn een echte delicatesse die vooral in (gastronomische) restaurants worden aangeboden. Een beetje een vergeten klassieker, dus 20 years flashback, easy. Dit vlees scoort altijd op voorwaarde dat de bereiding goed zit,  En jongens, wat zat die goed. We proefden een zachte, fijne smaak en de saus was zacht genoeg om de typische smaak van kalfszwezeriken niet te bederven. En waar je normaal een drietal zwezerikjes krijgt, lag er hier een mooie portie op het bord.

Ik beken, een week eerder was ik bij de nieuwe Carcasse in Knokke-Heist gaan eten en dan bestel je een  Chateaubriand Van Belgisch Witblauw in Damme. Next up! Een keuze die we ons zeker niet beklaagden want we kregen aan onze tafel een mooie basic presentatie van een oer-klassieker geserveerd met netjes voorgesneden stukjes vlees precies zoals gevraagd gebakken. Daarbij knapperige zomergroenten zoals groene asperges en een heerlijke jus. Netjes op tijd kwamen ook de handgesneden frietjes en een apart schaaltje mayonnaise. Terug naar de essentie: eerlijk gerecht, volle smaken en perfect in seizoen. Top!

Als fanatieke zoetebekken keken we likkebaardend uit naar de heerlijk frisse Café Glacé en een citroentaartje die een mooi plekje op onze tafel kregen. Dit laatste toetje was een perfect samenspel van de intense bittere citroensmaak met het zoete vanille-ijs en slagroom met daarbij een ijskoud glaasje limoncello. Resultaat: om duimen en vingers bij af te likken en dat voor de volle drie uren. Moet er dan toch één kritische noot zijn: bij het wachthapje werd niet verteld wat we voorgeschoteld kregen. Maar wat de boer niet kent, daar zaagt hij ook niet over, dus verdient deze Lek Me Liptje-test zeker een 95 op 100 score. Mag ik mezelf nog extra punten geven voor mijn keuze van de gerechten?

Score

Presentatie: 19/20
Smaak: 19/20
Locatie & omgeving: 20/20
Bediening: 18/20
Prijs: 19/20

Totaal: 95/100

Kerkstraat 12
8340 Damme
tel.: 050-111.558
www.markt12damme.be

7 dagen op 7 open van 10.00 tot minstens 21.00 uur – groepen tot 70 personen welkom – tijdens de lunch en ‘s avonds geen tearoomgelegenheid

5 reacties

Peter
Geschreven op 2024-06-18 08:07:43
Best de wagen op de randparking zetten of gewoon met de velo komen.
Carrosserie debacker Knokke
Geschreven op 2024-06-16 18:56:38
We zijn al 3 x komen genieten van al het lekkers ! Goeie bediening super vriendelijk ! Een aanrader
Jef
Geschreven op 2024-06-13 11:20:21
Ik raadt daar zeker den prepare Tartaare aan en dan met de frietjes daarbij. Kost niet veel maar wel superlekker. De Jef van Moerkerke
Familie Mestdach
Geschreven op 2024-06-13 10:15:26
Allemaal goed en wel maar de politie geef ik een 0 op 100. Toen we buitenkwamen zagen we een parkeerboete die duurder was dan de rekening die we in het restaurant betaalden. Ze zouden de mensen beter verwittigen. Familie Mestdach
Gerda Hendrickx, Brugge
Geschreven op 2024-06-13 09:47:49
Ik heb hier de voorbije winter kaaskroketten gegeten en ook die waren heel goed. Met de gefrituurde petterselie derbij en die hebben gesmaakt. Komen we zekers nog terug. Gerda Hendrickx, Brugge

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.