Home > Kunstwerk Reminiscensie van Steven Thoelen met 22 oma’s levert in Knokke-Heist € 6000 op

Kunstwerk Reminiscensie van Steven Thoelen met 22 oma’s levert in Knokke-Heist € 6000 op

Geschreven op 19 mei 2023 om 09:14 door Mario De Wilde

Gisteravond werd bij Burnel’s Boutique in Knokke Reminiscentie voorgesteld, een werk van kunstfotograaf Steven Thoelen. De foto is een eigen interpretatie van Het Laatste Avondmaal van Da Vinci. In totaal figureerden 22 oma’s, samen goed voor 2027 levensjaren, voor het tableau vivant van Steven Thoelen. De grootste foto werd geveild en bracht 6000 € op. Het geld gaat naar Alzheimer Liga Vlaanderen.

Het was gisteravond drummen om een plaatsje te vinden bij Burnel’s Boutique in Knokke. Kunstfotograaf Steven Thoelen had heel veel volk samengebracht om zijn nieuwste kunstwerk Reminiscentie te onthullen en het eerste exemplaar te veilen. Behalve 22 oma’s figureren ook een buitenaards wezen, een blinde pianist, een monnik en drie obers op de foto. Enkele van die oma’s waren donderdagavond aanwezig bij de onthulling en de veiling. “Ik werd er zowaar een beetje stil van”, blikt Steven Thoelen terug op de geslaagde avond. “Ik voelde heel veel warmte, heel veel liefde en appreciatie en mocht heel veel verhalen aanhoren. En laat die verhalen van mijn oma nu net de inspiratie zijn voor dit tableau vivant. Verhalen die van de ene generatie op de andere overgaan mogen nooit verloren gaan. Die brengen zoveel levensvreugde en bevatten zoveel levenswijsheid die je nergens anders kan opdoen. Het zorgt voor een bijzonder gevoel. Dat alles, daar doen we het toch voor in het leven? En meestal worden aan die verhalen ook een stukje vlaai of een stukje taart gekoppeld. Het brengt ons samen in het nu terwijl we denken aan en praten over vroeger.”

Zaterdag 29 april werd bij wijnhandel Verivino in Sint-Truiden de ontvangst- en verkoopruimte omgevormd tot een gigantisch decor met centraal een lange tafel met ongelofelijk veel prullaria uit ‘de tijd van toen’. Tegen het einde van de dag werd dé foto genomen. Het nieuwste tableau vivant van Steven Thoelen draagt de naam Reminiscentie. Volgens Van Dale betekent reminiscentie een gedachte aan iets uit het verleden of aan iets dat enige overeenkomst vertoont met wat je op een bepaald moment waarneemt. En dat is precies wat je op de foto te zien zal krijgen. “De oma’s zijn samengebracht aan één tafel met daarop heel veel dingen die aan vroeger doen denken. Je kan het omschrijven als rommel, maar dat is het niet. Een poppetje van Sidonia, een draagbaar telefoontoestel waarvan je de antenne nog moet uittrekken of een agenda van pakweg 1973. Het lag allemaal op de tafel”, zegt Steven Thoelen. “In mijn hoofd is dit de moderne versie van Het Laatste Avondmaal van Da Vinci. Maar uiteindelijk heb ik voor Reminiscentie gekozen, net vanwege die verhalen en omdat ik die gedachten uit het verleden wil koppelen aan het heden. En dan kom ik uiteraard terecht bij die vreselijke ziekte Alzheimer waarbij, na verloop van tijd, veel van die verhalen beetje bij beetje verloren gaan. Ik ben dan ook ontzettend fier dat Alzheimer Liga Vlaanderen is ingegaan op mijn voorstel om de opbrengst van mijn eerste en grootste werk aan
hen te schenken.” Reminiscentie werd op veel applaus onthaald en werd ook gesmaakt door Alzheimer Liga
Vlaanderen, de vzw die zich inzet voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. “Je sloffen kunnen aandoen na een dag op hoge hakken, dat is hoe reminiscentie aanvoelt voor mensen met dementie. Het is thuiskomen na een vermoeiende, verwarrende reis. Hoe Steven Thoelen deze prachtige oma’s positioneert in een herkenbaar kader, symboliseert het beeld van personen met dementie dat Alzheimer Liga Vlaanderen graag veralgemeend ziet. Ze zijn uniek, krachtig en hebben nog heel wat in hun mars. Dat dit beeld de titel ‘Reminiscentie’ kreeg, maakt de cirkel rond. We zijn Steven oneindig dankbaar voor de liefde en inzet die hij toont in dit project ter ere van zijn eigen oma”, zegt Krisje Tordoir, stafmedewerker educatie van de Liga. Hugo Sigal kon jammer genoeg niet aanwezig zijn, maar met een videoboodschap in naam van Nicole en Hugo betoonde hij zijn steun voor het initiatief.

Reminiscentie werd voorgesteld bij Burnell’s Boutique waar Steven Thoelen met open armen ontvangen werd. “Burnel’s Boutique is geen standaard boetiek. Bij ons kom je niet voor een item, maar wel voor een experience”, zegt Kirsten Lootens. “Onze slagzin ‘Luxury that defines you’ staat dan ook voor feit dat luxe voor iedereen iets anders betekent en dat wij als lifestyle ambassadeurs instaan voor het selecteren en adviseren van items en ervaringen die jouw leven opwaarderen. Alles krijgt een persoonlijke toets. Wij trachten de sartoriale, tijdloze elegantie, die door de hedendaagse fashion scene vervaagt, terug te brengen door te collaboreren met ambachten en merken die een pure geschiedenis en maakwijze hebben. Elk item is bij ons op één of andere manier exclusief door het gebruik van specifieke materialen of technieken. Via onze membershipformule geven wij onze klanten
de kans om naast exclusieve experiences zoals de fighter jet experience en private diners, ook terug te keren naar het authentieke en de ambachten te gaan bezoeken. De samenwerking met Steven Thoelen past dan ook volledig in ons concept gezien hij niet alleen als persoon zeer puur en echt is, maar ook hebben al zijn werken veel oog voor detail, authenticiteit, en vooral een verhaal met veel emoties. Kunst in zijn puurste vorm! Dit evenement is dan ook een mooie presentatie van hoe een hechte samenwerking tussen mensen met het hart op de juiste plaats een mooi gevolg kan hebben.”

Reminiscensie werd aangekocht door Sam Ahmad-Nys, mede-eigenaar van Vonn Global Art In Antwerpen. De komende weken wordt het werk er tentoongesteld. “Mijn mama heeft zich jarenlang met haar stichting ingezet voor Alzheimer”, zegt Sam Ahmad-Nys die door een heel bijzonder iets getriggerd werd om het werk te kopen. “Ik ben de kleinzoon van Jef Nys, de vader van Jommeke. Toen ik de foto van dichtbij ging bekijken zag ik rechts onderaan een album van Jommeke staan. Toen heb ik bij mezelf gezegd: én voor het inzet van mijn mama én voor mijn opa wil ik dit werk kopen.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.