Leerlingen Freinetschool De Boomhut in Sint-Andries toverden droommachines uit hun fantasie
Meer dan 400 leerlingen en studenten uit 20 scholen gingen samen aan de slag om briljante droommachines én een droomgame te realiseren. De leerlingen van het 1ste tot en met het 6de leerjaar van Freinetschool De Boomhut in Sint-Andries werden daarbij actief betrokken en dat onder begeleiding van Howest studenten ‘Industrieel Productontwerpen’. Alles kaderde in ‘MyMachine Vlaanderen’, een initiatief dat ondernemingszin, creativiteit, STE(A)M vaardigheden, talentontwikkeling, maakonderwijs en kruisbestuiving wil stimuleren binnen alle onderwijsniveaus (lager-, hoger-en secundair onderwijs). In het kader van MyMachine realiseerden drie onderwijsniveaus “droommachines” gedurende één school/academiejaar.
1. IDEE: Kinderen lager onderwijs bedenken een droommachine.
2. ONTWERP: Studenten hoger onderwijs ontwikkelen hiervoor een concept.
3. WERKEND PROTOTYPE: Leerlingen technisch secundair onderwijs bouwen een werkend prototype van deze droommachine.
Leerlingen bedenken briljante droommachines
De leerlingen bedenken, tekenen én ontwerpen straks hun eigen droommachine. Ze worden begeleid door studenten van de Hogeschool Howest Bacheloropleiding Industrieel productontwerpen -3de jaar. De studenten halen het creatiefste in de kinderen naar boven, waarna de studenten alle kinderideeën meenemen naar de hogeschool. De studenten vertalen een TOP 3 ideeën in concepten en trekken opnieuw naar de lagere school om het favoriete idee van de kinderen samen met hen te herontwerpen. Op die manier kriijgen ze een goed inzicht in de wensen van hun kleine en veeleisende klanten. Met deze ontwerptekeningen en – maquettes als inspiratiebron en rekening houdende met de mogelijkheden en beperkingen van het secundair onderwijs werken ze een finaal concept uit. De leerlingen uit het lager onderwijs worden zo veel mogelijk betrokken in het ontwerpproces.
Samenwerking met KTA Brugge
Tijdens het ontwerpproces gaat de Howest ontwerpstudent ook samenwerken met met leerlingen van het secundair onderwijs, KTA Brugge, die een onderdeel van de finale droommachine, het werkend prototype, zullen bouwen. Op het einde van het schooljaar wordt het hele proces van kindertekening tot tastbare machine tentoongesteld.