Home > Laatstejaarsstudenten nemen afdeling neurologie over in AZ Sint-Lucas Brugge

Laatstejaarsstudenten nemen afdeling neurologie over in AZ Sint-Lucas Brugge

Geschreven op 10 november 2022 om 14:31 door Mario De Wilde

In 2019 ging na een intensieve voorbereiding de eerste editie van de leerwerkplaats AZ Sint-Lucas Brugge door in samenwerking met ZoWe verpleegkunde. Dit uniek leermoment is voor de studenten een ideale voorbereiding op de latere job, maar het project wordt ook als erg waardevol gezien bij het ziekenhuis zelf die tijdens de vorige edities veel studenten kon aanwerven.
Leren op de werkvloer
Vaak krijgen studenten deeltaken toevertrouwd tijdens hun stage maar missen ze soms het volledige overzicht over de job als verpleegkundige. De bedoeling van deze stage-ervaring is om de job van A tot Z uit te voeren en op een begeleide manier zelf beslissingen te nemen. De leerwerkplaats gaat telkens door op de dienst neurologie-revalidatie waar de studenten begeleid worden door een gedreven, warm team. Vier docenten van ZoWe verpleegkunde komen dagelijks langs om de studenten maar ook het team te ondersteunen.
Sollicitaties
Het project start al op school waar ze zich kandidaat kunnen stellen voor deze stage. De geïnteresseerde studenten stellen een motivatiebrief en CV op en komen ‘solliciteren’ bij enkele docenten. Uiteindelijk worden 10 studenten geselecteerd. Begin september starten ze dan met een voorbereidingsweek en werken ze gedurende 2 weken in verschillende shiften ter voorbereiding. Na deze 3 voorbereidingsweken start de 4 weken overname van 8
patiëntenkamers. Ze bemannen deze afdeling 24u op 24u, 7 dagen op 7, met telkens een verpleegkundige die over hun schouder meekijkt. Per overnameweek proeft een student ook van de job als hoofdverpleegkundige en leert die overdrachten leiden, met zorgvragers en familie communiceren, meegaan op doktersronde en deelnemen aan het multidisciplinair teamoverleg.
Terugblik
Vandaag blikten we samen met de studenten, medewerkers en beide directies terug op deze vierde succesvolle samenwerking tijdens een afsluitende receptie in AZ Sint-Lucas Brugge.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.