Home > Leerlingen 4de jaar VTI Brugge ontwerpen en bouwen elektrische racewagens

Leerlingen 4de jaar VTI Brugge ontwerpen en bouwen elektrische racewagens

Geschreven op 27 oktober 2023 om 07:34 door Mario De Wilde

Leerlingen van het 4de jaar Voertuigtechnieken (afdeling Auto) van VTI Brugge nemen onder het motto ‘Design – Build – Race’ deel aan de Greenpower Challenge: ‘endurance racing’. De leerlingen zullen zelf twee elektrische eenpersoonswagens ontwerpen en bouwen. De finale gaat eind april 2024 door op het circuit van Zolder, waar alle deelnemende teams hun elektrische racewagens zullen voorstellen en testen. Het doel van de Greenpower-organisatie is jongeren te inspireren voor studies én een loopbaan in een STEM-richting. Dat gebeurt dus via de aantrekkingskracht van de motorsport. België is de zwakste Europese speler in het aantal STEM-afgestudeerden in het hoger onderwijs. Daarom werd in 2021 de Greenpower Benelux Challenge opgestart om zo de STEM-richtingen aantrekkelijker te maken maar ook meer zichtbaarheid en tastbaarheid te geven.

De Greenpower Challenge is een ernstig project, maar met een speelse invalshoek. Aansluitend op verschillende aspecten van het leerplan. Competitief, maar in alle veiligheid. En met een concreet en opwindend einddoel voor de jongeren: met hun zelfontworpen en zelfgebouwde wagen racen!
Voor hun deelname kunnen de leerlingen van VTI Brugge rekenen op de steun van Autogroep RAES Brugge en MAN Brugge.

Raes Autogroep doet bijzondere schenking

De schenking bestaat uit een basiscart met frame, batterijen & wielen, dewelke de studenten naar hartenlust afwerken tot een elektrische auto. Hun inzet bepaalt de prestaties en de actieradius van de auto, met als ultieme doel de Greenpower Greenpower Challenge te winnen: een race met elektrische eenpersoonswagens die de leerlingen zelf ontworpen en gebouwd hebben.

De betrokkenheid van het VTI Brugge in dit project gaat verder dan alleen de race: dit project is een multidisciplinaire samenwerking binnen de school, waarbij verschillende afdelingen betrokken zijn, waaronder autotechniek, metaalbewerking, carrosserie en misschien zelfs houtbewerking, wat de kruisbestuiving tussen verschillende richtingen verder vergroot. Het inspireert jonge mensen om hun potentieel te ontdekken en enthousiasme op te wekken in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (ook wel STEM domeinen genoemd), door middel van deze unieke uitdaging.

Nico Raes, zaakvoerder van Raes Autogroep, legt de motivatie achter deze schenking uit: ” Wij grijpen iedere kans om technische talenten aan te trekken en dat begint bij het ondersteunen van de scholen, omdat niet altijd alle middelen daar beschikbaar zijn. We hopen dat dit project studenten zal inspireren en hun passie mobiliteit zal aanwakkeren.”

Deze opmerkelijke samenwerking biedt niet alleen een unieke kans voor de studenten van VTI Brugge om hun technische vaardigheden te ontwikkelen, maar draagt ook bij aan de bredere inspanningen van Raes Autogroep om innovatie en duurzaamheid in de automobielindustrie te promoten. De carkit-donatie belooft een veelbelovende toekomst voor de deelnemende studenten.

Voor meer informatie over de wedstrijd, bezoek de website van Raes Autogroep of Greenpower Benelux.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.