Home > ‘Langste tafel’ wordt dit jaar ‘Langste stoel’ in Brugge

‘Langste tafel’ wordt dit jaar ‘Langste stoel’ in Brugge

Geschreven op 28 mei 2020 om 08:31 door Mario De Wilde

Bruggelingen worden opgeroepen om op vrijdag 29 mei 2020 om 19.30 uur hun stoelen buiten te zetten en te klinken op de verbondenheid. “De langste stoel” vervangt in deze coronaperiode “De langste tafel”, die de voorbije jaren georganiseerd werd in het kader van de “Week van de Verbondenheid” en het Brugse project “Vierkant tegen Eenzaamheid”.

Jaarlijks organiseren Samenlevingsopbouw en Bond zonder Naam de “Week van de Verbondenheid”: een oproep tot meer verbondenheid en samenhorigheid in de strijd tegen vereenzaming. Die vindt dit jaar plaats van vrijdag 29 mei tot en met zondag 7 juni.

Burgemeester Dirk De fauw: “Vanuit ons actieplan ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’ ontstond, tijdens de Week van de Verbondenheid, in Brugge de jaarlijkse actie van ‘De langste tafel’. In deze vreemde maanden klinkt de oproep tot verbondenheid luider dan ooit, maar helaas kan ‘De langste tafel’ dit jaar niet worden opgesteld. Daarom roepen we op om deel te nemen aan een waardig en hartverwarmend alternatief: ‘De langste stoel’.”

Schepen Martine Matthys: “We roepen de Bruggelingen op om op vrijdag 29 mei om 19.30 uur hun stoel buiten te zetten en, op veilige afstand uiteraard, met hun buren te klinken op de verbondenheid die er onmiskenbaar is in Brugge – en nu eigenlijk nog meer dan ooit. 29 mei is trouwens ook, niet geheel toevallig, de ‘Dag van de Buren’. Daarmee zet Europa sociale banden in de buurten en het wederzijdse begrip in de kijker. ‘De langste stoel’ past perfect in dit opzet.” Belangrijk: het is de bedoeling dat je je stoel op privéterrein neerzet, dus aan de voordeur van je huis. Omwille van de corona-voorzorgsmaatregelen, kan dit zéker niet op openbaar domein, bijvoorbeeld in een park of een plein.

Schepen Pablo Annys: “Bruggelingen kunnen foto’s van hun deelname aan ‘De langste stoel’ posten in de Facebookgroep ‘Brugge Solidair’, of op de Facebookpagina van ‘Vierkant tegen Eenzaamheid Brugge’. Ook Buurtcomités en het plaatselijk buurtwerk zijn van harte uitgenodigd om hun schouders te zetten onder ‘De langste stoel’. Zij kunnen meer informatie verkrijgen van Deborah Vandenberghe, onze projectverantwoordelijke van ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’ via 050 32 67 82 en deborah.vandenberghe@ocmw-brugge.be. Op die manier creëren we die dag alvast een grote virtuele verbondenheid, die de mensen moed en steun zal geven. In Brugge staat niemand er alleen voor.”

‘De langste stoel’ wordt mogelijk gemaakt door OCMW Brugge, CAW Noord-West-Vlaanderen, Wieder, Ûze plekke, Unia, FMDO, Beweging.net, Samenlevingsopbouw, YOT, Brugge Dialoogstad, Diversiteit Stad Brugge, Mintus, Vereniging ’t Sas en de Brugse Vrijwilligerscentrale.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.