Home > Langemark-Poelkapelle koopt twee elektrische voertuigen, prijskaartje € 158.564

Langemark-Poelkapelle koopt twee elektrische voertuigen, prijskaartje € 158.564

Geschreven op 14 november 2023 om 06:44 door Mario De Wilde

Op 20 april 2020 heeft de gemeenteraad de ondertekening van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030 in groep Van Zee tot IJzer (Diksmuide, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Nieuwpoort en Veurne) goedgekeurd. Binnen het gezamenlijk duurzaam energie- en klimaatactieplan 2030 dat in de gemeenteraad van 6 februari 2023 goedgekeurd werd, staat de voorbeeldfunctie van de gemeente centraal. Elke gemeente van de groep streeft een CO2-reductie van 40% na binnen de eigen organisatie (tegen het jaar 2030 t.o.v. 2011). De gemeente heeft hiervoor concrete acties uitgewerkt binnen het eigen patrimonium, het eigen wagenpark en de gemeentelijke openbare verlichting. Eén van de acties in het klimaatplan is de aankoop van elektrische voertuigen die een CO2-uitstoot hebben van 0 g/km. Begin 2021werd al een eerste elektrische bestelwagen voor de technische dienst geleverd.

Nu steekt het lokaal bestuur een tandje bij en koopt meteen nog 2 extra elektrische voertuigen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de aankoopcentrale voor lokale besturen van duurzame voertuigen, www.gestroomd.be. Er werden twee bestelwagens aangekocht: één gesloten exemplaar en één met open laadbak. De leverancier is Maxomotive Belux van Kontich en beide voertuigen zijn van het merk Maxus eDeliver9. De kostprijs bedroeg 76.618,76 euro incl. BTW voor de gesloten bestelwagen en 81.945,99 euro voor de bestelwagen met open laadbak. Daarvan wordt nu het eerste gesloten exemplaar geleverd. Binnenkort volgt het tweede voertuig.

De bestelwagens hebben een WLTP van 186 à 371 km. De werkelijke actieradius is veel variabeler dan het WLTP-bereik. Zo rijd je in het echt idealiter nooit zo lang door dat de acculading 0% is. Verder hebben ook wind, kou en het wegdek invloed op het bereik, plus natuurlijk je snelheid en rijstijl. De voertuigen zullen opgeladen worden aan de gemeenteloods waar drie laadpalen geïnstalleerd werden. Het lokaal bestuur gebruikt uitsluitend 100% groene elektriciteit, volgens de Europese definitie en zoals vastgelegd in het Energiedecreet.

1 reactie

deklerck walter
Geschreven op 2023-11-14 21:01:32
DAT IS TENMINSTE EEN MOOIE VOOR BEELD BIJ VELE IS HET KAKELEN EN GEEN EIEREN PROFICAT MET UW AAN KOOP EN VEEL RI J GENOT ER MEE

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.