Home > Lek Me Liptje: de nieuwe broodmixen van Niamh met knipoog naar mindfulness: 92/100 score
Lek Me Liptje: de nieuwe broodmixen van Niamh met knipoog naar mindfulness: 92/100 score
Geschreven op 3 april 2025 om 07:00 door Mario De Wilde
Brood bakken als moment van mindfulness: het kan zeker en vast. Het Belgisch merk Niamh nodigt je daarom uit om te vertragen en bewust te genieten met twee nieuwe broodmixen: ‘Tradition Super Spelt’ en ‘Tradition Dark Grains’. In een wereld waar technologie, verantwoordelijkheden en stress ons dagelijks leven domineren, is het belangrijk om regelmatig een moment van rust te vinden. Hier pikt Niamh met veel liefde op in. Want hoe heerlijk is het om even alles los te laten in de rust van je eigen keuken? Samen met food influencers Ellen Charlotte Marie en Morane Goessens, nodigt Niamh je uit om het broodbakken te omarmen als een mindful moment van ontspanning met de creatieve broodmixen.
Brood bakken als nieuw mindful moment
Mindfulness en meditatie zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen, en de toekomst lijkt nog veelbelovender. Uit recent onderzoek blijkt dat de markt voor mindfulness en meditatie tussen 2024 en 2028 jaarlijks met maar liefst 18,7% zal blijven groeien. Deze groei komt niet uit het niets: de aandacht voor mentaal welzijn nam vooral tijdens de coronapandemie een grote vlucht. Steeds meer mensen ontdekken mindfulness als de ideale manier om stress te verlichten en hun mentale gezondheid te versterken.
Brood bakken was niet voor niks zo populair tijdens de pandemie: het biedt velen de rust en balans waar ze naar op zoek zijn. Volgens gedragstherapeut Filip Raes, is bakken een perfecte manier om mindfulness te beoefenen. Het vergt volledige focus, spreekt al je zintuigen aan en helpt je om je terug naar het hier en nu te brengen.
Of je nu een doorgewinterde bakker bent of net begint, het proces van bakken zorgt voor een moment van pure aandacht en ontspanning. Dus, laat je gedachten los en merk dat niet alleen het brood rijst, maar ook je gemoedstoestand!
Een heerlijke introductie: Super Spelt en Dark Grains
Met liefde voor lekker bakken en oog voor de laatste trends, brengt het Belgische bakmerk Niamh creativiteit in de bakhoek. Dit jaar voegt Niamh twee nieuwe broodmixen toe aan hun Tradition gamma: ‘Tradition Super Spelt’ en ‘Tradition Dark Grains’. Ideaal voor de creatieve thuisbakkers die graag zelf gist, boter, zout en water toevoegen.
Tradition Super Spelt:
“Super Spelt makes flavour and health unite, it’s the perfect bite!”
‘Tradition Super Spelt’is de perfecte balans tussen smaak en gezondheid. Dit brood met spelt en lijnzaad, is een uitstekende bron van eiwitten én vezels. Ideaal voor wie zijn dag wil starten met een voedzaam ontbijt of gezonde lunch.
Al het goede van spelt en lijnzaad in een overheerlijk brood
Bron van eiwitten en vezels
Aan toe te voegen: gist, boter, zout en water
Ideaal voor manuele bereiding of bereiding in broodbakmachine
Minder food waste: de hermetisch afgesloten folie zorgt voor een optimale bewaring, is stofvrij en 100% recycleerbaar
2 kg voor 4 broden
Tradition Dark Grains:
“Dark Grains brings grains and seeds together, you’ll never taste anything better!”
Sinds enkele jaren is donker brood de favoriet van de broodliefhebber (bron: Nielsen 2022, 2023, 2024). ‘Tradition Dark Grains’omarmt de trend en brengt een rustiek multigranenbrood met rogge, zonnebloempitten, lijnzaad, gierst én boekweit – één van de top 10 superfoods. Perfect voor een donkere boterham boordevol smaak.
Voor een donker brood dat je smaakpapillen doet dansen
Bevat een unieke mengeling van granen, pitten en zaden
Aan toe te voegen: gist, boter, zout en water
Ideaal voor manuele bereiding of bereiding in broodbakmachine
Minder food waste: de hermetisch afgesloten folie zorgt voor een optimale bewaring, is stofvrij en 100% recycleerbaar
2 kg voor 4 broden
Aan de slag met food influencers Ellen Charlotte Marie & Morane Goessens: creatieve recepten voor elke smaak
“In zelfgemaakt brood, proef je de liefde en tijd die je erin steekt. Er is niks meer mindful en rewarding dan je handen in deeg duwen.” – Ellen Charlotte Marie
Ellen Charlotte Marie presenteert een brood met liefde gemaakt. Ze belegt het met een heerlijke citroen-dille hummus en gegrilde radijsjes. De combinatie van fris en knapperig op een sneetje versgebakken Tradition Dark Grains brood doen je écht verlangen naar die gezellige aperomomenten onder de eerste lentezon.
