Home > Kunstexperts van veilinghuis Christie’s taxeren juwelen en horloges in Knokke-Heist

Kunstexperts van veilinghuis Christie’s taxeren juwelen en horloges in Knokke-Heist

Geschreven op 5 april 2019 om 15:21 door Mario De Wilde

Christie’s, het meest toonaangevende veilinghuis van kunstvoorwerpen ter wereld, houdt op donderdag 11 april 2019 een gratis taxatiedag van juwelen en polshorloges in Knokke-Heist. Specialisten staan in het Memlinc Palace Hotel van 10 tot 17 uur ter beschikking om de waarde van je sieraden te schatten zonder ook maar de minste verplichting om ze te verkopen via Christie’s. Deelname aan deze gratis taxatiedag is echter enkel mogelijk op afspraak.

‘Free jewellery valuation day by Christie’s’ in Knokke-Heist
De gratis taxatiedag staat open voor iedereen. Je moet wel vooraf een afspraak maken met Sabrina Koesharto, T 32 2512 8830 of via e-mail skoesharto@christies.com. Eenmaal de afspraak vastligt, breng je op 11 april 2019 op het afgesproken tijdstip je pronkstuk mee naar het Memlinc Palace Hotel op het Albertplein waar specialisten het voorwerp grondig onderzoeken. Juwelenspecialist Jessica Koers en horlogedeskundige Patrick Hofstetter vertellen je tot in het kleinste detail alle wetenswaardigheden over je hebbeding en geven je een eerste ruwe raming van het stuk. Jessica Koers werkt reeds 19 jaar voor Christie’s en was er o.a. verantwoordelijk voor de verkoop van de 17de eeuwse roze diamant die ooit toebehoorde tot de sieradencollectie van kardinaal Mazarin. Patrick Hofstetter werkt nog maar recent voor Christie’s nadat hij 16 jaar lang werkzaam was bij Rolex.

Knokke-Heist: “a hidden gem” op zich
Het gemeentebestuur voelt zich uiteraard bijzonder vereerd dat Christie’s nu ook Knokke-Heist, “Belgium’s beachfront jewel and best kept secret” volgens de Los Angeles Times, ontdekt heeft. Met zijn 80 kunstgaleries, monumentale kunstwerken in het straatbeeld en op het strand, vele exclusieve boetieks is deze kunstzinnige badplaats dé gedroomde locatie voor Christie’s om op “schattenjacht” te gaan.

Taxatie van kunstvoorwerpen populairder dan ooit
Taxatiedagen zijn bij Christie’s niks nieuws onder de zon. Sinds eind de jaren ’70 pakt de BBC uit met het tv-programma Antiques Roadshow waarbij kunstkenners van Christie’s heel Groot-Brittannië en soms ook andere landen doorkruisen op zoek naar verborgen kunstschatten bij een breed publiek. Ondertussen telt de reeks Antiques Roadshow al 796 afleveringen zonder dat er sleet op de formule lijkt te komen. Ook tv-zenders in de Lage Landen hebben de laatste jaren een gelijkaardig format uitgewerkt, denken we maar aan “Tussen Kunst en Kitsch” (AVRO), “Rijker dan je denkt” (VTM) en “Stukken van Mensen” (Vier). De spanning of een voorwerp “precious” dan wel een prul is, blijft blijkbaar ook tv-minnend Vlaanderen en Nederland fascineren…

Juwelen achter het behang en andere straffe verhalen
Als wereldleider op de veilingmarkt voor juwelen in de voorbije 25 jaar, hoopt Christie’s ook in Knokke-Heist een paar verrassende ontdekkingen mee te maken en te kunnen toevoegen aan de vele wonderbaarlijke anekdotes die in dit gerenommeerde veilinghuis hebben plaats gevonden. Zo was er bv. een jong Zwitsers gezin dat naar aanleiding van de geboorte van hun dochtertje het behangpapier in babyroze wilde veranderen. Tijdens de werkzaamheden ontdekten ze toevallig een verborgen compartiment in de muur waar een lederen tas met 30 juwelen en andere kostbare objecten verstopt zat. Anderhalve eeuw was dit in het bezit van de familie gebleven zonder dat iemand ervan op de hoogte was. Een 19de eeuwse tiara, geraamd op 50 tot 80.000 Zwitserse frank werd uiteindelijk voor bijna het dubbele van de geschatte prijs verkocht. En zo kan Christie’s nog tientallen gelijkaardige straffe verhalen opdissen….

Over Christie’s
Christie’s is een internationaal veilinghuis, dat in 1766 in Londen werd opgericht door James Christie. Tegenwoordig is Christie’s, wat betreft marktaandeel en winst, het grootste veilinghuis ter wereld, gevolgd door Sotheby’s en Bonhams. In 2018 realiseerde Christie’s via openbare, private en elektronische veilingen een totaal bedrag van 7 miljard dollar.

Christie’s houdt jaarlijks circa 350 veilingen in ruim 80 categorieën, op het gebied van schilderkunst en decoratieve kunsten, juwelen, fotografie, verzamelobjecten, wijn en meer. Het veilinghuis kan ook buigen op een lange en succesvolle historie van privé-verkopen in alle categorieën en in het bijzonder in naoorlogse en hedendaagse kunst, impressionistische en moderne kunst, oude meester schilderijen en juwelen.
De hoofdvestiging van Christie’s is van oudsher die aan King Street in Londen. Sinds 1975 heeft Christie’s een tweede veilingzaal in Londen (South Kensington), die sindsdien een van de drukste veilingzalen ter wereld is. Hier worden hoofdzakelijk verzamelobjecten geveild, zoals camera’s, wetenschappelijke instrumenten, teddy-beren, poppen en speelgoed alsook kunst en antiek in het middensegment.

Christie’s heeft wereldwijd kantoren in 46 landen en veilt op 10 locaties in steden als Londen, New York, Parijs, Géneve, Milaan, Amsterdam, Dubai, Zürich, Hong Kong en Shanghai. Meer recent nam Christie’s het voortouw door initiatieven te ontwikkelen in groeimarkten als Rusland, China, India en de Verenigde Arabische Emiraten, met succesvolle veilingen en tentoonstellingen in Beijing, Mumbai en Dubai.

Adres:
Memlinc Palace Hotel – Elizabetlaan 2 (Albertplein) – 8300 Knokke-Heist

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.