Home > Leerlingen van Stamina Brugge vragen om hun klimaatje te zijn.

Leerlingen van Stamina Brugge vragen om hun klimaatje te zijn.

Geschreven op 14 februari 2019 om 17:47 door Mario De Wilde

Vandaag, niet toevallig op Valentijn, willen wij, leerlingen van stamina in Brugge, een innovatieve secundaire middenschool in Brugge, onze open liefdesbrief aan het klimaat de wereld insturen. Deze is het resultaat van een leerrijke en actieve deelname aan Dikketruiendag op dinsdag 12 februari. Zoals het opzet van deze dag doet vermoeden, ging de verwarming uit en kleedden we ons extra warm. Omdat het zeer actuele thema van ons klimaat leeft in de wereld en zeker bij onze staminezen, gingen we hiermee aan de slag. We organiseerden in de voormiddag vier workshops, waarvan alle leerlingen mochten proeven. Vervolgens mochten zij twee van de vier workshops naar keuze extra uitdiepen. Tijdens deze workshops werden vier onderzoeksvragen gesteld en deden wij een poging om die samen te beantwoorden:

1 Waarom heeft België vier klimaatministers? Waarom zei België ‘neen’ tegen het klimaatpact? – Over de politieke structuur in België en het klimaatpact.

2 Hoe klein beginnen? – Zorgen voor het klimaat vanuit stamina zelf.

3 Hoe kunnen we onze stem laten horen? – Een open brief naar de media waarin de staminezen hun liefde verklaren aan het klimaat in twee talen.

4 Wat is jouw standpunt? – Hoe reageert men vanuit de media op de klimaatproblematiek, het klimaatspijbelen, en waarin kan jij je vinden? Een debat!

In de namiddag gingen we samen met de basisscholen Klimop, De Boomhut, De Tandem en enkele andere scholen betogen voor het klimaat. In deze optocht gingen onze staminezen op zoek naar ‘klimaatjes’. Tot slot verklaarden we onze liefde aan het klimaat in een kort maar romantisch gedichtje (in het Nederlands of het Frans). Een bloemlezing van de eindresultaten werd ook aan de open brief toegevoegd. Deze actieve dag werd verder warm aangekleed met onder andere een actieve pauzemomenten om op te warmen, een gekke truien-catwalk en het maken van de langste klerenketting waarmee we kinderkledij inzamelen voor de lagere en secundaire schoolkinderen in Nepal, die collega Laure deze zomer zal bezoeken. De leerlingen en het team van stamina wensen je veel plezier met het lezen van onze brief en hopelijk kunnen we allemaal samen ons inzetten voor een happy end…

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.