Strooi bij het bewerken van je deeg steeds bloem over het werkvlak/deegrol/deeg
Voor de citroen-dille hummus:
een handvol verse dille
2 tl komijn
1 teentje look
1 blik kikkererwten (400 g) uitgelekt
3 el tahini
2 el citroensap
peper en zout
Voor de topping:
10-tal radijsjes schoongemaakt en gehalveerd
2 tl honing
olijfolie
grof zeezout
peper
Bereidingswijze:
Meng de ingrediënten voor het brood, maar zorg dat gist en zout elkaar voor het kneden niet raken. Kneed 20 minuten met de hand (of 20 minuten met de broodbaker / 10 minuten met een keukenrobot).
Dek het deeg af. Laat 40 minuten rijzen.
Druk het deeg plat, geef het de gewenste vorm en leg op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Laat 40 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
Bebloem, maak inkepingen in het deeg en bak 30 minuten op 220°C.
Grill de radijsjes met olie, zout, peper en honing.
Mix alle ingrediënten voor de citroen-dille hummus tot een spread.
Snijd het brood, besmeer met hummus en werk af met radijsjes, dille, peper en olijfolie.
“Mijn eigen brood bakken is zoveel meer dan gewoon een recept. Het is even me-time, een rustmoment waarop ik mijn creativiteit kan laten gaan. En het leukste? Die heerlijke geur die het hele huis vult en meteen zorgt voor een gezellig moment samen.” – Morane Goessens
Morane Goessens haalt rust uit een creatief dagje bakken. Ze gaat voor een gevlochten Tradition Super Spelt babka met romige wortelcrème en gesmolten parmezaan. Smaken die perfect bij een brunchmoment passen. Even me-time voor jezelf met als resultaat een prachtig brood voor de brunchtafel, hoe heerlijk klinkt dat?
Strooi bij het bewerken van je deeg steeds bloem over het werkvlak/deegrol/deeg
Voor de wortelcrème:
3 à 4 wortels
50 ml melk
4 el Parmezaanse kaas
chilivlokken
Voor de afwerking:
2 handjes geraspte mozzarella
3 el verse peterselie
Bereidingswijze:
Doe de gist in een kom gevolgd door de mix, boter en eieren. Eindig met suiker, zout en melk. Kneed 20 minuten met de hand of 6 minuten met een keukenrobot.
Laat 1,5 à 2 uur afgedekt rijzen. Stoom de geschilde wortels en pureer met melk, Parmezaanse kaas, chilivlokken en peterselie.
Druk het deeg plat, rol uit tot een rechthoek van ongeveer 50 cm lang, 25 cm breed en 0,5 à 1 cm dik.
Bestrijk met wortelcrème en bestrooi met mozzarella.
Rol het deeg op tot een lange worst. Leg de worst 30 minuten tot 1 uur in de koelkast.
Zet het 30-60 minuten in de koelkast, snijd open, maak een vlecht en leg als een spiraal in een ingevette pan.
Laat 30-45 minuten rijzen op kamertemperatuur, bestrijk met een losgeklopt ei en bak 25 minuten op 180°C.
Praktisch
Verkrijgbaar bij Colruyt & Delhaize
Adviesverkoopprijs Niamh Tradition Super Spelt: 6,49 EUR
Adviesverkoopprijs Niamh Tradition Dark Grains: 5,99 EUR
Wat je doet, doe je beter. Onder dat motto gingen we in onze keuken aan de slag. Toegeven, we hebben in het verleden al met de Niamh gewerkt en dat tot grote tevredenheid. Op de nieuwe verpakkingen staat alles netjes en duidelijk leesbaar te lezen. Als beginnende thuisbakker is het natuurlijk best spannend om ermee aan de slag te gaan. Op zich valt er weinig te lezen want de bereiding is in een mum van tijd gepiept. Het enige wat we moesten toevoegen was water en gist, dat is alles. Mengen, de rusttijden netjes respecteren en dan de oven in. Om na een uurtje zo trots als een warme bakker het heerlijk resultaat uit de oven te halen. Qua smaak hoeft deze Niamh zeker niet onder te doen voor brood van de dichtstbijzijnde bakker. Deze twee nieuwe varianten laten zich ook perfect leiden om er je eigen creativiteit in los te laten. Je kan er allerlei ingrediënten aan toevoegen, denk maar aan noten, vijgen, mozzarella, kaneel, enz. Een kind kan de was doen en (vooral) snel en lekker brood bakken met deze Niamh. Meng het gemak, de prijs en de smaak tot een mooi geheel en het levert een 92 op 100 score op.