Home > Lek me Liptje. De drie biertjes van Cristal (Alken-Maes): 94/100 score

Lek me Liptje. De drie biertjes van Cristal (Alken-Maes): 94/100 score

Geschreven op 26 oktober 2023 om 06:30 door Mario De Wilde

‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve test uitvoert van een nieuw product, een menu of een aantal gerechten. In volle nazomer werd er vorige maand een dorstlessende levering uit Waarloos bij Mechelen aan de redactie toevertrouwd. Altijd leuk verrast te worden met een nieuw biertje, Bourgondiër zijnde! In het geval van Cristal Bier van Brouwerij Alken-Maes werden het zelfs drie varianten. Nu, dat wilden we op de redactie niet missen. Leven in de brouwerij! En dus overuren voor onze testers, maar vreemd genoeg geen enkele klacht daarover van de lokale vakbonden ontvangen. Aan het werk dus: Cristal Original, Cristal Xtra (blend van drie granen) en de Cristal 0.0 (alcoholvrij): dat maakt een mens nieuwsgierig en dus werd het testpanel bijeen geroepen, inclusief flessenopener, originele glazen erbij. Noteer ook: de juiste temperatuur (en sfeer) in het proeflokaal van Het Nieuws van West-Vlaanderen….

Uiteraard is het proeven/testen van iets nieuws, altijd het leukste. Maar het oog wil natuurlijk ook wel wat en dat onderdeel vormde alvast fase één van de test. De biertjes parelen in alle drie de variëteiten precies zoals een echt bier hoort te doen. Bij het inschenken valt de intens typisch goud/koperen kleur op dat alles bekroond met een stevige, romige schuimkraag, die aan onze medewerkers hun lippen bleef kleven. Voldoende al om bij één iemand een geluksprongetje te doen. Opvallend -en hoera-; dat was bij alle drie de soorten echt wel het geval. Een meevaller als eerste kennismaking…

De smaaktest:
-De Cristal Original hadden we eerder al geproefd. De helderheid van het biertje doet nog steeds wonderen bij het inschenken. En dan is er de smaak: moutig, een beetje duivels, hoppig, zeg maar een beetje koppig met een crispy toets en een bittere afdronk. Het heerlijke dorstlesser voor elk seizoen. Dat het biertje afgelopen zomer voorwaar een prominente plaats kreeg op de rockweide van Pukkelpop hoeft ons dus zeker niet te verbazen.

-de Cristal Xtra! is gebrouwen met een unieke blend van drie verschillende granen voor een extra smaaksensatie. Niet enkel een unieke smaak, maar ook met een uniek glas erbij doet wonderen en het geeft bovendien een leuke visual op tafel. The proof of the pudding is in the eating en die slogan zal niemand tegenspreken. ‘Extra smaaksensatie in pils’: da’s de missie van Cristal Xtra, een pils die toch wel verfrissend én vernieuwend is. Gebrouwen met een blend van drie granen garandeert dat een extra smaak, waarvoor ze volop gaan voor ‘Belgischer’ met de lokale boeren. Ongefilterd, voor een prachtig mistig bier met extra natuurlijke smaak. Veel genot in één glas!

-de Cristal 0.0 (alcoholvrij). Dit segment blijft steeds de moeilijkste. Echte bierliefhebbers huiveren er nog steeds voor, maar het alcoholvrij bier wint steeds meer aan populariteit. En daar helpt deze Cristal 0.0 zeker aan mee. In het begin doet het biertje wat scherp aan maar dat verdwijnt na een tweede slok. De kruidigheid is zeker aanwezig en idem voor het bitter karakter. Prima en subtiele dosering ook wat betreft diezelfde kruiden. Drie van de vijf testers hadden het zelfs niet door dat het om de alcoholvrije variant ging. Cristal 0.0% is ook enorm populair als food pairing bier, zeker tijdens de kerstperiode. Een echte allemansvriend die iedereen kan overtuigen dus.

Conclusie
Het assortiment van deze drie biertjes verdient, onder het motto ‘zoveel mensen, zoveel wensen’ meer dan een plaats in elke koelkast. Snel de bierviltjes bijeen verzameld om de verschillende uitslagen te checken. Welnu, met een globale 94/100 score weten de Cristal Original, Cristal Xtra (blend van drie granen) en de Cristal 0.0 (alcoholvrij) een bijzonder mooi en verdiend cijfer te halen. En komt er straks volk over de vloer, heb je altijd voor ieder wat wils in huis.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.