Home > Legendarische Brugge-Mont Ventoux: alleen mede-stichter Eric De Bel nog in leven

Legendarische Brugge-Mont Ventoux: alleen mede-stichter Eric De Bel nog in leven

Geschreven op 29 juni 2020 om 10:57 door Mario De Wilde

Komende woensdag 1 juli a.s. is het exact één jaar geleden dat fietser-avonturier-piloot Roland Hurtecant overleed. Sinds september vorig jaar ging zijn laatste en énige wens in vervulling en rust hij vredig naast het monument van Brugge – Mont Ventoux vlakbij de top van de Ventoux. Eind vorige maand overleed dr. Valentin Vermeersch. Het publiek kent Valentin als doctor in de kunstgeschiedenis en erehoofdconservator van de Brugse musea.

Maar dr. Vermeersch is tevens mede-initiatiefnemer van de wielerklassieker Brugge Mont-Ventoux en één van de vijf namen die gebeiteld staan in het monument van Brugge-Mont Ventoux (zie foto). De heren Laurent en Hugo Perquy, meer dan 40 jaar lang de trouwe hoofdsponsors via hun bedrijf Perquy Plastic, zijn intussen ook reeds overleden. Dat betekent dat er nog slechts één mede-stichter van Brugge – Mont Ventoux in leven is. Het gaat om Eric De Bel, geboren op 06/04/1939 uit Assebroek – Brugge. Eric fietste tevens talloze proeven en fietspijlen in België en in het buitenland. Zijn fietspalmares spreekt dan ook tot de verbeelding : 7 keer de Ronde van Vlaanderen (285km.) , 2 maal Paris-Brest-Paris (1200 km.), 2 maal Paris-Nice (1000km.), 8 maal Brussel – Parijs – Brussel (600km.), Calais-Brindisi (2240km.), 3 maal non-stop Knokke-Aubange-Knokke (690km.), 1 maal non-stop De Panne-Maaseik-De Panne (530km.), non-stop Ronde van Noord-België (681 km.) , Ronde van Zuid-België (362km.), Ronde van West-België (373km), Ronde van Oost-België (365km. ), 2 maal de Ronde van België (817km), Maaseik-Chimay (226km.), Aubange-Maaseik (254km.).

Een pionier pur sang 

Op één van de bijgevoegde foto’s herken je Eric De Bel en Roland Hurtecant anno 2002 ’s avonds genieten van een glaasje Margaux na de jaarlijkse druivenpluk, in de wijnkelders van het wereldberoemde wijnhuis Labégorce Zédé (Margaux).

Op de zwart/wit foto zie je de drie eerste (zittend) van het clubkampioenschap anno 1979 van de Perquy Plastic Cyclo Club Brugge met hun trofee : Bernard Barzeele, Serge De Buck (+) en Roland Hurtecant (+). Staande de derde van links Laurent Perquy (+), vierde van links dr. Valentin Vermeersch (+) en in het midden Eric De Bel. Derde van rechts oud-gemeenteraadslid te Brugge Etienne Hurtecant.

 

1 reactie

Louis Meijs Tilburg Ned
Geschreven op 2022-02-01 13:52:02
Ik heb 4x Brugge Mont Ventoux gefietst. 1977, 1978, 1979 en 1981. Telkens volledig alle etappes uitgereden. Zijn er nog andere deelnemers die mij op foto's herkennen ?? Ik ben klein van stuk mijn lengte is 1m58. vriendelijke groeten uit Tilburg.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.