Home > LED-verlichting langs jaagpad Menen-Lauwe

LED-verlichting langs jaagpad Menen-Lauwe

Geschreven op 22 juli 2020 om 20:17 door Mario De Wilde

“Het verlichten van het jaagpad tussen Menen en Lauwe is één van onze beleidsacties binnen deze legislatuur”, zegt Patrick Roose, schepen voor Mobiliteit. “Daarom investeren we 133.541 euro in de uitbreiding van onze openbare verlichting, Fluvius installeert hiervoor 122 LED-armaturen langs het jaagpad om het stuk tussen de brug in Lauwe en de brug over de N32 in Menen te verlichten. Ook de trage verbinding van het jaagpad naar de N32 (achterkant appartementen aan de Noordstraat) krijgt verlichting.”

Vorig jaar investeerde de Stad Menen al in uitrusting om ook bij winterweer het jaagpad langs te Leie open te kunnen houden, nu gaan we een flink stap verder door het geheel te verlichten. “We kiezen ervoor om het licht tussen 22:00 en 6:00 te dimmen in plaats van uit te schakelen. Zo zetten we extra in op veiligheid: wie zich laat of heel vroeg op pad begeeft, zal dat steeds met een veilig gevoel kunnen doen”, vult een tevreden burgemeester Eddy Lust aan.

Schepen Roose: “Initieel opteerde ik als ingenieur voor een licht-volgend-systeem waarbij de verlichting aanschakelt mee met de richting van de fietser, jogger of wandelaar. Ook LED-strips in plaats van armaturen werden besproken. Testen met dergelijke systemen zijn lopende, maar de technologie is nog onvoldoende matuur en te kostelijk. De Vlaamse Waterweg liet trouwens weten dat ze met hun masterplan Horizon 2027 nog grote gedeelten van het jaagpad willen aanpassen, waardoor de rendabiliteit van de investering in het gedrang zou komen. Finaal kozen we om al die redenen voor een standaard LED-verlichting die gemakkelijk verplaatsbaar is, mocht De Vlaamse Waterweg dat vanaf 2027 eisen.”

Schepen Patrick Roose is duidelijk: “Ik wou echt niet nog eens minstens 7 jaar langer blijven wachten nu steeds meer inwoners de (elektrische) fiets ontdekken om zich duurzaam te verplaatsen. Het jaagpad langs de Leie is een schitterende wandel-, jog- en fietsverbinding tussen Menen, Rekkem en Lauwe die met deze verlichting en de toekomstige fietsersbrug aan het Barakkenpark de hoofdas van het fietsnetwerk in onze stad moet worden. Met de goedkeuring van de offerte van Fluvius door het stadsbestuur start de verdere uitwerking met De Vlaamse Waterweg. We streven ernaar om nog tegen de winter van 2020 de nieuwe LED-verlichting te installeren.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.