Home > Kunstenaar Andy Verschoote uit Zedelgem mag 10 silhouetten plaatsen in Vloethemveld

Kunstenaar Andy Verschoote uit Zedelgem mag 10 silhouetten plaatsen in Vloethemveld

Geschreven op 26 februari 2020 om 15:15 door Mario De Wilde

In het najaar van 2019 lanceerden de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), Natuur en Bos (ANB) en de gemeenten Zedelgem en Jabbeke een oproep naar kunstenaars om een 10-tal silhouetten te ontwerpen die geplaatst zullen worden aan de onthaalzone in Vloethemveld. Het winnende ontwerp is van de hand van Zedelgemnaar Andy Verschoote. Een plaatselijke jury, gesteund door de mening van een aantal jongeren uit België, Nederland en Frankrijk, koos uit de 9 ontvangen voorstellen het ontwerp dat best aansluit bij de opdracht. Kunstenaar Andy Verschoote uit Zedelgem kon de jury het meest overtuigen en krijgt de kans om zijn ontwerp te realiseren. Het ontwerp van Andy spreekt aan omdat de silhouetten het individu weerspiegelen en de verscheidenheid van mensen (militairen, krijgsgevangenen, bezoekers, …) uit verschillende landen weergeeft. De silhouetten worden uit Cortenstaal gemaakt, een materiaal dat verwijst naar het staal dat gebruikt werd voor de ondersteuning van gebouwen en de spoorlijnen in Vloethemveld. Andy Verschoote krijgt nu de tijd om zijn silhouetten te maken zodat de plaatsing ervan kan gebeuren. De kosten voor de realisatie, ongeveer 9.000 euro, zullen worden gedragen door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de gemeente Zedelgem. 60% wordt gefinancierd via het Creative Europe project Atlantikwall, 40% wordt betaald door de gemeente Zedelgem. De VLM is aanbestedende overheid.

Het Vloethemveld is een natuurgebied van ongeveer 330 hectare met een verborgen verleden. Het is een heel gevarieerd gebied, met bos, heide, schrale graslanden en voedselarm water. Je vindt er ongerepte natuur, militair erfgoed en de herinnering aan een krijgsgevangenenkamp door de kunst van zijn bewoners. De silhouetten worden geplaatst in het kader van het Creative Europe project Atlantikwall als herinnering aan de duizenden militairen en krijgsgevangenen die er verbleven. Met het project willen we aandacht geven aan een moeilijk, duister en gevoelig verleden. Het erkent het leed van mensen in oorlogen en drukt tevens de hoop op vrede uit. Wie de silhouetten graag wil ‘ontmoeten’, kan op bunkerdag in juni deelnemen aan een geleide wandeling in het vloethemveld waarop ze voor eerst te zien zullen zijn. Inschrijvingen lopen via de gemeente Zedelgem.

Samenwerken aan natuur en erfgoed in het Vloethemveld – een gezamenlijke droom
Het Vloethemveld is een uniek natuurgebied van ongeveer 330 hectare met een verborgen verleden, waarin we zowel de Europese topnatuur als het erfgoed willen bewaren. In 2019 ondertekenden Natuur en Bos, de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst vormt het kader voor de publiekswerking en het onthaal van het volledige Vloethemveld, de exploitatie van het Kamp Vloethemveld en Kamphuis, alsook de gidsenwerking. Ook het beheer van het erfgoed staat daarin centraal. Aan de overeenkomst is een investeringsprogramma van zo’n 5 miljoen euro gekoppeld tussen nu en 2028. Hiermee worden niet allen de bezoekers warm onthaald door te investeren in een nieuw onthaalplein, een onthaalgebouw, maar wordt ook het erfgoed behouden en wordt het Vloethemveld uitgebreid met biodiverse bossen, graslanden en heide waar bewegwijzerde paden je volop van laten genieten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.