Leerlingen Sint-Andreaslyceum uit Sint-Kruis schreven mee kortverhalen voor Hanzeboek
Leerlingen van het vierde secundair van het Sint-Andreaslyceum Sint-Kruis (SASK) bij Brugge hebben dit schooljaar deelgenomen aan een internationaal project over de Hanze, een middeleeuws handelsnetwerk rond de Oostzee. In samenwerking met scholen uit 17 voormalige Hanzesteden schreven zij fictieve kortverhalen over de Hanze in hun stad. Deze verhalen zijn nu gebundeld in een boek dat vandaag officieel werd overhandigd aan burgemeester Dirk De Fauw en schepen van Cultuur Nico Blontrock.
Een grensoverschrijdend literair project
Het Hanzeboekproject werd in 2019 opgestart door Wolfgang Tyssen, uit Emmerich-am-Rhein, Duitsland. Scholen uit diverse Hanzesteden, waaronder Lübeck, Emmerich-am-Rhein, Kaunas, Gdansk, La Rochelle, Great Yarmouth en Harderwijk namen toen al deel. Hoewel Brugge zelf geen Hanzestad was, maar wel een belangrijk Hanzekantoor had in de 15e eeuw, vond dhr. Tyssen dat een Brugse school ontbrak in het project en werd SASK uitgenodigd om deel te nemen. Ondertussen zijn nog meer scholen uit o.a. Finland, Zweden, Polen en Duitsland toegetreden.
Binnen het project kregen leerlingen de opdracht om fictieve verhalen te schrijven over de Hanze in hun stad, met zelfgemaakte illustraties. Doorheen het proces deelden leerlingen en leerkrachten hun inspiratie via videocalls met partnerscholen. De verzamelde verhalen werden gebundeld in een boek dat afgelopen weekend officieel werd voorgesteld in Stade (een hanzestad aan de Elbe vlakbij Hamburg, Duitsland).
Historische inspiratie en samenwerking
Om een authentiek beeld van de 15e-eeuwse Hanze in Brugge te kunnen schetsen in hun kortverhalen, kregen de leerlingen van SASK ondersteuning van het Stadsarchief, de Stadsbibliotheek en Musea Brugge.
Ze kregen van stadsarchivaris Jan Dhondt middeleeuwse archieven en authentieke Hanzedocumenten – erkend als UNESCO Werelderfgoed – te zien. Historici Hilde Van Parys en Inge Geysen van de Stadsbibliotheek leerden hen zoeken naar informatie in de Stadsbibliotheek en kennismaken met verschillende soorten boeken die ze konden raadplegen. Bovendien traden zij op als jury. Zij lazen de verschillende kortverhalen die door de SASK-leerlingen waren geschreven en selecteerden het verhaal “Kleine jongen, grote boot” van Sophie Emmerechts, Gaëlle Hautekiet en Teodora Macau als het beste Brugse verhaal. Er mocht immers maar 1 verhaal in het boekje gepubliceerd worden. Maya Brauwers verzorgde de illustraties.
Ten slotte maakten de leerlingen ook kennis met Hans Memling, de 15e eeuwse Duitse schilder die in Brugge woonde en werkte, en veel schilderde in opdracht van leden van de Duitse Hanze. Joyce Klein Koerkamp van Musea Brugge ontving de leerlingen in het Sint-Janshospitaal voor een unieke inkijk in het digitaliseringsproject van Musea Brugge “Closer to Memling”. Deze opdracht werd vakoverschrijdend aangepakt en was een samenwerking tussen leerkrachten Nederlands en geschiedenis van SASK.
Internationale ontmoeting dankzij Erasmus+
En het verhaal is nog niet gedaan: vier SASK-leerlingen reisden afgelopen weekend dankzij de financiële steun van het Erasmus+-programma van de Europese Unie naar het Vincent-Lübeck Gymnasium in Stade, Duitsland. Daar ontmoetten zij voor het eerst mede-auteurs uit Duitsland (er waren leerlingen uit Stade en Wismar) en Polen (delegaties uit Gdansk en Torun) in levende lijve en namen zij het Hanzeboek officieel in ontvangst. Ze werden er ontvangen door de burgemeester van Stade en de Stadtspräsident van hanzehoofdstad Lübeck. Tegelijkertijd werden de eerste stappen gezet voor een toekomstige Erasmus+uitwisseling tussen SASK en de Duitse partnerschool in Stade en borrelden nieuwe ideeën op om volgend schooljaar een nieuwe lichting leerlingen hanzeverhalen te laten schrijven.
Het boek wordt in juni internationaal voorgesteld tijdens de jaarlijkse Internationale Hanzedagen die dit jaar in Visby, Zweden worden georganiseerd. Brugge, en dus ook SASK, zal daar alvast via dit boekje vertegenwoordigd zijn.