Home > Leg dit jaar eens een bos onder de kerstboom en help Brugge aan een stedelijke wetland

Leg dit jaar eens een bos onder de kerstboom en help Brugge aan een stedelijke wetland

Geschreven op 23 november 2021 om 14:11 door Mario De Wilde

De Belgische ngo Join For Water pakt uit met het ideale kerstcadeau voor wie houdt van onze planeet: de Bon ‘Water & Bos’. Met deze stijlvolle bon schenk je jouw geliefden 40 bomen die geplant worden in Oeganda. Zo wil de ngo onze drinkwatervoorraden beschermen. “Bomen spelen een belangrijke rol in onze watervoorziening. Ze geven niet alleen zuurstof aan de planeet maar hun wortels zorgen er ook voor dat grondwaterlagen weer aanvullen én we niet zonder drinkwater komen te zitten,” aldus Dries Moorthamers van Join For Water.

De klimaattop van Glasgow ligt pas achter ons. Maar ook jij kan actie ondernemen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Bijvoorbeeld in de keuze van je kerstcadeaus. De ngo Join For Water helpt je graag op weg met de Bon ‘Water & Bos’, waarmee je voor slechts 40 euro (symbolisch) 40 bomen koopt, of geeft aan je geliefden. Maar door een bon te schenken, doe je meer dan enkel bomen planten. Je zorgt ook voor drinkwater in Oeganda en voor stedelijke wetlands in Vlaanderen. Water & bos, een cadeau met impact.

Voor Oeganda…

Met de opbrengst van de Bon ‘Water & Bos’ zal Join For Water meer dan 20.000 bomen aanplanten rond de stad Fort Portal in Oeganda. Ook langs de Mpanga-rivier die door de stad loopt, komen er bomen en struiken. Die verstevigen de oevers en beletten dat mensen hun afval in de rivier dumpen. Maar er zal meer gedaan worden dan bomen planten. De ngo voorziet ook in een drinkwatersysteem voor 1.200 mensen in het vissersdorp Mahyoro. Daarnaast wordt ook het Rushango-moeras beschermd, een cruciaal ecosysteem dat van groot belang is voor de lokale watervoorraden.

En Vlaanderen!

Met de overvloedige regenval in de afgelopen maanden zou je het niet meteen denken, maar ook in Vlaanderen staan de watervoorraden onder druk. Het waterpeil staat in de helft van de meetpunten laag tot zeer laag en regen kan onvoldoende doordringen in de bodem. Daarnaast zal wateroverlast door korte, lokale en hevige regenbuien meer en meer gaan voorkomen in Vlaanderen.

Join For Water zal daarom, samen met Natuurpunt, investeren in Wetlands4Cities, een project dat stedelijke wetlands bij Antwerpen, Mechelen, Dendermonde, Aalst en Brugge wil creëren. Het doel? Water bufferen, steden verkoelen op hete zomerdagen – wetlands werken als natuurlijke airco’s – en hotspots voor biodiversiteit creëren.

Praktisch

Een Bon ‘Water & Bos’ bestellen kan via www.bonwaterbos.be. Enkele dagen later krijg je de bon in je brievenbus: een bewijs van je gift in een mooi bedrukte enveloppe. Mooi meegenomen: voor een gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest waarmee je volgend jaar 45% van je gift terugkrijgt via de belastingen.

Over Join For Water, de water-ngo

Join For Water is de enige ngo in België die zich voluit focust op water. En focus is nodig, want onze zoetwatervoorraden en -ecosystemen worden bedreigd. Join For Water werkt in Afrika en Latijns-Amerika. Elk jaar krijgen tienduizenden mensen toegang tot water en krijgt de natuur een duwtje in de rug, onder meer met grootschalige boomplantacties. In België zet Join For Water in op het verkleinen van onze watervoetafdruk, want onze consumptie zet ook elders watervoorraden onder druk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.