Home > Lek Me Liptje: een Indonesische Rijsttafel van topchef Ron Blaauw: 47/50 score

Lek Me Liptje: een Indonesische Rijsttafel van topchef Ron Blaauw: 47/50 score

Geschreven op 31 oktober 2023 om 07:02 door Mario De Wilde

‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie elke week proefondervindelijk een objectieve test uitvoerde van een nieuw horecaconcept, menu of een aantal gerechten. Afgelopen week leverde de bekende Nederlandse topchef Ron Blaauw een Indonesische Rijsttafel voor vier personen om uit te proberen. En dus werden de schoonouders opgetrommeld om mee, met kennis van zaken én heel veel goesting, het aanbod te beoordelen.

Een tafel vol met de heerlijkste Indische en Indonesische gerechten samengesteld door chefs Agus Hermawan en Ron Blaauw. De eerste leerde koken van zijn moeder, Ron werd door zijn Indische schoonfamilie “opgeleid”. De rijsttafel is zeer uitgebreid, maar staat eigenlijk in een handomdraai op tafel. De rijsttafel bereiden? Echt snel en ook voor de grootste klunzen weggelegd want alles zit netjes in afzonderlijke potjes verdeeld mét een overzichtelijke handleiding (lees gebruiksaanwijzing) erbij. De instructie inclusief de serveersuggesties kan je hier rustig nalezen.

Laten we starten met de inhoud en dat op zich is al behoorlijk indrukwekkend:

• GADO GADO
Groenten, pindasaus
• DAGING RENDANG
Rundvlees op Sumatraanse wijze,
gekleurde kroepoek
• BABI KETJAP
Varkensvlees in ketjap met steranijs,
korianderzaad, gebakken ui
• AYAM BAKAR
Gegrilde kippendij, pindasaus, pinda crumble
• BLADO KENTANG
Gebakken aardappeltjes, sambalsaus,
jeneverbes crumble
• SAMBAL GORENG TELOR
Ei, kruidige kokossaus, bieslook
• PERALATAN MAKAN
Kroepoek, emping, pindasaus
• SAMBAL MANIS
Gebakken sambal
• SAYOUR PADEH
Groenten in gebrande paprikasaus,
wonton crumble
• UDANG PETEH
Gebakken garnalen, kokossaus, peteh crumble
• IKAN KERRIE
Gebakken kabeljauw in kerriesaus, loempia crumble
• TUMIS TEMPEH TAHU (V)
Roergebakken tempeh en tahu, ketjapsaus, tempeh crumble
• ATJAR
Zoetzure komkommersalade
• SEROENDENG
Geroosterde kruidige kokosrasp
• SAMBAL GORENG KENTANG
Gekarameliseerde krokante aardappel
• NASI PUTIH
Witte rijst, cassave crumble
• NASI GORENG
Gebakken rijst, rawit crumble

Sneltest

Niet dat we echte kenners van de Indonesische keuken zijn en dus werd het een beetje angstvallig (het was tenslotte ook Halloween) afwachten wat het menu zou opleveren. De stevige doos waarin alles geleverd werd, oogt in ieder geval reeds heel verwachtingsvol met veel uitnodigende foto’s en kleuren. En dan was het nieuwsgierig en vol verwachting uitkijken was er in deze Doos van Multatuli zou zitten. Onze gordel van smaragd voldeed aan alles wat er beloofd was. Meteen de oven op de gewenste temperatuur en aan de slag. Nu, die ‘slag’ duurt alles samen niet eens tien minuten want bij elk gerecht staat duidelijk aangegeven welk extraatje (een groot scala aan toppings, kruiden en specerijen) er aan toegevoegd moet worden. Een kind kan de was doen, ook met deze Indonesische Rijsttafel. De Indonesische keuken wordt niet geserveerd in gangen, maar in de vorm van een rijsttafel waarbij de tafel gevuld wordt met zo veel verschillende gerechten zodat het een waar feest lijkt. En inderdaad, binnen de tien minuten zat iedereen rond de tafel van Blaauw.

Het eerste dat rondging was het mals geprutteld rundvlees dat in een heerlijk stoofpotje opgediend wordt. Met de combinatie van de boemboe en kokosmelk, sereh en limoen worden proefden we al topkwaliteit in ons bord. Gecombineerd met de geblancheerde taugé, sperzieboontjes, spitskool en een perfect gekookt eitje verdween meteen de schroom van een in Vlaanderen relatief onbekende keuken. Voor de liefhebbers van lekkere pindasaus was er ruim voldoende aanwezig. Opvallend, hoewel alles heel pittig gekruid is, barst niemand in het zweten uit. Een staande ovatie ook voor de gekarameliseerde krokante aardappeltjes en gebakken garnalen met kokossaus en peteh crumble. De zoetzure komkommersalade wist zelfs iemand aan tafel die deze groente niet lust, behoorlijk te pruimen. ‘En of er nog wat restte….’. Niet dat er te weinig was, want alle buikjes van de deelnemers waren meer dan gevuld.

Conclusie

Deze Indonesische Rijsttafel van Ron Blaauw is op alle vlakken een openbaring. Gezelligheid zonder stress, pure smaken van duidelijk verse Oosterse producten, een mooie variatie, essentie tot in het detail en geen vuile afwas achteraf, zorgden er voor dat dit een pelgrimstocht voor alle zintuigen was. Het gevolg is een ‘Genieten met een Plus’ voor iedereen én een meer dan verdiende score. Om je extra in de sfeer te brengen kun je ook de door Ron Blaauw samengestelde playlist, met nummers als ‘Geef mij maar nasi goreng’, opzetten tijdens het koken.

Ron Gastrobar wil België sinds kort ook laten proeven van culinaire hoogstandjes uit Indonesië via SOUS, een uniek platform dat haute cuisine aan huis levert. Terwijl de Indonesische keuken een echt onderdeel is van de Nederlandse eetcultuur, blijkt deze voor veel Vlamingen nog onbekend terrein. Daar wil topchef Ron Blaauw graag verandering in brengen met ‘Ron Gastrobar at Home’, een dinerbox op sterrenniveau.

Prijs € 119 of zowat € 30 per persoon maar je hebt als fijnproever je buikje behoorlijk vol van deze gerechten. Alle info op www.rongastrobarathome.nl of op deze link

Score

Presentatie: 9/10
Smaak: 10/10
Verpakking: 10/10
Bereiding: 9/10
Prijs: 9/10

Totaal: 47/50

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.