Home > Langemark-Poelkapelle vraagt aandacht voor de gierzwaluwen

Langemark-Poelkapelle vraagt aandacht voor de gierzwaluwen

Geschreven op 21 april 2020 om 12:21 door Mario De Wilde

Terwijl het dagelijkse leven behoorlijk op zijn gat ligt, barst buiten het voorjaar onverstoorbaar los. Trekvogels die in Afrika overwinteren komen weer terug. De eerste boerenzwaluwen scheren al langs. Zij komen eind maart/begin april terug. Vanaf half april tot begin mei wordt het echt druk. Dan komt ruim de helft van de andere trekvogels, zoals nachtegalen en gierzwaluwen, terug uit Afrika. De gierzwaluw is de ultieme zomerbode.

Gierzwaluwen

De gierzwaluw is geen zangvogel en is in feite dus geen echte zwaluw, hij is meer verwant aan de kolibries uit Amerika. In de zomermaanden laat hij zich opmerken door zijn snelle vliegwerk en typische geluid. In vlucht haalt de vogel een snelheid van wel 120 kilometer per uur. Tijdens een duikmanoeuvre kan dit oplopen tot maar liefst 200 kilometer per uur. Gierzwaluwen slapen met slechts één hersenhelft tegelijk, daardoor kunnen ze half slapend blijven vliegen. De gierzwaluw voelt zich prima thuis tussen de mensen en heeft in het verleden zijn natuurlijke nestplaatsen (oude, holle bomen en spleten in rotsen) achtergelaten om zich in huizen en andere gebouwen te vestigen. De ijzige schreeuw ‘wiiiiiiiizzzzzzz’ van gierzwaluwen door de straat, meestal midden in het centrum, typeert de warme zomeravonden.

Hoe kan je de gierzwaluw herkennen?

De gierzwaluw heeft een lichaamslengte van ongeveer zestien centimeter, maar door de zeer lange vleugels lijkt hij groter. Hij heeft een donker verenkleed waarbij de kin en keel meestal iets lichter van kleur zijn. Een volwassen vogel kan een gemiddelde spanwijdte van 45 centimeter bereiken en weegt ongeveer 45 gram.

Red de gierzwaluwen

Langemark-Poelkapelle telt een gierzwaluwkolonie aan het Woonzorgcentrum. De gierzwaluw is een beschermde diersoort, dus wordt er hard geïnvesteerd om de broedgebieden van de gierzwaluwen waar mogelijk te behouden. Deze dieren verblijven tot eind augustus net onder de dakrand aan het oude gebouw aan het Woonzorgcentrum. De voorbije jaren waren er op zijn minst 21 nesten aanwezig onder de dakrand. Het oude gebouw zal afgebroken worden. Daarom wordt dit jaar gestart met een overgangsmaatregel. We zullen de dieren proberen te lokken in kunstmatige nestkasten aan het huidige woonzorgcentrum. De 25 nestkasten werden gemaakt door de medewerkers van de technische dienst. Na het ophangen van de nestkasten zullen er gierzwaluwgeluiden afgespeeld worden om de gierzwaluwen naar het nieuwe verblijf te lokken. Duim je mee dat ze onze nestkasten kunnen appreciëren?

Organisatie

Het ophangen van de gierzwaluwkasten is een samenwerking tussen verschillende partners, nl. het lokaal bestuur Langemark-Poelkapelle (gemeente en OCMW), Natuurpunt en het Regionaal Landschap Westhoek.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.