Home > Leegstand in Knokke-Heistse handelscentra zeer beperkt

Leegstand in Knokke-Heistse handelscentra zeer beperkt

Geschreven op 18 maart 2021 om 17:43 door Mario De Wilde

Het gemeentebestuur voert een actief handelsversterkend beleid dat de leegstand in onze winkelstraten moet vermijden en dat werpt zijn vruchten af. Zelfs in coronatijden is er zeer weinig leegstand in onze gouden handelsdriehoek (Lippenslaan-Dumortierlaan-Kustlaan). Maar ook in de Graaf d’Ursellaan (2 op 36) zijn er praktisch geen lege handelspanden. In de Kustlaan (12 op 215) en Dumortierlaan (2 op 104) staan er zelfs véél minder panden leeg dan het jaar voordien! In de Lippenslaan en Zoutelaan (27 op 325) zijn het er iets meer dan vorig jaar, onder meer door het faillissement van FNG, maar een groot aantal handelszaken is reeds opnieuw verhuurd vanaf april 2021. Er komen trouwens ook wekelijks nieuwe handelszaken bij. Toch een uitzonderlijke situatie en een bewijs dat onze gemeente ook in deze tijden een bijzondere aantrekkingskracht heeft op ondernemers.

Steunmaatregelen

Knokke-Heist heeft deze zomer na de eerste lockdown enorm geïnvesteerd om het herstel te bespoedigen. Om de unieke mix van mode- en interieurwinkels, kunstgalerijen, restaurants, cafés en concept stores te behouden, werden diverse maatregelen genomen. De waardebon voor inwoners en tweedeverblijvers is wellicht het meest bekende voorbeeld. Maar er werd ook financiële ademruimte geboden aan ondernemers door bepaalde taksen en belastingen te laten vallen. Er komt bovendien ook nog eens een aanmoedigingspremie voor innovatieve nieuwe vestigingen. Ook de innovatiepremie is in volle ontwikkeling. Het gemeentebestuur biedt elke ondernemer ook professionele coaching aan op het vlak van digitale innovatie, beleving of financiën waardoor ze zich kunnen blijven ontwikkelen.

Het gemeentebestuur biedt elke ondernemer ook professionele coaching aan op het vlak van digitale innovatie, beleving, winkelinrichting of financiën waardoor ze zich kunnen blijven ontwikkelen. De leegstandtaks in Knokke-Heist zal er ongetwijfeld ook voor zorgen dat het hier weinig handelszaken leegstaan. Deze taks is al in voege sinds 1 januari 2020 en spoort de pandeigenaars aan om hun leegstaande winkels zo snel mogelijk weer in te vullen.

Shoppingparadijs

Met het relanceplan heeft Knokke-Heist ongeziene inspanningen geleverd om onze reputatie als shoppingparadijs alle eer aan te doen. Zo kan men sinds de zomer vorig jaar gratis gebruik maken van de shoppingshuttle en werden er shoppingplannetjes gemaakt. Maar ook een doordacht parkeerbeleid, nette straten en attractieve pleinen, gerichte publiciteitscampagnes en het actief betrekken van de handel en horeca bij het beleid zorgen ervoor dat heel wat zaken ook tijdens deze crisis goed hun boterham kunnen verdienen en blijven floreren in onze gemeente. Met de campagne Een Zee van Liefde, een hartstocht door Knokke-Heist, krijgt shoppen in de badplaats er bovendien nog een culturele dimensie bij. Alle leuke shoppingadressen vind je hier: https://www.myknokke-heist.be/nl/beleven/ontdek-onze-shopadresjes

Drukke krokus- en paasvakantie

De tweede verblijvers kozen in februari 2021 massaal voor Knokke-Heist om hun krokusvakantie door te brengen, waarschijnlijk als alternatief voor de buitenlandse skivakanties. Februari deed qua aantal korte overnachters niet onder voor zomerse maanden als juni en september. Het aantal dagbezoekers is gestegen tegenover januari, maar ongeveer hetzelfde gebleven ten opzichte van februari 2020. Ook de paasvakantie belooft druk te worden. De meeste hotels zitten al vol. Aan de stadsrand zijn wel nog enkele kamers vrij voor het paasweekend. Snel boeken is dus aangeraden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.