Home > Langemark Poelkapelle lanceert het Burgerbudget

Langemark Poelkapelle lanceert het Burgerbudget

Geschreven op 30 november 2022 om 14:57 door Mario De Wilde

Wie een goed idee heeft voor Langemark-Poelkapelle en zelf de handen uit de mouwen wil steken, kan voortaan een voorstel indienen voor het Burgerbudget. Het bestuur voorziet € 20.000 om projecten waar te maken. Met het burgerbudget wil het bestuur betrokkenheid stimuleren, ze wil inwoners de ruimte en financiële middelen geven om hun buurt nog levendiger maken.

Het burgerbudget loopt al in meerdere steden en gemeenten. Daar zien we heel wat originele en creatieve ideeën uitgevoerd worden, van hondenweides, tot geveltuinen, gereedschapsbibliotheken en street art-projecten. We hopen ook hier in Langemark-Poelkapelle veel creativiteit en goesting te zien.

Stel, je hebt een goed idee, hoe ga je dan te werk? Het burgerbudget doorloopt een aantal fasen.

Fase 1: Dien je voorstel in

Projectvoorstellen kunnen vanaf 1 december worden ingediend tot eind februari 2023. Een voorstel moet aan een aantal voorwaarden voldoen:
• Het project vindt plaats op grondgebied Langemark-Poelkapelle.
• Enkel niet-commerciële projecten van algemeen belang maken kans.
• Het project mag niet behoren tot de reguliere taken van de aanvrager(s).
• Het project mag niet behoren tot de kerntaak van het lokaal bestuur (bv. infrastructuurwerken).
• De aanvragers moeten een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid hebben of afsluiten.
• De verantwoordelijkheid voor de uitvoering ligt bij de aanvragers.
Fase 2: Stemmen
Na de indienronde analyseert Team Ontspannen de voorstellen en toetst ze af aan het reglement. Daarna worden de ontvankelijke voorstellen op de website van het bestuur geplaast. Inwoners kunnen vervolgens stemmen op hun favoriete projecten, waarbij ze een virtueel totaalbudget verdelen over de voorstellen. De stemperiode zal van 15 maart tot 15 april 2023 duren. Elk voorstel dat door minstens 25 unieke bezoekers gekozen wordt, gaat door naar de volgende fase.
Fase 3: De jury
Daarna is het de beurt aan de jury. De jury wordt samengesteld uit deskundigen vanuit het lokaal bestuur. De samenstelling wordt op maat gemaakt van de ingediende voorstellen. Ze nodigt alle aanvragers van de overgebleven voorstellen uit voor een gesprek en toetst die af aan een aantal criteria zoals originaliteit, de geschatte impact op de buurt en haalbaarheid van het project. Tenslotte kent de jury aan de goedgekeurde voorstellen een bedrag toe. Per project kan je maximaal € 5.000 subsidie ontvangen. Het lokaal bestuur investeert in totaal € 20.000. Deze fase duurt van 15 april tot en met 15 mei.
Fase 4: De bekrachtiging
De projecten die het gehaald hebben en bekrachtigd worden door het college, krijgen vervolgens 2 jaar de tijd om uitgevoerd te worden.
Wie een projectidee wil indienen, kan dit vanaf 1 december via de website http://www.lp.be/burgerbudget. Je leest er ook alle voorwaarden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.